Streetart in Nederland: steden met de mooiste muurschilderingen

Street art Arnhem

Genieten van gratis kunst op straat? De afgelopen jaren zijn veel steden in Nederland opgefleurd met kleurrijke streetart. Benieuwd in welke steden grauwe muren omgetoverd zijn in fantastische kunstwerken? In deze Nederlandse steden kun je de mooiste muurschilderingen bewonderen.

Heerlen

Heerlen noemt zichzelf de ‘mural-hoofdstad van Nederland’. En dat is natuurlijk niet voor niets. In deze Zuid-Limburgse stad vind je meer dan 70 kunstwerken: van kleine schilderijtjes tot gigantische muurschilderingen. Soms met een luchtige ondertoon, soms met een serieuze boodschap. Daarnaast zijn veel kunstwerken geïnspireerd op het mijnverleden van Heerlen.

In 2013 verschenen de eerste murals in het centrum van Heerlen. Sindsdien is het aantal muurschilderingen in rap tempo uitgebreid tijdens verschillende projecten en festivals. Gerenommeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland hebben de ooit grauwe industriestad getransformeerd in een kleurrijk stadje dat zeker een bezoek waard is.

Lees ook: muurschilderingen spotten in Heerlen

Muurschilderingen Heerlen
Street art Heerlen

Amsterdam

Natuurlijk kun je ook in onze hoofdstad niet om streetart heen. Zo organiseert Street Art Museum Amsterdam tours langs internationale werken in Amsterdam Nieuw-West. En ook de NSDM-werf in Amsterdam-Noord is een echte hotspot voor straatkunstenaars. De muren van de industriële scheepshallen worden regelmatig opgefleurd met kleurrijke kunst en graffiti.

Ook de betonnen jungle in de H-buurt van de Bijlmer is tijdens een internationaal Urban Art Project getransformeerd in een gratis openluchtgalerie. De enorme kunstwerken spatten van de flatgevels af. Streetart spotten in het centrum? Met de Street Art Map vind je eenvoudig de mooiste muurschilderingen in de Jordaan, Amsterdam-Oost en de binnenstad.

Anne Frank muurschildering Amsterdam
street art Amsterdam

Eindhoven

Ook in Eindhoven barst het van de mooie muurschilderingen. Zo kun je in de creatieve broedplaats Strijp-S een paar mooie exemplaren bekijken. Maar het epicentrum van creativiteit is toch wel het verkeersplein de Berenkuil. Tijdens het jaarlijkse evenement Step in the Arena komen kunstenaars van over de hele wereld naar Eindhoven om aan de metamorfose van dit kleurrijke openluchtmuseum te werken.

Wandel ook eens door het Dommeltunneltje vlak bij het station. Deze tunnel is namelijk veranderd in een kunstwerk dat de beroemde Silly Walks van Monty Python uitbeeldt. Daarnaast zul je in Eindhoven ook een aantal muurschilderingen van Lempke tegenkomen. Het lachende lampje verwijst naar de Philipsfabrieken, die een grote rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de stad.

Lees ook: een fietsrondje langs de streetart in Eindhoven

Strijp-S muurschilderingen Eindhoven
Berenkuil Eindhoven

Breda

We blijven in Brabant, want ook in Breda zijn muurschilderingen booming! Er zijn maar liefst bijna honderd kunstwerken in de straten van Breda te bewonderen. Hoe je de mooiste exemplaren het beste kunt spotten? Aan de hand van de website of app van de Blind Walls Gallery: hét museum op straat. Een collectie muurschilderingen van internationale kunstenaars, geïnspireerd op het verleden, heden en de toekomst van Breda.

Muurschildering Breda
Street art Breda

Den Bosch

Ook Den Bosch is een leuke tussenstop voor de liefhebber van straatkunst. Hoewel je er geen huizenhoge muurschilderingen vindt, is er genoeg moois om van de genieten. Blikvangers zijn de gigantische graansilo’s op culturele hotspot de Tramkade, die omgetoverd zijn tot één groot kleurrijk schilderij.

Bekijk ook het rijtje kraakpanden aan de Havendijk, deze zijn van top tot teen beschilderd met kunstzinnige graffiti in knalkleuren. Wandel verder naar de Sint Lucasstraat om een muurschildering gebaseerd op het werk van Brabants icoon Vincent van Gogh te bewonderen. Ook leuk: de fresco’s en surrealistische beelden in de Jeroen Bosch tuin.

Misschien niet meer helemaal up-to-date, maar een paar jaar geleden genoot ik samen met Ivonne van Myfootprints.nl van een stadswandeling langs de streetart in Den Bosch.

Silo's den Bosch
street art Den bosch

Arnhem

Arnhem is een stad vol creatieve uitspattingen. Een initiatief van Arnhem Art met als doel de stad een stuk vrolijker te maken door het centrum te verrijken met kleurrijke muurschilderingen. Zo heeft kunstenaar Dopie verschillende muren in de stad beschilderd met felgekleurde dieren. En ook de Wall of Fame aan de Boterdijk (langs de Rijn) is een kleurexplosie van graffiti en kunst.

