Een dagtrip vanuit Napels naar Pompeii en de Vesuvius

Op stedentrip in Napels? Dan mag een bezoek aan Pompeii en de Vesuvius natuurlijk niet ontbreken! Hieronder lees je een verslag over mijn uitstapje vanuit Napels naar deze bijzondere bezienswaardigheden. Wil je weten hoe je vanuit Napels met het openbaar vervoer naar Pompeii of de Vesuvius reist? Dat lees je onderaan dit artikel.

Tijdens een stedentrip in Napels staat bij veel mensen een bezoek aan Pompeii en/of de Vesuvius op de planning. Zo ook bij ons. We hadden de dag al helemaal uitgestippeld. Eerst zouden we de Vesuvius beklimmen, vervolgens lunchen met een wijnproeverij aan de voet van de vulkaan en als er nog tijd over was een bezoek aan Pompeii. Het liep alleen iets anders…

Aardverschuiving op de Vesuvius

’s Ochtends stappen we in Napels al vroeg op de trein richting de Vesuvius. Het is een stralende dag en dat zal het volgens de weersvoorspellingen ook blijven. Voor ons een belangrijke voorwaarde voor het beklimmen van de vulkaan. Het is weliswaar weekend, dus zal het wel druk zijn. Maar dat nemen we voor lief. We willen op de top immers wel kunnen genieten van het mooie uitzicht bij helder weer.

Eenmaal bij station Ercolano Scavi, melden we ons bij het kantoortje van de Vesuvius Express. Deze bus brengt je voor tien euro naar boven, vanwaar je nog maar twintig minuten hoeft te lopen naar de krater. Wanneer we echter ons kaartje willen kopen, krijgen we helaas slecht nieuws te verwerken. Vanwege een aardverschuiving blijkt het de komende tien dagen niet mogelijk om de Vesuvius te beklimmen. De krater is gesloten. Wat een domper.

Meteen zetten we plan B in werking en stappen we in de trein richting Pompeii. We zijn duidelijk niet de enige, want de trein zit stampvol. Eenmaal in Pompeï lopen we in een dikke stoet richting de ingang van de opgravingen. Bij de ingang krioelt het van de mensen. Het is zelfs zo erg, dat we ons er niet toe kunnen zetten om in de rij te gaan staan. We besluiten verder te lopen naar de andere ingang. Misschien is het daar iets rustiger…

de Vesuvius
Vesusvius dicht vanwege aardverschuiving

Mensenmassa’s in Pompeii

Het blijkt ijdele hoop. Ook bij de tweede ingang wemelt het van de mensen. Onderweg zijn we dan ook heel wat touringbussen tegengekomen. De vele souvenirkraampjes vol toeristenprullaria maken het beeld compleet. Het voelt alsof we in een tourist trap beland zijn. Niet gek natuurlijk, want hoe bijzonder is het dat je de overblijfselen kunt bezoeken van een stad die ooit werd bedolven onder de hete as van de Vesusvius?

Toch schreeuwt alles in ons dat we ons niet tussen die mensenmassa willen begeven. Misschien helpt het ook niet dat we net op een website hebben gelezen dat Pompeii nogal een tegenvaller is. ‘Heel veel stenen en alles lijkt op elkaar.’ Niet echt een bemoedigende boodschap als je voor zo’n drukke ingang staat. Noem ons cultuurbarbaren, maar wij besluiten verder te lopen naar het centrum van het stadje.

Pompeï
Pompeii

Uitzicht op Pompeii en de Vesuvius

Onderweg vangen we door de hekken af en toe een glimp op van de opgravingen. Om de paar meter wordt ons toegeroepen dat we de verkeerde kant oplopen voor de opgravingen. Toch lopen we vastberaden door richting het centrum, waar we de Santuario della Beata Vergine del Rosario willen bewonderen. Tot onze vreugde blijkt dat je de toren van deze kathedraal kunt ‘beklimmen’. Voor twee euro brengt de lift ons naar boven, waar we getrakteerd worden op een fantastisch uitzicht. In de verte zien we de stenenmassa van de opgravingen en we kijken zo het amfitheater van Pompeii in. De Vesuvius staat trots te pronken aan de horizon. Letterlijk het hoogtepunt van de dag, die tot nu toe niet helemaal loopt zoals we gehoopt hadden.

Er is geen klik tussen Pompeii en ons en ook het centrum kan ons niet bekoren. Als we weer beneden staan, besluiten we dan ook rechtsomkeer te maken. Tijd voor een lunch en wijnproeverij aan de voet van de Vesuvius. We reizen naar station Torre Annunziata, waar we opgepikt worden door een medewerker van Cantina del Vesuvio. We hebben een rondleiding met lunch en wijnproeverij gereserveerd bij deze wijngaard. De verwachtingen zijn hoog gespannen.

Uitzicht Pompeï
Uitzicht Pompeii en de Vesuvius

De tranen van Christus

Bij aankomst krijgen we meteen een rondleiding. In een sneltreinvaart wordt er verteld over de historische wijn en de bijzonder vruchtbare grond. Dit laatste komt doordat de hellingen van de Vesuvius veelvuldig overspoeld werden met lava. Volgens de oude mythe, waaraan de Lacryma Christi wijn (’tranen van Christus’) haar naam dankt, had dit echter een heel andere reden. Het verhaal gaat namelijk dat Christus huilde om de val van Lucifer uit de hemel. De tranen die terechtkwamen op het land schonken goddelijke inspiratie aan de wijnranken.

