Mooie wandelgebieden in Utrecht + 10 gemarkeerde routes

mooie wandelgebieden utrecht

Op zoek naar in een mooie wandeling in Utrecht? Hoewel het de kleinste provincie van Nederland is, vind je er genoeg mooie natuurgebieden waar je heerlijk kunt wandelen. In dit artikel deel ik een overzicht met mooie wandelgebieden in Utrecht inclusief 10 mooie gemarkeerde wandelroutes.

De mooiste wandelgebieden in Utrecht

Wandelroutes in de Kromme Rijnstreek
Wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug
Wandelroutes langs de Grebbelinie
Wandelroutes in het Groene Hart

Gemarkeerde wandelroutes in Utrecht

Geen zin om met je mobiel of routekaart in de hand te wandelen? Loop dan een bewegwijzerde wandelroute. In de provincie Utrecht zijn legio mooie wandelingen uitgestippeld. Volg gewoon lekker gemakkelijk de paaltjes of bordjes en genieten maar! Ontdek hieronder de mooiste wandelgebieden in Utrecht inclusief 10 mooie paaltjeswandelingen.


Wandelroutes in de Kromme Rijnstreek

De Kromme Rijnstreek is de mooie achtertuin van Utrecht. Je kunt er heerlijk wandelen langs de kronkelende Kromme Rijn en langs diverse forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Kies bijvoorbeeld voor een van onderstaande wandelroutes door het prachtige rivierlandschap:

1. Rondje Kersenpracht Cothen

De Kromme Rijnstreek is bekend door de kersenteelt die al stamt uit de Romeinse tijd. Vooral rond het dorpje Cothen barst het van de boomgaarden die in het voorjaar vol in de bloesem staan. Tijdens een Rondje Kersenpracht (8 km) wandel je niet alleen langs fruitbomen, maar ook een stuk over een slingerpaadje langs de Kromme Rijn. Meer lezen? Dat kan in mijn verslag over het Rondje Kersenpracht.

Mooie wandelgebieden Utrecht: rondje Kersenpracht

2. Klompenpaden in Schalkwijk

In het dorpje Schalkwijk, onder de rook van Utrecht, starten maar liefst twee mooie klompenpaden. Hoewel ik een lichte voorkeur heb voor het Lint- en Liniepad (9km), is het Vuylcoppad (8km) ook zeker de moeite waard.

Het Lint- en Liniepad loopt langs de Lek en de verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, waaronder Werk aan de Groeneweg en Fort Honswijk. Het Vuylcoppad voert je door de polders van Schalkwijk en over het vlonderpad door het unieke Verdronken Bos. Meer lezen? Dat kan in dit artikel over de klompenpaden op ’t eiland van Schalkwijk.

Klompenpaden Schalkwijk - Utrecht

3. Landgoed Amelisweerd en Rhijnauwen

Wandelen vlak bij Utrecht stad? Zet dan koers richting Landgoed Amelisweerd en Rhijnauwen. Op deze landgoederen in Bunnik is het heerlijk wandelen door statige bomenlanen en langs forten, bunkers en landhuizen. Er zijn drie korte routes uitgezet: van één tot vijf kilometer. Na afloop van je wandeling lekker lunchen? Zoek dan een plekje bij Restaurant de Veldkeuken of Theehuis Rhijnauwen.

Mooie wandelgebieden Utrecht: Kromme Rijnstreek

Wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug is een hoge zandrug die zich uitstrekt van het Gooimeer tot Rhenen. Het zuidelijke deel van de Utrechtse Heuvelrug heeft de status van Nationaal Park. Dit uitgestrekte gebied leent zich uitstekend voor mooie wandelingen door bossen, heidevelden, uiterwaarden en buitenplaatsen. Ik heb mijn favoriete wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug op een rij gezet:

4. Boswachterspad Amerongse Berg

Zin in een mooie boswandeling? Dan tip ik het Boswachterspad Amerongse Berg (8km). Dit is namelijk een afwisselende wandeling door bossen en langs heidevelden. Hoogtepunt is het fantastische uitzicht vanaf de Elsterkop. Met 63 meter boven NAP is dit een van de hoogste punten van de Utrechtse Heuvelrug. Je kijkt uit over een golvend heideveld en je ziet bossen zover je kunt kijken.

Elsterkop Utrecht

5. Landgoed Heidestein in Zeist

Een van mijn favoriete wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug? Dat is deze prachtige wandeling over Landgoed Heidestein (4,5 km) in Zeist. Je wandelt er door dichte bossen en open heidevelden die begraasd worden door Drentse heideschapen. Het mooiste plekje van het landgoed is de vijver bij het monumentale theehuis, met midden in het kraakheldere water een bebost eilandje. Vind je de wandeling te kort? Dan kun je de route gemakkelijk uitbreiden met een paaltjeswandeling (5,5 km) over Landgoed Bornia.

