Moderne kunst en streetart in het Moco Museum Amsterdam

Liefhebber van moderne kunst en streetart? Dan is het Moco Museum Amsterdam echt iets voor jou! Dit museum hangt namelijk vol werken van straatartiest Banksy en andere hedendaagse kunstenaars. Ik vertel je graag meer over mijn bezoek aan dit kleurrijke museum.

Het Moco Museum in Amsterdam

In het Moco Museum wordt moderne en hedendaagse kunst getoond van internationale grootheden uit de kunstwereld. Het museum is een particulier initiatief van galeriehouders Lionel en Kim Logchies. De collectie is grotendeels afkomstig van kunstverzamelaars uit het internationale netwerk van het kunstkoppel.

Het Moco Museum (voluit: Modern Contemporary Museum) opende in 2016 zijn deuren aan het Museumplein. Het museum is gevestigd in Villa Alsberg op de looproute van het Rijksmuseum naar het Van Gogh. De monumentale stadsvilla werd begin vorige eeuw ontworpen door de neef van Pierre Cuypers, de beroemde architect van het Rijksmuseum en het Centraal Station.

Lees ook: 12 leuke tips in Amsterdam + de gratis alternatieven

Moco Museum Amsterdam
Moco Museum Amsterdam
Amsterdam City Card

Banksy Laugh Now

Alom vertegenwoordigd in het museum zijn de maatschappijkritische werken van publiekstrekker Banksy. De Britse straatkunstenaar weet overal ter wereld anoniem zijn controversiële muurschilderingen te plaatsen zonder dat zijn ware identiteit bekend is. Dit mysterie zorgt er onder andere voor dat Banksy een van de meest gevierde namen in de moderne kunst is.

De ongeautoriseerde expositie van Banksy in het Moco Museum telt vijftig iconische werken, waaronder de klassieker Girl with Balloon. Dit kunstwerk was vorig jaar wereldnieuws toen het zichzelf vernietigde door een versnipperaar, kort nadat het op een veiling van Sotheby’s voor een recordbedrag was verkocht. In het Moco hangt uiteraard een onaangetast exemplaar.

Een andere blikvanger (en een van mijn favorieten) in de collectie is het 2,5 bij 3,5 meter grote The Battle of the Beanfield, dat in 2009 voor het laatst tentoongesteld werd. Ook niet te missen is de beeltenis van een biddende jongen. Het schilderij hangt op een perfecte plek tussen het glas-in-lood in het trappenhuis.

De tijdelijke tentoonstelling Banksy Laugh Now is nog t/m 30 september 2019 in het Moco Museum te zien.

>> Bekijk ook: de enige overgebleven Banksy van Italië en andere muurschilderingen in Napels

Battle of the Beanfield - Banksy
Banksy Laugh Now - Moco
Banksy Laugh Now
Banksy in het Moco Museum
Mickey eaten by a snake - Bansky

Daniel Arsham: archeoloog van de toekomst

Ook de tijdelijke tentoonstelling Connecting Time van de New Yorkse kunstenaar Daniel Arsham viel bij mij in de smaak. In zijn beeldhouwkunst en installaties speelt de kleurenblinde kunstenaar vaak met het concept van tijd en fictieve archeologie. Je kunt zijn werken bewonderen in het souterrain van het museum.

De installatie Calcified Room maakte Arsham speciaal voor het Moco Museum. In de verkalkte woonkamer staan zijn eigen oude meubels, bedolven onder een laagje gips. Volgens het uitlegbordje doet de gefossiliseerde kamer denken aan de antieke stad Pompeii, die werd begraven onder de vulkanische as en perfect bewaard is gebleven na uitbarsting van de Vesusius.

Ook leuk: de Elastic Walls-serie van driedimensionale werken, zoals een strik die uit de muur komt en een persoon die letterlijk achter het behang is geplakt. Wandel ook zeker de Amethyst Ball Cavern in voor een surrealistische ervaring: de paarse ballengrot hangt vol in gips gegoten sportballen.

De tijdelijke tentoonstelling van Daniel Arsham is nog t/m 30 september 2019 te zien in het Moco Museum.

Calcifeid Room - Daniel Arsham
Paarse ballengrot - Daniel Arsham
Elastic Walls - Daniel Arsham
Connecting Time - Daniel Arsham

Polkadots van Yayoi Kusama

In het museum vind je ook een kleine ruimte met werken van de Japanse kunstenares Yayoi Kusama. Volgens het Moco zelf ‘een bescheiden ode’ ter ere van de 90e verjaardag van de excentrieke Polkadot Princess. In de kamer komt haar voorliefde voor stippen en herhalende patronen duidelijk naar voren. Ik werd er eerlijk gezegd een beetje duizelig van 😉

De werken Night of Stars en Pumpkin zijn nog t/m 30 september 2019 te zien in een geheel getransformeerde ruimte.

