Dit zijn de mooiste uitzichtpunten op de Utrechtse Heuvelrug

mooie uitzichtpunten Utrechtse Heuvelrug

De herfst is officieel begonnen. Het perfecte seizoen om de Utrechtse Heuvelrug te ontdekken. Wil jij straks genieten van de betoverende herfstkleuren in de uitgestrekte bossen? Vanaf deze mooie uitzichtpunten op de Utrechtse Heuvelrug word je getrakteerd op een prachtig uitzicht!

1. Uitkijktoren de Kaap

Het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug is uitkijktoren de Kaap. Deze toren is gebouwd op een 53 meter hoge stuwwal in de Kaapse Bossen bij Doorn. Vanaf het plateau op 25 meter hoogte geniet je van een fantastisch uitzicht over de Utrechtse Heuvelrug. Je kijkt niet alleen uit over een zee van bomen, maar in de verte zie je bij helder weer ook de Utrechtse Dom en de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort. Bij Châlet Helenaheuvel start een gemarkeerde wandelroute die je langs de uitkijktoren leidt.

Mooie uitzichtpunten Utrechtse Heuvelrug: Uitkijktoren de Kaap
Uitzicht Kaapse Bossen

2. De Pyramide van Austerlitz

Een piramide op de Utrechtse Heuvelug? Jazeker! In de bossen tussen Zeist en Woudenberg staat namelijk de Pyramide van Austerlitz te pronken. In 1804 bouwde het Franse leger dit bijzondere monument als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte. De houten obelisk op de met gras beklede piramide raakte al snel in verval en werd in 1984 vervangen door de huidige obelisk van steen. Tegenwoordig kun je het 17 meter hoge bouwwerk tegen betaling beklimmen voor een bosrijk uitzicht (bekijk hier de tarieven en openingstijden).

Pyramide van Austerlitz
Pyramide van Austerlitz

3. Het Treekerpunt bij Leusden

Bij het Treekerpunt in Leusden geniet je vooral in augustus van een fantastisch uitzicht. Vanaf dit heuveltje kijk je namelijk uit over de Treekerheide die eind van de zomer prachtig paars kleurt. Het uitzichtpunt ligt vlak bij parkeerplaats Treekerpunt.

Combineer je bezoek aan de Treekerheide met een wandeling naar het Treekermeertje. Deze veenplas op Landgoed Den Treek-Henschoten ligt nog geen twee kilometer verderop. Er staat een bankje dat mooi uitzicht biedt op het water en de heide.

>> Lees ook: de mooiste heidevelden op de Utrechtse Heuvelrug

Mooie uitzichtpunten Utrechtse Heuvelrug: Treekerheide Leusden

4. De Elsterkop

De Elsterkop ligt verscholen in het Amerongse Bos. Met 63 meter boven NAP is dit een van de hoogste punten van de Utrechtse Heuvelrug. Je kijkt er uit over een golvend heideveld dat omgeven wordt door bossen zover je kunt kijken. Van het wonderschone uitzicht genieten? Neem dan zeker even plaats op een van de bankjes die er staan. Vlak bij Landal Amerongse Berg (aan de Slaperdijk in Overberg) start een wandelroute van 8 km die je langs de Elsterkop voert. Wat mij betreft een van de mooiste uitzichtpunten op de Utrechtse Heuvelrug!

Elsterkop Amerongse Bos

5. De Grebbeberg in Rhenen

De Grebbeberg in Rhenen is het zuidelijkste puntje van de Utrechtse Heuvelrug. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hier de Slag om de Grebbeberg uitgevochten, tegenwoordig kun je er in alle rust wandelen door de bossen. Vanaf het uitzichtplateau op de steile helling van de Grebbeberg kijk je uit over de Betuwe en de Nederrijn. Beneden zie je Gallowayrunderen en konikpaarden grazen door de uiterwaarden van natuurgebied de Blauwe Kamer. Wil je genieten van dit uitzicht? Parkeer dan je auto bij het militair ereveld, daar start een wandelroute van vier kilometer over de Grebbeberg.

Tip: in de zomermaanden kun je ook de Cuneratoren in Rhenen beklimmen. Vanaf de top op 82 meter hoogte word je getrakteerd op een weergaloos uitzicht over de Nederrijn en de Betuwe.