Mooie wandelgebieden Utrecht- Landgoed Heidestein

6. Park Vliegbasis Soesterberg

Wandelen over een voormalige landingsbaan van een militaire vliegbasis? Dan moet je in Park Vliegbasis Soesterberg zijn. In dit bijzondere natuurgebied zijn twee paaltjesroutes uitgestippeld. De rood gemarkeerde wandelroute (5 km) leidt je door het bos langs betonnen munitiebunkers en de geel gemarkeerde route (3,4 km) voert je over Landgoed de Paltz. Een schitterende route door lommerrijke beukenlanen en een glooiende vallei. De wandelingen kun je goed combineren met een bezoek aan het Nationaal Militair Museum.

Let op: de landingsbaan van 15 maart t/m 15 augustus gesloten vanwege het broedseizoen.

>> Lees ook: 12 mooie gemarkeerde wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug

Vliegbasis Soesterberg - Utrecht

Wandelroutes langs de Grebbelinie

De Grebbelinie is een ruim zestig kilometer lange verdedigingslinie in de Gelderse Vallei. De slinger van verdedigingswerken loopt vanaf de Grebbeberg in Rhenen langs het Valleikanaal en de Eem tot aan het IJsselmeer bij Spakenburg. Er lopen diverse wandelroutes langs de voormalige Grebbelinie, waarbij je langs verscholen bunkers en kazematten wandelt.

7. De Grebbeberg in Rhenen

De Grebbeberg in Rhenen is vooral bekend door de Slag om de Grebbeberg in mei 1940. Tegenwoordig kun je op deze 52 meter hoge heuvel in alle rust wandelen door de bossen. Startpunt van de gemarkeerde wandelroute (4 km) is Militair Ereveld Grebbeberg, hoogtepunt van de route is het uitzichtplateau. Je wordt er getrakteerd op een geweldig uitzicht op de Nederrijn en de groene uiterwaarden van natuurgebied de Blauwe Kamer.

De wandelroute op de Grebbeberg kun je goed combineren met een rondje over de Laarsenberg (4,5 km), want deze gemarkeerde route start aan de overkant van de weg. Meer lezen over deze wandelingen? Dat kan in mijn artikel over wandelen op de Grebbeberg.

Grebbeberg Rhenen

8. Het Oudenhorsterpad in Woudenberg

Het Oudenhorsterpad (8km) is een mooi klompenpad langs de Grebbelinie in Woudenberg. Hoewel de route misschien een beetje rechttoe rechtaan is, zit deze wandeling vol verrassingen! Zo wandel je op de Liniedijk langs een aantal bunkers, maar het leukst is het wandelingetje door de gereconstrueerde loopgraven. Compleet met schietgaten en schuilplaatsen.

>> Lees ook: mooie wandelroutes langs de Grebbelinie

Mooie wandelgebieden Utrecht: de Grebbelinie

Wandelroutes in het Groene Hart

Ook in het Groene Hart kun je heerlijk wandelen. Dit natuurgebied dat omringd wordt door de Randstad, ligt deels in de provincie Utrecht. In het dunbevolkte veenweidegebied wandel je door een oer-Hollands polderlandschap, langs kaarsrechte slootjes en weilanden vol grazende koeien.

9. Het Benedeneindsepad

Het Benedeneindsepad (9km) is een klompenpad door het waterrijke buitengebied van Lopik, Montfoort en Oudewater. Een leuke verrassing onderweg is het wiebelige trekpontje dat je naar natuurgebied Willeskop brengt. En ook de uitkijktoren is zeker een klimmetje waard. Vanaf de top word je getrakteerd op een mooi uitzicht over de polder en de plassen in dit vogelparadijs. Vergeet je verrekijker niet!

Let op: van 15 maart t/m 1 juli is een deel van de route gesloten vanwege het broedseizoen.

Benedeneindsepad - Utrecht

10. De Westbroekroute

In de Vechtstreek vind je veel mooie natuurgebieden waar je heerlijk kunt wandelen, bijvoorbeeld bij de Tienhovense Plassen en de Westbroekse Zodden. Je wandelt er door een open polderlandschap langs een mozaïek van slootjes. Tijdens de Westbroekroute (12 km) volg je de wandelknooppunten in dit gebied, maar je kunt er ook voor kiezen om de klompenpadbordjes van het Zoddenpad (13 km) volgen.

>> Lees ook: 5 mooie klompenpaden in de provincie Utrecht

Westbroekse Zodden

Meer lezen over de provincie Utrecht

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.