11 dingen die ik (bijna) altijd doe tijdens een stedentrip

Wat te doen tijdens een stedentrip

Ik ben gek op stedentrips en ontdek dan ook regelmatig leuke steden. Tijdens een citytrip is stilzitten voor mij geen optie. Ik wil namelijk zoveel mogelijk zien en beleven om de sfeer in de stad te proeven. Benieuwd welke dingen ik bijna altijd doe als ik een nieuwe stad bezoek? Lees dan snel verder.

1. Het symbool van de stad bezichtigen

Parijs heeft de Eiffeltoren, Rome het Colosseum en Barcelona de Sagrada Família. Veel steden hebben een beroemde trekpleister die symbool staat voor de stad. Toeristisch of niet, sommige bezienswaardigheden moet je gewoon gezien hebben voordat je de stad weer verlaat. Ze staan niet voor niets symbool voor de stad en zijn dus meestal zeker de moeite waard. (Maar.. soms kunnen ze helaas ook een tikkeltje tegenvallen. Denk bijvoorbeeld aan het symbool van Brussel: Manneken Pis zie je als je niet oppast zo over het hoofd).

Colosseum Rome
2. Bijzondere architectuur bewonderen

Naast de bekendste trekpleisters, vind je in steden vaak nog veel meer bijzondere gebouwen. Ik ga graag op pad om indrukwekkende kerken, historische monumenten of moderne architectuur te bewonderen. Bijvoorbeeld in de wijk Roombeek in Enschede of tijdens een architectuurexcursie over de Maas in Rotterdam. Ik hou er vooral van als de architect af durft de wijken van de gangbare ontwerpen, zoals dat bij de unieke gebouwen van Hundertwasser in Wenen het geval is.

Hundertwasser Wenen
3. Een kerktoren of ander uitkijkpunt beklimmen

Ik vind het leuk om de stad en de omgeving van bovenaf te bewonderen en ga dan ook altijd op zoek naar een mooi uitkijkpunt. In veel steden is het mogelijk om een hoge kerktoren te beklimmen of te wandelen naar een heuveltop aan de rand van de stad. Zo beklom ik al eens de toren van de Nieuwe Kerk in Delft, genoot ik in Wenen van het uitzicht vanuit de Stephansdom en overwon ik de 465 treden van de Utrechtse Dom. Geen kerktoren of heuvel in de stad? Dan ga ik op zoek naar een rooftop bar met mooi uitzicht!

Uitzicht Delft
4. Een rondvaart maken

Ook vanaf het water kun je de stad eens vanuit een ander perspectief bekijken. Veel steden werden vroeger aan een rivier gebouwd, zodat ze goed bereikbaar waren voor bijvoorbeeld de handel. Om diezelfde reden werden er ook vaak grachten aangelegd in de grote steden. In de meeste steden is het dan ook mogelijk om een rondvaart te maken. Ik vind het altijd fijn om op het water te vertoeven en bovendien kan ik dan mijn voeten even wat rust gunnen van het vele lopen. Nog leuker dan een toeristische rondvaart is zelf een bootje huren. Zo ging ik ooit eens sloepvaren door de Amsterdamse grachten.

Rondvaart Alkmaar
5. Over een lokale markt struinen

Ik kan eindeloos over lokale marktjes slenteren. Gelukkig vind je ze in elke stad: van een warenmarkt met lekker eten tot een vlooienmarkt met kunst en kitsch. Ik vind het leuk om er een bijzonder souvenirtje te scoren en iets lekkers te eten. Of om gewoon te genieten van de gezellige reuring op zo’n markt.

Lees ook: de leukste marktjes in Florence

Vlooienmarkt Lissabon
6. De lokale keuken proeven

Vaak bezoek ik ook een foodmarkt om lokale lekkernijen te proeven. En ook in restaurants kies ik meestal voor een lokale specialiteit of ik bestel op het terras een lokaal gebrouwen biertje of ander lokaal drankje. Zo at ik in Alicante pannen paella, dronk ik in Oostende lokale speciaalbiertjes, proefde ik in Boedapest de goulashsoep en dronk ik Beerenburgjes in Leeuwarden.

Paella Alicante
7. Een creatieve ‘upcoming’ wijk bezoeken

In veel steden vind je net buiten het historische centrum een creatieve wijk. Vaak een wijk in opkomst waar de hippe eettentjes, bijzondere winkeltjes en andere hotspots als paddenstoelen uit de grond schieten. Kortom, een wijk die bruist en die ik graag bezoek omdat je er lekker (en betaalbaar) kunt eten en prima kunt winkelen. Bovendien hangt er meestal ook een fijne sfeer. Shoreditch in Londen is een goed voorbeeld van zo’n leuke wijk.

Shoreditch Londen
8. Mooie streetart spotten

Nog een belangrijke reden waarom ik graag in deze wijkjes kom, is vanwege de (doorgaans) prominente aanwezigheid van streetart. Ik ben namelijk enorme fan van steden die opgefleurd worden met kleurrijke muurschilderingen. Zo spotte ik in Wenen heel veel mooie streetart en ook in de bovengenoemde wijk Shoreditch barst het ook van de kleurrijke kunstwerken.

