Doen in Napels: dwalen door volkswijk Quartieri Spagnoli

Quartieri Spagnoli Napels

Op stedentrip in Napels? Ontvlucht dan de mensenstroom in winkelstraat Via Toledo en sla een zijstraatje in naar Quartieri Spagnoli. Dwaal door de nauwe straatjes en dompel je onder in het alledaagse leven van de oudste volksbuurt van Napels.

Quartieri Spagnoli, oftewel de Spaanse wijk, heeft een roemrucht verleden dat dateert uit de 16e eeuw. De volkswijk werd gebouwd tijdens de Spaanse overheersing om de Spaanse troepen en hun families onder te brengen. Al snel werd het een beruchte wijk die leed onder de sterke invloed van de Camorra. Hoge werkloosheid zorgden voor veel criminaliteit en prostitutie.

Een plek die je vroeger dus beter kon vermijden. Vandaag de dag is het echter een boeiende wijk, waar je kennis maakt met het dagelijkse leven van de Napolitanen. Een ongepolijste plek waar al je zintuigen volop geprikkeld worden en je je ogen uitkijkt.

Ook leuk om te lezen: 15 tips en bezienswaardigheden in Napels

Wapperend wasgoed

Al wandelend door de wirwar van smalle straatjes schieten de ronkende scooters me aan alle kanten voorbij. De geur van uitlaatgassen vermengd zich moeiteloos met de geur van vers gebakken deeg. Langs de weg staan rijen auto’s vol deuken en krassen. Muren worden ontsiert door graffiti of juist opgefleurd met een mooie muurschildering. Wie door de verpauperde huizen en smoezelige achterafstraatjes heen weet te kijken, ziet in Quartieri Spagnoli de schoonheid van het alledaagse.

Ik passeer marktkraampjes gevuld met fruit en vers gevangen vis. Boven mijn hoofd hangt bont gekleurd wasgoed te wapperen en ik vraag me af of dit aan het eind van de dag nog wel zo fris ruikt. Af en toe zie ik een bewoner vanuit zijn raam tevreden een sigaretje roken of een temperamentvol gesprek voeren met de buren. Boodschappen worden met emmertjes naar hoog gelegen balkons gehesen. Ik kom nauwelijks andere toeristen tegen. Zou het komen door de slechte reputatie van de wijk? Bang dat de maffia er nog steeds de dienst uitmaakt? Ik voel me er in ieder geval geen moment onveilig.

Lees ook: bezoek de Amalfikust vanuit Napels

Quartieri Spagnoli NapelsQuartieri Spagnoli NapelsQuartieri Spagnoli NapelsVismarkt NapelsQuartieri Spagnoli Napels

Voetballegende Maradona

Op veel afgebladderde muren pronken huisaltaartjes, waarin overleden familieleden worden geëerd. Wie ook overal geëerd wordt is Diego Maradona. Het mag dan bijna dertig jaar geleden zijn dat Pluisje bij SSC Napoli voetbalde, zijn beeltenis duikt nog in alle hoeken en gaten van Quartieri Spagnoli op. Blikvanger is een enorme muurschildering van de Argentijnse voetbalheld uit de jaren 90.

Quartieri Spagnoli is niet alleen een wijk om doelloos doorheen te kuieren, het is ook de plek waar je de lekkerste gerechten kunt eten voor een prikkie. In Napels is de Italiaanse keuken immers op haar best. Bij Osteria Il Gobetto en Pizzeria da Attilio is het eten goddelijk en spotgoedkoop. Een flesje wijn bij het eten kost nog geen vijf euro.

Pizza fritta

Ook voor Napolitaans streetfood ben je in de Spaanse wijk aan het juiste adres. Ik ga bij Fernanda langs voor een pizza fritta (Via Speranzella 177). Hoewel Fernanda de 80 jaar inmiddels al is gepasseerd, maakt ze nog steeds haar befaamde versgefrituurde pizza met tomatensaus, mozzarella, ricotta, peper en ham. Het duurt even voordat de olie warm is, maar dan heb je ook wat. Een echte Napolitaanse lekkernij die ik gulzig verorber op een sjofel bankje voor haar basso (eenkamerwoning). Buon appetito!

Ook leuk: ga op ontdekking door Quartieri Spagnoli met een Nederlandstalige tour van Ontdek Napels.

Lees ook: het kleurrijkste eiland in de baai van Napels

Maradona NapelsQuartieri Spagnoli NapelsQuartieri Spagnoli NapelsPizza NapelsFernanda NapelsHeb jij weleens door de straten van Quartieri Spagnoli gedwaald? 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.