Moco Museum Amsterdam: Yayoi Kusama

Moco Masters: kleurrijke iconen

Op de bovenste verdieping van het museum vind je de permanente tentoonstelling Moco Masters. Een verzameling van kleurrijke creaties van iconen als Andy Warhol, Jeff Koons, Damien Hirst en Keith Haring. Zelf vond ik het leuk om een kunstwerk van Os Gemeos te zien hangen in het museum, kenmerkend door de gele poppetjes. Eerder zag ik al eens een muurschildering van de Braziliaanse tweelingsbroers in de streetart-stad Heerlen.

Moco Amsterdam: Os Gemeos
Moco Amsterdam: Andy Warhol
Moco Masters

Sculpture art in de Moco Garden

Loop na je bezoek aan het museum ook nog een rondje door de kleurrijke tuin. Hier word je getrakteerd op sculpture art: een aantal beeldhouwwerken die mij een glimlach bezorgden. Het kind in mij kon het niet laten om even op het enorme hobbelpaard te gaan zitten. Jammer dat-ie niet heen en weer schommelde…

Moco Garden
Moco Garden

Het Moco Museum Amsterdam: een aanrader?

Jazeker! Tenminste, als je van moderne kunst en streetart houdt. Het museum heeft als missie om moderne en hedendaagse kunst toegankelijk te maken voor een breed en jong publiek. Of zoals ze zelf zeggen: ‘We willen de hele wereld aansteken met de fun die kunst in je leven kan brengen.’

En volgens mij gaat dat ze aardig goed af. De afgelopen drie jaar wisten namelijk steeds meer bezoekers het museum te vinden. Vorig jaar trokken ze zelfs een recordaantal van 550 duizend bezoekers, waarmee ze terechtkwamen op de zevende plaats van best bezochte musea in Nederland.

Nadeel is wel dat het daardoor best druk kan zijn. Aangezien de villa niet beschikt over ruime zalen, is het vooral in de kleinste kamertjes af en toe dringen voor de kunstwerken. Toch vond ik de villa wel een bijzonder decor voor dit museum. De authentieke elementen (zoals de prachtige glas-in-loodramen) vormen een bijzonder contrast met de moderne kunstwerken. En ook de krakende parketvloer heeft zo zijn charme. Net als het prachtige uitzicht op het Rijksmuseum vanaf de bovenste verdieping.

Tijdens mijn bezoek merkte ik dat het museum vooral in trek is bij jonge (buitenlandse) toeristen. Niet zo gek, want het Moco Museum staat garant voor een aantal Instagramwaardige kiekjes. Om je heen worden dan ook volop kleurrijke #museumselfies gemaakt. Bij mij zorgden ook veel kunstwerken voor een glimlach, terwijl andere me juist weer aan het denken zetten.

Uitzicht Rijksmuseum vanuit Moco Museum
Trappenhuis Moco Museum
Moco Museum Amsterdam

Ook het Moco Museum bezoeken?


Het Moco Museum is geopend op zondag t/m donderdag van 9.00 tot 20.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 9.00 tot 21.00 uur. Ik zou bij voorkeur voor een doordeweekse dag kiezen, omdat ik verwacht dat het in het weekend vrij druk is. Bekijk hier de actuele toegangsprijzen. Let op: het museum accepteert geen contant geld, alleen creditcard of pinpas.

Handig! Boek alvast online tickets voor Moco Amsterdam, zodat je niet in de rij hoeft te staan. Ook leuk: toegang tot Moco Museum én een rondvaart over de grachten voor een speciale combiprijs.

Bereikbaarheid
Het Moco Museum ligt aan het Museumplein in Amsterdam. Bereikbaar met Tram 2 en 12 vanaf Amsterdam CS. De dichtstbijzijnde parkeergarage is Q-park onder het Museumplein.

Toegankelijkheid
De historische villa heeft veel trappen en geen lift en is daardoor helaas niet rolstoelvriendelijk. Mensen met een rolstoel kunnen alleen het souterrain bezoeken, zij mogen gratis naar binnen.

Moco Museum AmsterdamHoud jij ook van moderne kunst en streetart en zou je het Moco Museum ook wel een keer willen bezoeken? Of houd je juist meer van andere kunststijlen? 

Ik bezocht het Moco Museum Amsterdam op uitnodiging.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.