Street art Wenen
9. Ronddwalen met mijn camera

Ik vind het heerlijk om met mijn camera rond te dwalen in de stad. Zonder plan, zonder kaart en zonder route verdwalen in een doolhof van pittoreske straatjes. Vooral ’s ochtends vroeg als de stad nog half slaapt en bijna verlaten is, kan ik helemaal los gaan met mijn camera. En dan heb ik vooral een zwak voor mooie geveltjes, kleurrijke voordeuren en straatjes met middeleeuwse kinderkopjes.

Lees ook: de charmante volkswijk van Alicante in beeld

Fotograferen in Amersfoort
10. Een fiets huren

Mijn stappenteller mag dan overuren maken tijdens een stedentrip, toch huur ik ook graag een fiets om de stad te verkennen. Zo kun je toch net iets meer van de stad ontdekken, dan wanneer je alleen blijft lopen of met het openbaar vervoer reist. Ook kom je dan vaak op plekken, waar je anders niet snel terecht zou komen. En soms is het ook gewoon lekker om de drukte van de stad achter je te laten en even naar een nabijgelegen natuurgebied of naar de kust te fietsen.

Ook leuk om te lezen: Ontdek de andere kant van Riga op de fiets

Fietsen in Oostende
11. Afhankelijk van het weer: een terrasje pakken of museum bezoeken

Als ik op stedentrip ben, dan ben ik het liefst zoveel mogelijk buiten. Alleen als het slecht weer is, dan bezoek ik graag een museum. Mijn voorkeur gaat dan uit naar een museum met moderne kunst of een fotografiemuseum. Toch is de Hermitage in Sint-Petersburg een van de mooiste musea die ik ooit bezocht. Wat een pracht en praal.

En schijnt het zonnetje wel? Dan kan ik het prima uithouden op een terrasje. Hapje en drankje erbij. Voorbijgangers bekijken. Niks meer aan doen!

Hermitage Sint-PetersburgInmiddels heb ik wel weer zin gekregen in een stedentrip. Wat jij? Op de website van de Jong Intra Vakanties kun je alvast inspiratie opdoen voor je volgende stedentrip. Je vindt er een enorm aanbod aan stedentrips, dus er zit vast een leuke bestemming voor je tussen.

Wat zijn jouw favoriete activiteiten tijdens een stedentrip? 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met De Jong Intra vakanties.

 

14 REACTIES

 1. Haha herkenbaar, ik doe bijna al deze dingen! Alleen een fiets huren en streetart spotten schiet er nog wel eens bij in. Afgelopen weekend waren we in Boedapest, denk dat jij het daar ook heel leuk zou vinden 😉

  • Jaaa! Ik vind Boedapest echt een super leuke stad. Het is alweer een aantal jaar geleden dat ik er was en zou er graag nog eens heen gaan. Ik heb daar toen ook geen fiets gehuurd of streetart gespot, dus goede reden om de stad nog eens te bezoeken 🙂

 2. Al deze punten zijn HEEL herkenbaar. Ik krijg spontaan zin in een weekendje weg. 😉 Streetart spotten probeer ik ook altijd te doen, vaak kom je dan op hele andere plekken in de stad!

  • Ja, meestal vind je de streetart iets buiten het historisch centrum. Inderdaad op plekken waar je anders niet snel zult komen. Ik heb ook zin in een stedentrip 😉

 3. Herkenbaar, ik doe ook veel van deze dingen als ik in een stad ben! 🙂 Ik denk dat je Tel Aviv trouwens erg leuk zou vinden: veel street art, rooftops met goed uitzicht, je kunt er gemakkelijk rondfietsen en een boottochtje gaat weliswaar niet over de grachten maar wel over zee ;p En Midden-Oosters eten is ook nog eens heel erg lekker <3

 4. Leuk bericht! En heel herkenbaar. Hoewel ik een nieuwe wijk niet snel zal opzoeken en ik heb geen oog voor streetart. Ik vind het wel mooi als ik jouw foto’s zie, maar op de een of andere manier valt het mij vaak niet echt op in een stad. Ik denk dat ik meer van oude gebouwen hou en dat ik daar dan wel meer oog voor heb.

  • Ik hou ook heel erg van historische steden met oude gebouwen, maar vind het helemaal top als het een stad is met een leuke mix tussen oud en nieuw. In Wenen heb je bijvoorbeeld heel veel mooie oude gebouwen, maar ook veel gave streetart. Dat was een stad naar mijn hart 😉

 5. Leuk artikel! Lijkt ook wel wat op wat ik zelf graag doe tijdens een stedentrip. In ieder geval een stadswandeling om de stad beter te leren kennen maar in het buitenland ook inderdaad struinen over de lokale markt. Dankzij jouw blogs over streetart wil ik me daar dit jaar ook wat meer in ga verdiepen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.