Een interessant verhaal, maar het gaat mij allemaal iets te snel en er is ook nauwelijks ruimte voor vragen. Na de rondleiding schuiven we aan voor een driegangenlunch in combinatie met zes verschillende wijnen. Zowel het eten als de wijn smaken verrukkelijk en de omgeving is prachtig. Toch voelt het alsof we onderdeel zijn van een geoliede toeristenmachine. Alles lijkt op de automatische piloot te gaan en er is weinig ruimte voor spontaniteit. Als we nog een glas wijn willen bestellen, blijkt het alleen mogelijk te zijn om een hele fles te kopen. Jammer!

Een ervaring rijker en een illusie armer, keren we na de lunch weer terug naar Napels. Gelukkig stelt die avond de pasta Ragu niet teleur.. En hoewel de dag werd gedomineerd door tegenvallers, hebben we stiekem toch ook best genoten. Van het mooie uitzicht vanaf de kerktoren en van de goddelijke wijn aan de voet van de Vesuvius. Salute!

Cantina del Vesuvio
Cantina del Vesuvio
Cantina del Vesuvio

Pompeii bezoeken vanuit Napels

Wil je Pompeii bezoeken vanuit Napels met het openbaar vervoer? Dan kun je het beste reizen met de Circumvesuviana trein richting Sorrento. (zie hier de actuele treintijden). Opstappen bij Napels Garibaldi en na ongeveer 40 minuten uitstappen bij halte: Pompei Scavi- Villa dei Misteri. De populairste ingang van de opgravingen vind je op ongeveer 200 meter afstand van het station, maar verder richting het centrum is nog een ingang. Een toegangskaartje koop je bij de ingang. Geen zin om lang in de rij te staan? Koop dan van tevoren online een ticket met versnelde toegang of een voorrangsticket inclusief audiogids. Wil je alle ins en outs over Pompeii weten? Boek dan een rondleiding met archeoloog.

Een minder toeristisch alternatief voor Pompeii

Misschien ben je na het lezen van mijn verhaal niet heel enthousiast geworden over Pompeii. In dat geval heb ik een minder toeristisch alternatief voor je. Zo schijnen de opgravingen van Herculaneum minstens zo mooi te zijn als de opgravingen van Pompeii. Terwijl Pompeii werd bedolven door giftige gassen en as, werd Herculaneum bedekt door gloeiende lava. Hierdoor zijn de huizen in Herculaneum zelfs beter bewaard gebleven dan in Pompeii.

Herculaneum bereik je ook met de Circumvesuviana trein vanuit Napels. In slechts twintig minuten reis je naar station Ercolano Scavi, en vanaf daar is het nog ongeveer een kwartier lopen naar de ingang van de opgravingen.

Cantina del Vesuvio

Vanuit Napels naar de Vesuvius

Wil je vanuit Napels naar de Vesuvius met het openbaar vervoer? Ook dan kun je het beste reizen met de Circumvesuviana trein richting Sorrento. (zie hier de actuele treintijden). Opstappen bij Napels Garibaldi en na ongeveer 20 minuten uitstappen bij halte Ercolano Scavi. Naast het station vind je een kantoortje van de Vesuvio Express, waar je een buskaartje kunt kopen. Handig: koop van tevoren alvast online een ticket voor de Vesuvio Express.

Vervolgens word je door de bus op de helling van de vulkaan afgezet, vanwaar het nog maar circa twintig minuten lopen is naar de krater. Een entreeticket voor het Nationaal Park del Vesuvio is ook verkrijgbaar bij het kantoor van Vesuvio Express of koop voor het gemak hier alvast je toegangstickets inclusief een rondleiding. Het Nationaal park is dagelijks open van 9.00 uur tot anderhalf uur voor zonsondergang. Handig: een georganiseerde excursie vanuit Napels naar de Vesuvius.

Alternatief voor de Vesuvius

Ook voor het beklimmen van de Vesuvius is er een goed alternatief tijdens je stedentrip in Napels. Ten westen van de stad ligt namelijk de Campi Flegrei (‘brandende velden’), waar je de vulkaankrater La Solfatara kunt bezoeken. Een grote vlakte met kokende en borrelende modderpoelen en naar zwavel stinkende gasbronnen. Vergeet dus de Vesuvius en stap vanuit Napels op de trein naar het vissersdorp Pozzuoli. Wandel of neem de bus vanaf het station naar de vulkaan. Tip: in de Time to Momo Napels reisgids staat een leuke wandelroute in dit gebied. Helaas zijn wij hier tijdens onze stedentrip in Napels niet meer aan toe gekomen, maar het schijnt echt de moeite waard te zijn.

Een excursie vanuit Napels naar Pompeii en de Vesuvius

Geen zin om met openbaar vervoer te reizen en alles zelf uit te zoeken? Boek dan een georganiseerde dagtour naar Pompeii en de Vesuvius, inclusief vervoer vanuit Napels, versnelde toegang en rondleiding in Pompeii en het beklimmen van de Vesuvius. Wijzigen je plannen? Dan kan je de tour tot 24 uur van tevoren kosteloos annuleren. 

Ben jij weleens op een van bovenstaande plekken geweest? En hoe waren jouw ervaringen met Pompeii en de Vesuvius? 

2 REACTIES

  1. Wat jammer zeg, deze ervaringen! Pompeï lijkt me super indrukwekkend maar niet met hordes mensen om me heen… en dan de wijnproeverij… vervelend hoor. Gelukkig was het uitzicht dan toch wel even mooi.

    • Ja, zeker jammer. Maar die lekkere wijn maakte gelukkig wel veel goed 😉 Mocht ik nog eens in de buurt zijn, dan ga ik liever naar Herculaneum en de Campi Flegrei.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.