Sloepvaren door de Amsterdamse grachten

nachtje weg in eigen land

Daar op de Amsterdamse grachten! Twee weken geleden genoot ik van een heerlijke sloeptocht door de grachtengordel van onze hoofdstad. Zet mij op een boot en ik ben gelukkig, dus ook tijdens deze sloeptocht kon ik mijn geluk niet op. Fijn gezelschap, heerlijke hapjes en drankjes en mijn eigen kapitein aan het roer… Wat wil een mens nog meer?

Misschien een beetje zonneschijn? Hoewel aan het begin van de week de weersvoorspellingen er nog rooskleurig uitzien, verandert het zonnetje op Weeronline naarmate de week vordert steeds meer in een donkere wolk. Een nat pak tijdens onze geplande sloeptocht is helaas niet uitgesloten, maar gelukkig bestaat er een uitvinding die regenponcho heet! Uit voorzorg stoppen we er een paar in onze tas voordat we vol goede zin in de trein naar Amsterdam stappen.

Hapjes en drankjes aan boord

De wolken boven Mokum vormen een grote grauwe, grijze massa. Het mag de pret niet drukken, want vooralsnog is het droog en de temperatuur is met een graadje of 22 zeer aangenaam te noemen. Nog aangenamer zijn de lekkere hapjes die onze vriend (alias de Keukenprins) uit zijn tas tovert als we ons in de sloep hebben gesetteld. Gevulde eieren, Indische gehaktballetjes, tonijnsandwiches, antipasti-stokjes en handgemaakte Oreo bonbons(!!)… het water loopt me nu alweer in de mond. Een bekertje prosecco erbij en varen maar!

Langzaam tuffen we met onze elektrische sloep door de grachten. Met een maximum van 7,5 kilometer per uur gaat het voor onze kapitein (vriendlief) iets te langzaam naar zijn zin, maar in dit tempo kunnen we wel goed genieten van het mooie uitzicht. We vergapen ons aan de schitterende gevels van de grachtenpanden en de mooie bruggen met kleurrijke plantenbakken. Ik geniet er enorm van om Amsterdam een keer vanaf het water te bekijken. Dit is toch wel andere koek dan die toeristische rondvaartboot waar ik als klein kind weleens in heb gezeten.

Rondje grachtengordel

We varen niet zomaar lukraak door de grachten, maar hebben een routekaart met een rondje langs de highlights van de grachtengordel meegekregen. Zo passeren we het Anne Frankhuis, de Westerkerk, de Stopera, het Rijksmuseum, de Munttoren en Carré. De tijd vliegt voorbij en veel te snel zijn we weer bij het startpunt en tevens eindpunt van onze tocht. En hoewel we het gelukkig droog hebben gehouden, zou ik deze sloeptocht graag nog eens over doen als de zon wel schijnt. Met een blauwe lucht ziet alles er toch nog een tikje mooier uit, maar misschien ben ik nu aan het muggenziften. Ik heb het namelijk onwijs naar mijn zin gehad op het water.

Na de sloeptocht wandelen we nog even door de Jordaan waar we bij toeval op het Elandsgrachtfestival stuiten. Er staan vrolijke mensen voor het podium te dansen en wij besluiten even te blijven hangen om een biertje te drinken bij Café de Jordaan. Het blijft echter niet bij één biertje en even later zingen we uit volle borst mee met de Johnny Jordaan-medley en dansen we met Brammetje de Cowboy. Geef mij maar Amsterdam!

sloepvaren in amsterdam sloepvaren in amsterdam sloepvaren in amsterdamsloepvaren in amsterdamsloepvaren in amsterdamsloepvaren in amsterdamsloepvaren in amsterdamsloepvaren in amsterdam sloepvaren in amsterdam sloepvaren in amsterdam sloepvaren in amsterdam sloepvaren in amsterdam sloepvaren in amsterdam

Sloepvaren bij MokumBoot Amsterdam

Wij hebben onze elektrische sloep gehuurd bij MokumBoot. Op de sloep is plek voor acht personen en voor 2 uur varen betaal je 90 euro, voor 3 uur varen 110 euro en voor 4 uur varen 140 euro. Er zijn drie verschillende verhuurlocaties in Amsterdam: centrum (Nassaukade 351), Oost (Mauritskade 65) en Amstel (Schollenbrugstraat 1). Op het water gelden vaarregels waar het personeel van MokumBoot je ook op zal wijzen.

Heb jij Amsterdam weleens vanaf het water bekeken? Of heb je nog tips voor andere leuke vaarlocaties? 

4 REACTIES

  1. Haha, je hebt een categorie ‘Toerist in eigen land’ op je blog of niet. Dan moet je hem vullen ook. Toeristischer kan bijna niet. In mijn woonplaats Dordrecht kan je ook een boottocht doen. Het Koninklijk paar achterna 🙂

    • Haha, ik kan iedereen aanbevelen om wat vaker de toerist in eigen land uit te hangen 🙂 Ik ga de boottocht in Dordrecht op mijn to-do lijst zetten (wacht ik wel mee tot het voorjaar)

  2. Ik ga heel zeker weten eens een rondvaart over de grachten doen als mijn vriend naar Nederland komt. Kan ie Amsterdam vanaf een andere kant bekijken, en voor mij een legitieme reden om iets héél toeristisch te doen 😉

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.