12 leuke tips in Amsterdam + de gratis alternatieven

Amsterdam

Een dagje Amsterdam is altijd een goed idee! Of nog beter: een heel weekend in onze hoofdstad. In dat geval kun je waarschijnlijk wel wat leuke tips gebruiken. Heb je weinig te besteden? Dan heb je vast ook iets aan de gratis alternatieven.

1. Sloepvaren over de grachten

Als je in Amsterdam bent, dan wil je natuurlijk met een bootje het water op. Dat kan met een toeristische rondvaartboot, maar je kunt natuurlijk ook zelf een sloep huren voor een mooi tochtje over de grachten. Ik ging je al eens voor en schreef een verslag over mijn avontuur op de Amsterdamse grachten.

Bij MokumBoot huur je al vanaf €95,- een sloep (8 pers) voor twee uur.
Een rondvaart kost je €16,- (2019).

Gratis alternatief: het pontje naar Noord

Heb je niet genoeg budget om een sloep te huren, maar wil je toch even het water op? Stap dan gratis op de veerpont om het IJ over te steken naar Amsterdam-Noord. De pont naar de NDSM-werf (906) doet er ongeveer een kwartiertje over. Aangezien je ook weer terug moet, betekent dat dus een half uurtje gratis varen met de wind in de haren.

Lees ook: SLOEPVAREN DOOR DE AMSTERDAMSE GRACHTEN

Sloepvaren Amsterdam Pontje Amsterdam-Noord

2. De grootste vlooienmarkt van Europa

En als je dan toch op het pontje naar de NDSM-werf stapt, check dan ook eens of er een vlooienmarkt in de IJhallen is. Ongeveer één weekend per maand vindt hier namelijk (naar eigen zeggen) de grootste vlooienmarkt van Europa plaats. Lekker snuffelen tussen de oude meuk of op zoek naar zeldzame schatten.

Entree: €5,- (2019). 

Gratis alternatief: de Noordermarkt of het Waterlooplein

Geen zin om entree te betalen voor een rommelmarkt? Dan kun je ook even een kijkje gaan nemen op het Waterlooplein. Op de oudste vlooienmarkt van Amsterdam kun je van maandag t/m zaterdag op zoek naar tweedehands koopjes. Ook leuk: de Noordermarkt in de Jordaan. Je kunt op maandag en zaterdag terecht op deze gezellige markt aan de voet van de Noorderkerk.

IJhallen AmsterdamWaterlooplein Amsterdam

3. Fantastisch uitzicht vanaf de A’DAM toren

Op het pontje naar Amsterdam-Noord gestapt? Dan kun je niet om de A’DAM toren heen. De enorme toren staat fier te pronken aan het IJ. Vanaf het observatiedek geniet je van een mijlenver panorama over de stad en de polders. De LOOKOUT is de enige uitkijktoren in Amsterdam waar je 360 graden in de rondte kunt kijken. Maar dat is nog niet alles! Op het dak vind je ook Europa’s hoogste schommel: Over The Edge. Waaghalzen schommelen hier op een hoogte van 100 meter heen en weer over de rand van de toren. Durf jij het aan?

Tickets: €13,50 (2019).
Schommel: €5,- (2019). 

Gratis alternatief: uitzicht vanaf de bibliotheek of Nemo

Het uitzicht vanaf de Openbare Bibliotheek (Oosterdokkade 143) mag dan misschien iets minder spectaculair zijn, het is wel helemaal gratis! Neem hiervoor de roltrap naar de zevende verdieping. Vanaf het dakterras op een hoogte van 40 meter geniet je van een mooi uitzicht op de vele kerktorens in het centrum van Amsterdam.

Iets verderop kun je ook het dak van NEMO Science Museum op. Vanaf het hoogste stadsplein van Nederland kun je niet alleen genieten van een fantastisch uitzicht, je kunt er ook terecht voor een hapje en drankje op het terras.

A'dam Toren Uitzicht vanaf de Openbare Bibliotheek AmsterdamDakterras Nemo

4. De grote meester in het Rijksmuseum

Een van de trekpleisters in Amsterdam is natuurlijk het Rijksmuseum. Niet in de laatste plaats vanwege de beroemde Nachtwacht van Rembrandt. Dit jaar staat het museum in het teken van de grote meester en zijn er ter gelegenheid van zijn 350ste sterfjaar een aantal Rembrandt-tentoonstellingen te bezichtigen.

Entree: €20,- (2019).

Gratis alternatief: de Schuttersgalerij

Geen geld of tijd voor een bezoek aan het drukke Rijksmuseum? Wandel dan door de Schuttersgalerij, pal naast de Kalverstraat. In deze overdekte galerij van het Amsterdam Museum hangen een tiental gigantische 17e-eeuwse schuttersstukken. De schilderijen zijn gratis en voor niks te bewonderen! Ook leuk: ga naar het Rembrandtplein om de bronzen beeldengroep van de Nachtwacht te bewonderen.

