Heerlen: de streetart hoofdstad van Nederland

streetart heerlen

Heerlen, de streetart hoofdstad van Nederland? Jazeker! In deze Zuid-Limburgse stad kun je spectaculaire streetart bewonderen. Ruim een jaar geleden bezocht ik de voormalige mijnwerkersstad voor een wandeling langs de mooiste muurschilderingen. Uiteraard met mijn camera, zodat jij ook mee kunt genieten. Kijk maar mee.

Je zou het misschien niet verwachten in Heerlen, maar verspreid over de stad kun je maar liefst meer dan 70 muurschilderingen bewonderen. Gerenommeerde streetart-artiesten uit binnen- en buitenland weten moeiteloos hun weg naar Heerlen te vinden. De afgelopen jaren hebben zij tientallen kale muren omgetoverd in kleurrijke kunstwerken. Als kroon op hun werk mocht Heerlen in 2017 zelfs de Dutch Street Art Award in ontvangst nemen.

Het begon allemaal in 2013. Toen verschenen de eerste kunstwerken in de Heerlense binnenstad. De jaren daarna werd het aantal muurschilderingen in rap tempo uitgebreid tijdens verschillende projecten en edities van het Street Art Festival. Inmiddels is de ooit ietwat grijze en grauwe stad getransformeerd in een kleurrijk stadje vol creatieve uitspattingen.

De een nog mooier dan de ander. Van kleine schilderijtjes tot huizenhoge muurschilderingen. Soms met een luchtige ondertoon, maar vaak ook met een serieuze boodschap. Zo laat de Chileense artiest Inti je met zijn Madonna met bomgordel bijvoorbeeld nadenken over de rol van religie in onze wereld.

Lees ook: een fietsrondje langs de streetart in Eindhoven

streetart heerlenstreetart-heerlen-muurschilderingen-15streetart heerlen
Heerlen: voormalig centrum van de mijnbouw

Daarnaast lieten diverse kunstenaars zich inspireren door het mijnverleden van Heerlen. Zo is ook ‘de Koolpiet’ aan de Honigmannstraat een verwijzing naar de mijnbouw. Om eventuele gaslekken te ontdekken namen mijnwerkers vroeger een kanariepietje mee. Als de vogel van zijn stokje viel, wisten de mijnwerkers dat ze snel naar boven moesten. De mural met het gekooide kanariepietje van Collin van der Sluijs en Super A won in 2016 een Dutch Street Art Award.

Super A maakte nog een muurschildering met een link naar het mijnverleden. Aan de Spoorsingel kun je zijn werk ‘Ode aan de arbeider’ bewonderen. Het is een eerbetoon aan de mijnwerkers die elke dag weer ondergronds gingen om hun gezinnen te voeden. De vakbond FNV deed deze mural in het Jaar van de Mijnen cadeau aan de stad Heerlen.

Wil je meer lezen over de kunstwerken en hun boodschap? Neem dan eens een kijkje op de website van Heerlen Murals, maar geniet hier eerst alvast van een kleine selectie van de mooiste muurschilderingen in Heerlen. Dit is nog maar het topje van de ijsberg, dus ik raad je zeker aan om zelf een keer op ontdekkingstocht in Heerlen te gaan.

Ook leuk om te lezen: verrassende streetart in Ede

Ook streetart spotten in Heerlen?

Er zijn verschillende manieren om de kunstwerken in Heerlen te ontdekken:
– Je kunt de app Street Art Cities downloaden. In het centrum van Heerlen wordt gratis WiFi aangeboden.
– Op de website van Street art Heerlen vind je een kaart met alle locaties inclusief informatie over de kunstwerken. Er worden ook suggesties gedaan voor een fietsroute (7,6 km) en twee wandelroutes (2,6 en 7,4 km).
– Ook kun je hier alvast een plattegrond downloaden met de locaties van 32 murals.
– Elke eerste zondag van de maand organiseert VVV Zuid-Limburg om 13.00 uur een rondleiding van 90 minuten (€8,75).
– Tot slot kun je voor €2,95 een Street Art Heerlen gids bestellen. Hierin vind je een fiets- en wandelroute en extra achtergrondinformatie.

streetart-heerlen-muurschilderingen-3streetart-heerlen-muurschilderingen-4streetart heerlenstreetart-heerlen-muurschilderingen-16streetart-heerlen-muurschilderingen-13streetart-heerlen-muurschilderingen-12streetart-heerlen-muurschilderingen-10streetart heerlenstreetart-heerlen-muurschilderingen-5streetart-heerlen-muurschilderingen-7streetart-heerlen-muurschilderingen-8streetart-heerlen-muurschilderingen-11streetart heerlenstreetart-heerlen-muurschilderingen-9
Ben jij al eens in Heerlen geweest voor een ontdekkingstocht langs de mooiste muurschilderingen? 

8 REACTIES

  1. Wat leuk om te weten zeg! Ik had dit echt niet verwacht van Heerlen. Ik ga het zeker even onthouden. Leuk om een keer in het weekend naartoe te gaan. Ik ben gek op streetart!

  2. Leuke blog over street art in Heerlen. Ik wil wel even aangeven dat het gebouw met het kunstwerk met de twee ingeslagen handen inmiddels is gesloopt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.