Streetart in Ede: ontdek de mooiste muurschilderingen

De laatste jaren worden steeds meer Nederlandse steden opgefleurd met kleurrijke streetart. Grauwe muren worden omgetoverd tot waanzinnige kunstwerken die iedereen gratis kan bewonderen. Niet alleen in de grote steden barst het van de fantastische muurschilderingen, maar ook in het Veluwse stadje Ede kijk je als moderne kunstliefhebber je ogen uit. In dit fotoblog laat ik je graag meegenieten van de mooiste streetart in Ede. 

De Bospoorttunnel

Ruim een jaar geleden was de Bospoorttunnel nog een donker tunneltje beklad met inspiratieloze graffiti tags. In april 2016 kwam daar echter verandering in toen de lelijke tunnel tijdens een Graffiti Jam omgetoverd werd tot een prachtige kunstgalerie. Nationale en internationale artiesten kregen van de gemeente Ede alle vrijheid om er een mooi kunstwerk van te maken. Een geslaagd streetart project in Ede dat veel positieve reacties opleverde.

bospoorttunnel edenederland-streetart-ede-16nederland-streetart-ede-18nederland-streetart-ede-17

Het centrum

Na het succes van de Graffiti Jam kregen ook enkele muren in het centrum van Ede een likje verf tijdens het Kunstfestival in oktober 2016. De meest opvallende en grootste muurschildering werd gemaakt door de Rotterdamse artiest Eelco van de Berg (a.k.a. Virus). De knalgele schildering met dieren pronkt op het gebouw van Poppodium Ede en is geïnspireerd op de Veluwe.

nederland-streetart-ede-13ede streetartstraatkunst edemuurschilderingen ede
Transformatorhuisjes in Ede-Zuid

Aan de Van der Hagenstraat zijn eind 2017 drie transformatorhuisjes omgetoverd in kleurrijke kunstwerken. Ze zijn beschilderd in de thema’s: de Veluwe, Jungle, Aquarium en Moestuin.

transformatorhuisje Ede De Keesomtunnel

Last but not least…de Keesomtunnel! Deze tunnel onderging eind april 2017 een kleurrijke metamorfose. Tijdens het tweedaagse Street Art Festival Ede werkten artiesten uit heel Europa aan creatieve creaties op zeshonderd vierkante meter muur. Het resultaat is een indrukwekkende kleurexplosie. Mocht je een keer over de A12 tussen Arnhem en Utrecht rijden, dan is het zeker de moeite waard om de afslag Ede te nemen. Parkeer je auto bij de Albert Heijn XL en loop vervolgens even door de tunnel om alle waanzinnige muurschilderingen te bewonderen.

streetart ede keesomtunnelstreetart ede keesomtunnelstreetart ede keesomtunnelstreetart ede keesomtunnelstreetart ede keesomtunnelstreetart ede keesomtunnelstreetart ede keesomtunnelstreetart ede keesomtunnelstreetart ede keesomtunnelnederland-streetart-ede-19streetart ede keesomtunnelstreetart ede keesomtunnelstreetart ede keesomtunnelstreetart ede keesomtunnelstreetart ede keesomtunnel

Update 2018: nieuwe kunstwerken

Het laatste weekend van september 2018 vond er wederom een Street Art Festival in Ede plaats. De silo’s van de Riedel fabriek (boven de Keesomtunnel) kregen een likje verf en ook de gebouwen tegenover de Mauritskazerne werden voorzien van mooie kunstwerken.

Leuke tips voor je bezoek aan Ede

Ede is geen stad waar het barst van de mooie bezienswaardigheden, maar het is wel een prima startpunt om de Veluwe te ontdekken. Zo fiets je binnen twintig minuten naar de prachtige Ginkelse Heide of kun je kiezen voor een Smaakfietsroute langs de mooiste plekjes en lekkerste streekproducten in Ede en omgeving.

Wandel ook eens binnen bij ’t Winkeltje van Lammert (vlak bij de Bospoorttunnel). In dit authentieke kruidenierswinkel uit 1904 kun je op vrijdagmiddag en zaterdag terecht voor oud-Hollandse snoep en streekproducten. Neem achter het winkeltje een kijkje in het ouderwetse woonhuis waar het complete interieur nog net als vroeger is.

Vind jij streetart ook zo gaaf? Welke Nederlandse stad moet ik volgens jou een keer bezoeken om mooie muurschilderingen te spotten? 

16 REACTIES

    • Haha..voor ons wel ja! Jij moet er toch even voor reizen. Ik woon vlak bij Ede, dus kon op de fiets..dat gaat hem bij jou vast niet worden 😉

    • Ik had het ook niet verwacht. Mijn opa woont in Ede en mijn vader had het bij hem in de krant gelezen, anders had ik het ook nooit geweten. Maar zeker een aanrader!

    • Echt de moeite waard om even te gaan kijken. Vooral de Keesomtunnel is prachtig. Klopt, ik ben in juni een weekendje in Leeuwarden geweest en heb toen ook aantal mooie muurschilderingen gespot.

  1. Waar Ede groot in is staat op de muren van tunnels, transformatorhuisjes etc. Kunst voor iedereen en elk wat wils in alle verscheidenheid. Nu nog een streetarttour als toeristsiche tour door Ede

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.