Rijksmuseum AmsterdamSchuttersgalerij Amsterdam Rembrandtplein Amsterdam

5. Beroemdheden in Madame Tussauds

Nog meer beelden bewonderen? Dat doe je natuurlijk in Madame Tussauds. Dit museum vol beroemde wassenbeelden vind je op de Dam in hartje stad. Kijk in de ogen van George Clooney, maak een selfie met Lady Gaga of ga jij toch liever op de foto met Marco Borsato?

Entree: vanaf €19,- (2019). 

Gratis alternatief: het Johnny Jordaanplein

Houd je liever het entreegeld voor Madame Tussauds in je zak, maar wil je wel met een beroemdheid op de foto? Zet dan koers richting het Johnny Jordaanplein voor een selfie met de bekendste muzikanten uit de Jordaan. Op het pleintje staan beelden van Tante Leen, Johnny Jordaan, Manke Nelis, Johnny Meijer en Bolle Jan en Mien Froger te pronken. Ga je liever op de foto met André Hazes? Dan moet je in de Albert Cuypstraat zijn, daar staat sinds 2005 een standbeeld van de populaire volkszanger.

Madame Tussauds Amsterdam Madame Tussauds Amsterdam Johnny Jordaanplein Amsterdam

6. De Foodhallen Amsterdam

Lekker eten in Amsterdam? Ga dan naar de Foodhallen in Oud-West. In een voormalige tramremise staan verschillende stands met lekkere hapjes en drankjes uit alle windstreken.

Gratis alternatief: Free Food Tour

Houd je meer van Hollandse lekkernijen of wil je ‘lekker Hollands’ de hand op de knip houden? Sluit dan aan bij de Free Food Tour. Tijdens deze smakelijke rondleiding proef je typisch Nederlandse specialiteiten, zoals kaas, stroopwafel, haring en bitterballen. Hoewel de tour gratis is, is het natuurlijk wel zo netjes om de gids een fooi te geven. Geen zin om twee uur lang mee te wandelen met de tour? Glip dan even bij Henri Willig naar binnen om te proeven van alle smaken kaas: van pesto en peper tot kokos en truffel.

Foodhallen Amsterdam Foodhallen AmsterdamHenri Willig Amsterdam

7. De drijvende bloemenmarkt

Een bosje tulpen of zakje bloembollen als souvenir mee naar huis nemen? Tulpen uit Amsterdam koop je op de drijvende bloemenmarkt. De kleurrijke markt op boten loopt langs de Singel tussen het Muntplein en het Koningsplein en is een enorme magneet voor toeristen.

Gratis alternatief: tulpen plukken op de Dam

Elk jaar wordt in januari het tulpenseizoen officieel afgetrapt. Tijdens Nationale Tulpendag verandert de Dam dan in één grote tulpenzee. Speciaal om het tulpenseizoen in te luiden wordt er een pluktuin aangelegd, waar je een gratis boeket tulpen mag plukken. Volgende editie: zaterdag 18 januari 2020. En ook in april kun je gratis van een tulpenzee genieten: dan wordt Amsterdam tijdens het Tulp Festival opgefleurd met honderdduizenden tulpen.

Lees ook: Amsterdam op zijn mooist tijdens het Tulp Festival

Bloemenmarkt AmsterdamDrijvende bloemenmarkt AmsterdamTulpenplukdag Amsterdam

8. Filmpje pakken in Tuschinkski of The Movies

Naar de bios in Amsterdam? Kies dan voor een avondje in het donker in Theater Tuschinkski. Deze bijzondere bioscoop met een rijk gedecoreerde gevel opende in 1921 haar deuren en ademt een en al historie. De oudste bioscoop van Amsterdam is echter The Movies. Dit filmtheater met art-deco-interieur stamt uit 1912.

Gratis alternatief: Eye Filmmuseum

Filmliefhebbers kunnen ook gratis het Eye Filmmuseum bezoeken. In de expositieruimte van deze eyecatcher aan het IJ zijn internationaal toonaangevende tentoonstellingen te zien. Echt een aanrader voor iedereen die van film en kunst houdt.

Houd je meer van fotografie? In de Nieuwe Kerk is nog t/m 7 juli 2019 de World Press Photo tentoonstelling te zien (€12,50). En ook Foam, het Fotografiemuseum Amsterdam, is een aanrader voor liefhebbers van fotografie.