In Arnhem vind je niet alleen muurschilderingen, maar ook opmerkelijke kunstwerken zoals de bijzondere Sfinx en het Feestaardvarken. Daarnaast wordt er elk jaar (omstreeks juli) het World Street Painting Festival georganiseerd. Verschillende pleinen in de binnenstad worden dan door internationale artiesten beschilderd met 3D-straattekeningen.

Bekijk ook: kleurrijke muurschilderingen in Arnhem

Dopie Arnhem
Muurschildering Arnhem

Ede

Een tripje naar Arnhem kun je prima combineren met een bezoek aan Ede dat op nog geen twintig kilometer afstand ligt. De afgelopen jaren kregen veel muren in dit Gelderse stadje een likje verf. Tijdens Street Art Festivals werkten zowel nationale als internationale artiesten aan creatieve creaties op diverse locaties in Ede.

Niet te missen is de Keesomtunnel die in 2017 een kleurrijke metamorfose onderging. Het resultaat: een prachtige kunstgalerie met werk van artiesten uit heel Europa. Mocht je een keer over de A12 rijden, dan is het zeker de moeite waard om de afslag Ede te nemen. Parkeer je auto bij de Albert Heijn XL en loop vervolgens door de tunnel om te genieten van al die waanzinnige muurschilderingen. En als je toch in de buurt bent, bewonder dan ook meteen de beschilderde silo’s van de Riedel fabriek (boven de Keesomtunnel).

Lees ook: ontdek de mooiste muurschilderingen in Ede

Keesomtunnel Ede Street art
Silo's Ede Riedel fabriek

Rotterdam

Ook in Rotterdam kun je volop genieten van gratis kunstwerken op straat. Veel muurschilderingen zijn een initiatief van Rewriters010, een organisatie die projecten organiseert om Rotterdamse straatkunstenaars een platform te bieden. Het resultaat mag er wezen, want je zult in Rotterdam niet snel uitgekeken raken.

Rewriters biedt tours aan door zes wijken in Rotterdam, maar je kunt ook zelf op pad met de Rewriters app. Deze app bestaat uit verschillende wandelroutes langs de mooiste kunstwerken in Rotterdam, inclusief achtergrondinfo per kunstwerk. De route door het centrum leidt je langs tientallen muurschilderingen, maar ook de routes door Crooswijk en Afrikaanderwijk zijn aanraders.

Lees ook: een stadswandeling in Rotterdam

street art Rotterdam
Muurschildering Rotterdam

Dordrecht

Hollands oudste stad Dordrecht is net een openluchtmuseum. Niet alleen vanwege de vele historische monumenten, maar ook omdat veel verpauperde muren er omgetoverd zijn in kleurrijke kunstwerken. De muurschilderingen in het centrum zijn het resultaat van diverse projecten van het Dordtse kunstenaarscollectief Iconoclash.

Daarnaast onderging ook de buitenwijk Vogelbuurt een kleurrijke transformatie. De gevels van de sloop- en renovatieflats zijn door lokale kunstenaars opgefleurd met in totaal veertien creaties van (vreemde) vogels. Daar word je vrolijk van!

Lees ook: ontdek de mooiste muurschilderingen in Dordrecht

Street art Dordrecht
Muurschildering Dordrecht

Den Haag

Ook in Den Haag hebben veel muren de afgelopen jaren een kleurrijke facelift gehad. The Hague Street Art heeft twee routes voor je uitgestippeld. De route door het Haagse stadsdeel Segbroek leidt je langs bijna veertig grote kunstwerken. Op het voormalige bedrijventerrein de Binckhorst zijn meer dan 25 muurschilderingen in alle kleuren van de regenboog te bewonderen.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door The Hague Street Art (@thehaguestreetart) op

Leeuwarden

Leeuwarden is misschien niet de eerste stad waar je aan denkt als je streetart wilt gaan spotten, maar toch kom je in de Friese hoofdstad genoeg moois tegen op de muren. Er worden zelfs gratis Street Art Tours georganiseerd waarin je Leeuwarden leert kennen aan de hand van straatkunst. Naast mooie muurschilderingen spotten, kun je in de binnenstad ook een Poëzieroute lopen. De gedichten liggen er letterlijk op straat!

Lees ook: een stedentrip Leeuwarden in 10 tips

Street art Leeuwarden
Leeuwarden

Goes

Nog een stad waar je misschien geen levensgrote kunstwerken zou verwachten: Goes. Tijdens het festival Mural Goes in 2015 namen internationale kunstenaars tien gevels onder handen en vorig jaar kwamen daar nog een aantal murals bij. Inmiddels telt de Zeeuwse stad meer dan twintig kunstwerken. Via dit kaartje kun je zelf een kunstroute uitstippelen.

Heb ik volgens jou nog een Nederlandse stad gemist waar je mooie muurschilderingen kunt spotten? Aanvullende tips zijn welkom!

5 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.