>> Lees ook: wandelen op de historische Grebbeberg

Uitzicht Grebbeberg

6. Uitkijkpunt Kwintelooijen

Een van de mooiste uitzichtpunten op de Utrechtse Heuvelrug vind je in recreatiegebied Kwintelooijen bij Veenendaal. Deze voormalige zandafgraving kent hoogteverschillen tot wel vijftig meter. Via een trap beland je na een pittig klimmetje op het hoogste punt, waar je beloond wordt met een schitterend uitzicht over de Gelderse Vallei. Aan de Oude Veensegrindweg 39 in Rhenen start een rood gemarkeerde wandelroute van drie kilometer die je naar het uitzichtpunt leidt.

Uitzicht Kwintelooijen
Mooie uitzichtpunten Utrechtse Heuvelrug: Kwintelooijen

7. Uitzicht op de vijver van Landgoed Heidestein

Een van de mooiste plekjes op de Utrechtse Heuvelrug vind je op Landgoed Heidestein in Zeist. De vijver bij het monumentale theehuis om precies te zijn. Een uitkijkpunt is misschien een groot woord, maar vanaf de wal langs de vijver geniet je van een sprookjesachtig uitzicht. Je kijkt er uit op het beboste eilandje dat omringd wordt door kraakhelder water. Mooi in alle jaargetijden! Vanaf parkeerterrein Groot Heidestein start een wandelroute die langs dit betoverende plekje leidt.

Uitzicht Landgoed Heidestein
Landgoed Heidestein

8. Uitzicht op het Zwerfsteneiland Maarn

Halverwege de Driebergseweg in Maarn vind je een uitkijkpunt dat goed zicht biedt op het Zwerfsteneneiland. Dit is misschien niet het mooiste uitzicht op de Utrechtse Heuvelrug, maar wel een heel bijzonder uitzicht. Op dit aardkundig monument midden in een voormalige zandafgraving liggen namelijk miljoenen jaren oude zwerfkeien. Vanaf de parkeerplaats aan de Bergweg is het ongeveer tien minuutjes lopen naar het uitkijkplateau.

>> Lees ook: bezoek het bijzondere Zwerfsteneneiland Maarn

Uitzicht Zwerfsteneneiland
Zwerfsteneneiland Maarn

9. Uitkijkplatform Amerongse Bovenpolder

De Amerongse Bovenpolder is een uiterwaardengebied aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug. Vanaf het uitkijkplatform aan de rand van de Bovenpolder kijk je uit over de uitwaarden van de Nederrijn en Kasteel Amerongen. Vergeet je verrekijker niet, want je hebt er goed zicht op tientallen soorten vogels die in het vogelrustgebied leven. Dit uitkijkplatform vind je vlak bij parkeerplaats Groene Entree Amerongen, waar ook diverse wandelroutes starten.

Uitzicht Amerongse Bovenpolder

10. De uitkijktoren in de Binnenveldse Hooilanden

Deze uitkijktoren staat niet op de Heuvelrug, maar in het nieuwe natuurgebied de Binnenveldse Hooilanden. Vanaf de bescheiden toren geniet je van een mooi uitzicht op het Valleikanaal en de drassige (blauw)graslanden, met op de achtergrond de Utrechtse Heuvelrug. Hoewel dit Natura 2000-gebied nog volop in ontwikkeling is, is het nu al een paradijsje voor natuurliefhebbers en vogelspotters. De toren staat aan de Werfstweg in Bennekom, bij fietsknooppunt 27.

Uitkijktoren Binnenveldse Hooilanden
Binnenveldse Hooilanden

Coming soon? Een uitkijktoren op de Amerongse Berg

Al jaren zijn er plannen om een uitkijktoren te bouwen op de Amerongse Berg: met 69,2 meter boven NAP het hoogste punt op de Utrechtse Heuvelrug. Omdat Staatsbosbeheer vorig jaar bepaalde dat die toren te veel toeristen zou trekken, werd er naar een andere locatie gezocht. De bijna 34 meter hoge uitkijktoren zal nu bij de Groene Entree in Amerongen gebouwd gaan geworden. Wanneer er precies met de bouw gestart wordt is nog onduidelijk…

Wil je nu al van een mooi uitzicht genieten vanaf de Amerongse Berg? Dat kan vlak bij de eenzame eik in het Sterrenbos en bij de Salamanderweide. Als je de Leemkuilroute loopt, kom je langs beide plekken. Deze geel gemarkeerde route van acht kilometer start bij parkeerplaats Groene Entree Amerongen.

Amerongse berg

Meer leuke tips in de provincie Utrecht

Weet jij nog mooie uitzichtpunten op de Utrechtse Heuvelrug te vinden? Aanvullende tips zijn welkom!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.