Tuschinski AmsterdamThe Movies AmsterdamEye Filmmuseum Amsterdam

9. Banksy in het Moco Museum

Als je van moderne kunst en streetart houdt, dan mag een bezoek aan het Moco Museum niet ontbreken tijdens je verblijf in Amsterdam. In het museum voor moderne en hedendaagse kunst is nog t/m 30 september 2019 een expositie te zien van de wereldberoemde Britse straatkunstenaar Banksy.

Entree: €15,- (2019).

Gratis alternatief: streetart bij de NDMS-werf

Bekijk je liever echte streetart in de buitenlucht? Ook dan ben je in Amsterdam aan het juiste adres. In de stad zijn veel muren opgefleurd met mooie muurschilderingen, bijvoorbeeld in Amsterdam-Zuidoost of bij de NDMS-werf. Hier vind je op de muur van de voormalige Lasloods een gigantische muurschildering van Anne Frank, gemaakt door de Braziliaanse straatkunstenaar Eduardo Kobra. Ook zal in deze loods, naar verwachting eind 2019, het grootste Street Art Museum ter wereld geopend worden.

Lees alles over mijn bezoek aan het Moco Museum Amsterdam

Moco AmsterdamMuurschildering Anne Frank Amsterdam

10. De schatkamer! Meesterwerken uit de Hermitage

De Hermitage Amsterdam bestaat dit jaar tien jaar en dat wordt gevierd met de jubileumtentoonstelling De Schatkamer! Meesterwerken uit de Hermitage. Een reis langs meer dan tweehonderd museumschatten uit duizenden jaren kunstgeschiedenis. De tentoonstelling met de meesterwerken van de wereldberoemde Hermitage in Sint Petersburg is nog t/m 25 augustus te bezichtigen.

Entree: €25,- (2019)

Gratis alternatief: de Schatkamer van het stadsarchief

Een entreeticket voor de Hermitage is vrij prijzig, maar gelukkig kun je in Amsterdam ook gratis een schatkamer bezoeken. De art deco Schatkamer van het Stadsarchief werd een paar jaar geleden door The Guardian zelfs uitgeroepen tot een van de beste gratis musea(onderdelen) in Europa. Achter de deuren van de monumentale kluis maak je kennis met de geschiedenis van Amsterdam in twaalf prachtige verhalen.

De Hermitage Amsterdam Stadsarchief Amsterdam Stadsarchief Amsterdam

11. Een avondje lachen bij Comedytrain

Een avondje uit in Amsterdam? Van theatervoorstellingen tot concerten en cabaret: in Amsterdam heb je genoeg keuze. Check bijvoorbeeld de agenda van het DeLaMar theater, Koninklijk Theater Carré of De Kleine Komedie voor een bijzonder avondje uit. Minstens zo leuk is een avondje lachen in Theatercafé Toomler: het thuishonk van de stand-up comedians van Comedytrain. Terwijl jij aan een tafeltje zit te borrelen, brengen zij je aan het lachen. Een show van Comedytrain is altijd een verrassing, want je weet van tevoren nooit wie er precies komt spelen.

Kaartjes zijn al verkrijgbaar vanaf 7 euro (2019). 

Gratis alternatief: lunchconcerten en openluchttheater

Elke woensdagmiddag, met uitzondering van de maanden juli en augustus, kun je om 12.30 uur genieten van een gratis lunchconcert in het prachtige concertgebouw aan het Museumplein. En ook in de publieksfoyer van Nationale Opera & Ballet kun je wekelijks genieten van gratis lunchconcerten.

In de zomermaanden is het Vondelpark Openluchttheater de place to be voor iedereen die van gratis optredens houdt. Van mei tot september is er elk weekend een gevarieerd programma met muziek, dans, jeugd, comedy en klassieke concerten.

Concertgebouw AmsterdamVondelpark Amsterdam

12. Een rondje Amsterdam op de fiets

Als echte toerist in eigen land moet je Amsterdam natuurlijk op de fiets ontdekken. Met de ANWB-fietsroute Rondje Amsterdam vermijd je overvolle fietspaden en rijd je met een grote boog om de toeristenmassa’s naar oude stadsdelen en topmusea. Tip: huur een OV-fiets. Lekker makkelijk én goedkoop.

Gratis alternatief: free walking tour

Een OV-fiets mag dan goedkoop zijn, een wandeling is helemaal gratis. Sluit bijvoorbeeld aan bij een Free Walking Tour of wandel zelf langs de grachten of langs de hofjes in de Jordaan. Overigens kun je achter een onopvallende deur op het Spui ook gratis het 14e-eeuwse Begijnhof bezoeken.

Fiets AmsterdamGrachten AmsterdamBegijnhof Amsterdam

Heb jij nog leuke tips voor een weekendje Amsterdam, al dan niet gratis!? 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.