Streetart in Napels: ontdek de mooiste muurschilderingen

Op stedentrip in Napels? Kijk dan eens goed om je heen, want tussen de verpauperde muren vol graffiti vind je ook een aantal pareltjes van muurschilderingen. Ik laat je zien waar je de mooiste streetart in Napels kunt vinden.

Muurschilderingen in de wijk Rione Sanità

In de levendige volkswijk Rione Sanità kom je niet alleen voor de drukbezochte markt en authentieke barretjes, maar ook om mooie muurschilderingen te bewonderen. Bijvoorbeeld het werk van de Argentijnse kunstenaar Bosoletti op de buitenmuur van Basilica Santa Maria della Sanità. Onder deze barokke kerk zijn in de catacomben van San Gaudioso overigens ook eeuwenoude fresco’s te zien.

Een andere bijzonder monumentaal bouwwerk in de wijk is Palazzo Sanfelice, ontworpen in de 18e eeuw door architect Ferdinando Sanfelice. Het vervallen paleis is tegenwoordig een appartementencomplex, waarvan het trappenhuis vaak gebruikt wordt als filmdecor. Loop hier even binnen om de muurschildering van de Franse straatkunstenaar Zilda te bekijken. Verder kom je al dwalend door de straten van Rione Sanità vanzelf nog wel een paar mooie creaties tegen.

Ook leuk om te lezen: 15 leuke tips en bezienswaardigheden in Napels

Rione Sanità street art Rione Sanità street art Palazzo Sanfelice Rione Sanità street art Rione Sanità street art

Streetart in de volkswijk Quartieri Spagnoli

Geef je ogen ook goed de kost als je door de straatjes van Quartieri Spagnoli dwaalt. In de oudste volkswijk van Napels zijn de muren niet alleen maar volgekladderd met graffiti. Je kunt er ook een aantal mooie muurschilderingen bewonderen. Bijvoorbeeld de gigantische beeltenis van de Egyptische godin Isis, die is geschilderd door de kunstenaar Francisco Bosoletti.

Daarnaast zijn er in de wijk tientallen werken te bewonderen van het kunstenaarsduo Cyop & Kaf. Het zijn herkenbare schilderingen van surreële karakters, die het verhaal van Napels en haar inwoners vertellen.

Lees ook: ronddwalen door de oudste volkswijk van Napels 

Street art Quartieri SpagnoliStreet art Quartieri SpagnoliStreet art Quartieri Spagnoli

Voetballegende Diego Maradona

In Quartieri Spagnoli vind je ook een muurschildering van Diego Maradona. Het enorme kunstwerk is gemaakt in het jaar dat SSC Napoli kampioen werd (1990) en een paar jaar geleden nog gerenoveerd. Het is zeker niet de enige schildering van dé voetbalheld van Napels. Het mag dan bijna dertig jaar geleden zijn dat Pluisje SSC Napoli op de wereldkaart zette, zijn beeltenis duikt nog in alle hoeken en gaten van Napels op. Zo is hij ook levensecht vereeuwigd in de wijk San Giovanni a Teduccio, waar zijn reusachtige portret op de zijgevel van een flatgebouw prijkt (via Taverna del Ferro).

Mural Maradona NapelsMaradona

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Street Art Roma (@streetartaroma) op

Banksy’s Madonna

In Napels is ook werk van de wereldberoemde kunstenaar Banksy te bewonderen. Het is zelfs zijn enige overgebleven muurschildering in heel Italië. Omdat in het verleden een ander kunstwerk van Banksy in Napels werd overgespoten, bevindt het kostbare werk aan Piazza dei Gorilamini zich nu achter glas. Madonna con la Pistola is waarschijnlijk een ironische verwijzing naar de religieuze schijnheiligheid van de georganiseerde misdaad in Napels.

Banksy Napels

Roxy in the box

Overal in Napels kom je de kunstwerken van Roxy in the Box tegen. De Napolitaanse kunstenares Rosaria Bosso fleurt de muren voornamelijk op met portretten van beroemdheden, zoals Queen Elizabeth, Maria Callas, Marilyn Monroe en Italiaanse actrices als Sofia Loren, Monica Bellucci en Anna Magnani. Op onderstaande foto staat de Napolitaanse zanger Pino Daniele, die in 2015 op 59-jarige leeftijd onverwacht overleed ten gevolgen van hartfalen.

Pino Daniele Roxy in the Box Napels

Beschermheilige van Napels: San Gennaro

Op de hoek van Via Forcella en Via Duomo vind je een muurschildering met een Nederlands tintje. De kunstenaar Jorit Agoch is namelijk een Napolitaan met een Nederlandse moeder. De vijftien meter hoge beeltenis van San Gennaro is waarschijnlijk een van de meest gefotografeerde muurschilderingen van Napels. De beschermheilige van Napels is echt een icoon van de stad.

San Gennaro was in de derde eeuw bisschop van Napels. Tegenwoordig ligt drie keer per jaar het lot van de stad in zijn handen. Op die dagen vindt er een ceremonie plaats in Il Duomo, die bepaalt of de stad goede tijden tegemoet gaat. Als zijn eeuwenoude bloed voor de ogen van duizenden Napolitanen gaat stromen, is er geen vuiltje aan de lucht voor Napels. Als het wonder van het vloeibaar bloed echter uitblijft, voorspelt dit groot onheil voor de stad. Zo werd het bloed niet vloeibaar in 1939, het jaar waarin de Tweede Wereldoorlog uitbrak. En ook in 1980 bleef het wonder uit, het jaar waarin een grote aardbeving honderden levens eisten.

Mural San Gennaro Napels

Hedendaagse kunst in de metrostations

Een tiental metrostations in Napels is de afgelopen jaren omgetoverd in ondergrondse kunstgaleries vol hedendaagse kunst en architectuur. De Stazioni dell’Arte zijn versierd met meer dan 200 werken van grote kunstenaars en architecten. Twee niet te missen stations zijn Università en Toledo. Laatstgenoemde metrostation werd in 2014 door CNN zelfs uitgeroepen tot het mooiste metrostation in Europa. Het station is ontworpen door de Spaanse architect en designer Oscar Tusquets Blanca rond het thema water en licht en is voorzien van prachtige mozaïeken.

Metrostation Toledo Napels Metrostation Toledo Napels

Ponticelli Mural Park

Tot slot nog een tip waar ik zelf geen tijd meer voor had: het Ponticelli mural park. Een bijzonder kunstproject in een buitenwijk in het oosten van Napels, waar de verwaarloosde flatgebouwen zijn opgefleurd met gigantische muurschilderingen. Adres: Parco Merola, Ponticelli.

Wil jij ook de mooiste muurschilderingen in Napels ontdekken? Ga dan met Ontdek Napels mee op een Nederlandstalige street art tour door het centrum van Napels of in de wijk Rione Sanità.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Anna Pernice (@anna_pernice) op

Houd jij ook zo van straatkunst? En heb je nog tips voor steden met veel mooie muurschilderingen? 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.