De heide kleurt paars! Hier vind je de mooiste heidevelden op de Utrechtse Heuvelrug

Heidevelden Utrechtse Heuvelrug

De heide staat weer (bijna) in bloei! Zin in een kleurrijke heidewandeling door het paarse natuurpracht? In dit artikel vind je een overzicht van mooiste heidevelden op de Utrechtse Heuvelrug inclusief tips voor mooie heidewandelingen.

Eindeloos wandelen door de bloeiende heide? Veruit de meeste uitgestrekte heidegebieden vind je op de Veluwe (of op de Sallandse Heuvelrug en in ’t Gooi). Hoewel je op de Utrechtse Heuvelrug lang niet zoveel heide vindt, liggen er verscholen tussen de uitgestrekte bossen wel degelijk een paar mooie heidevelden. Je moet ze alleen wel even weten te vinden. En daar help ik je graag bij! Daarom heb ik hieronder de mooiste heidegebieden op de Utrechtse Heuvelrug op een rij gezet.

Mooie heidevelden Utrechtse Heuvelrug

Heidevelden in het Amerongse bos

Het Amerongse bos is een van de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug: sommige dennen dateren zelfs uit 1770. Je kunt er eindeloos wandelen door de dichte bossen die afgewisseld worden met een paar open heidevelden. Zin in een mooie bos- en heidewandeling? Dan tip ik het Boswachterspad Amerongse Bos.

Tijdens deze gemarkeerde route van acht kilometer wandel je langs een paar mooie heidevelden. Hoogtepunt is het geweldige uitzicht vanaf de Elsterkop. Met 63 meter boven NAP is dit een van de hoogste punten van de Utrechtse Heuvelrug. Je kijkt uit over een golvend heideveld dat omgeven wordt door bossen zover je kunt kijken. Deze gele paaltjeswandeling start aan de Slaperdijk in Overberg, vlak bij Landal Amerongse Berg.

Mooie heidevelden Utrechtse Heuvelrug: de Elsterkop

Landgoed Heidestein en Bornia in Zeist

Een andere mooie plek om over de heide te wandelen is Landgoed Heidestein en Bornia. Er zijn twee mooie wandelroutes uitgezet door dit afwisselende natuurgebied in Zeist. Je wandelt door bossen en open heidevelden die begraasd worden door Drentse heideschapen. Deze grazers zorgen ervoor dat de heide niet dichtgroeit.

Een van de mooiste plekjes van Landgoed Heidestein is de vijver bij het monumentale theehuis. Hier is weinig heide te bekennen, maar je hebt wel een schitterend uitzicht op een bebost eilandje dat omringd wordt door kraakhelder water. Dat fotogenieke plekje pak je toch maar mooi even mee. Lees ook: ontdek de mooiste plekken op de Utrechtse Heuvelrug.

Landgoed Heidestein Bornia

Heidevelden bij Leusden

Een van de grootste heidegebieden op de Utrechtse Heuvelrug is de Leusderheide. Dit gebied wordt echter gebruikt als militair oefenterrein en is dus niet toegankelijk voor publiek. Wel vind je in de buurt een paar andere heidevelden. Op Landgoed Den Treek-Henschoten om precies te zijn. Op deze kaart kun je zien waar de heidevelden zich bevinden, bijvoorbeeld rond het mooie Treekermeertje. Ook kun je vanaf het Treekerpunt genieten van een prachtig uitzicht over de paarse heide.

Treekerheide

Het Leersumse Veld

Ook op het Leersumse Veld is het heerlijk wandelen over de heide. Dit prachtige wandelgebied bestaat uit statige boslanen, stuifzand en heide. Bij de Veldschuur van Staatsbosbeheer in Leersum starten twee paaltjeswandelingen: van 6 kilometer (geel) en van 3,5 kilometer (rood).

Vooral de korte route is een aanrader als je van de paarse heide wilt genieten. Je wandelt dan dwars door het heideveld dat begraasd wordt door een kudde Piemontese koeien. Kies je voor de langere route? Dan wandel je ook een stuk langs de Leersumse Plassen. Lees meer over wandelen door het Leersumse Veld op Travel Madness.

Leersumse Veld

Heidevelden in Soest en omgeving

Op zoek naar mooie heidevelden op de Utrechtse Heuvelrug? Dan moet je in de omgeving van Soest zijn. Zo vind je in natuurgebied Soester Duinen een uniek landschap met heide en zandverstuivingen. In het grootste stuifzandgebied van de provincie Utrecht is het heerlijk wandelen langs zandvlaktes en paarse heidestruiken. Ook in natuurgebied Monnikenbos, dat vlak bij de Soester Duinen ligt, vind je een paar mooie heidevelden. Natuurpad de Korte Duinen, een oranje gemarkeerde route van 10 kilometer, voert je door beide natuurgebieden.

Daarnaast kun je bij de nabijgelegen Vliegbasis Soesterberg genieten van de paarse heide. Verwacht geen uitgestrekte heide, maar hier en daar wat heidestruiken en -veldjes. Het geeft de toch al bijzondere omgeving rond de landingsbaan en vliegtuigen een extra paarse touch!

Mooie heidevelden Utrechtse Heuvelrug: Vliegbasis Soesterberg

Heidegebied De Stulp bij Lage Vuursche

Wandelen over de heide bij Lage Vuursche? Loop dan een rondje Stulp. Dit natuurgebied in boswachterij De Vuursche bestaat uit stuifzand en heide die begraasd wordt door Franse charolais koeien. Staatsbosbeheer heeft een gemarkeerde wandelroute van drie kilometer uitgezet over de Stulpse Heide, maar je kunt ook kiezen voor het Boswachterspad van 6 kilometer. Je wandelt dan niet alleen over de heide, maar geniet onderweg ook van het uitzicht op kasteel Drakensteyn en het Pluismeer.

Mooie heide Utrechtse Heuvelrug

Nog meer mooie heidevelden op de Utrechtse Heuvelrug

Waarschijnlijk zijn er nog wel meer mooie heidevelden op de Utrechtse Heuvelrug die ik niet genoemd heb. Een mooie heideplek die nog wel het vermelden waard is, is Châlet Helenaheuvel. Dit charmante theehuis kijkt uit over een heideveld in de Kaapse Bossen. Niet alleen een prachtig plekje om te lunchen, maar ook startpunt van een mooie boswandeling langs uitkijktoren de Kaap. Vanaf het plateau op 25 meter hoogte geniet je van een geweldig uitzicht over de Utrechtse Heuvelrug. Lees ook: mooie gemarkeerde wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug.

Chalet Helenaheuvel - Kaapse Bossen

Overnachten op de Utrechtse Heuvelrug

Op zoek naar een mooie accommodatie op de Utrechtse Heuvelrug? Genoeg aanbod in dit nationale park: van hotels tot vakantiehuisjes en kleinschalige b&b’s. Voor elk wat wils dus! Lekker slapen doe je bijvoorbeeld bij:

Meer lezen over de Utrechtse Heuvelrug

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.