Zien, doen & proeven in Boedapest

wat te doen in boedapest

In de rubriek Zien, Doen & Proeven! geef ik je leuke tips over een stad of land. Welke bezienswaardigheden moet je echt gezien hebben, welke activiteit mag je absoluut niet overslaan en welk restaurantje of lekkernij moet je zeker even testen? Deze keer neem ik je mee naar Boedapest!

Zien in Boedapest

Boedapest is een lust voor het oog en staat boordevol mooie bouwwerken. Welke bezienswaardigheden je volgens mij echt niet mag missen? Ik zal me beperken tot vijf highlights:

Ten eerste mag je wat mij betreft Boedapest niet verlaten voordat je het Vissersbastion hebt gezien. Dit schitterende bouwwerk met zeven witte torens is gebouwd op de Burchtheuvel. Je vindt er prachtige doorkijkjes met uitzicht op het parlement. Dit is meteen de volgende bezienswaardigheid die je echt niet mag overslaan. Het imposante parlementsgebouw is een van de symbolen van Boedapest. Een ander bekend symbool van de stad is de Kettingbrug. Niet alleen de oudste, maar ook de mooiste brug van Boedapest.

Wil je een kerk bezichtigen? Dan raad ik de Sint-Stefanusbasiliek aan. Niet alleen mooi van buiten, maar ook van binnen! Tot slot verdient ook het Heldenplein een plekje op deze lijst. Dit indrukwekkende plein wordt gedomineerd door het Millennium monument: een torenhoge zuil met aartsengel Gabriël.

Tip: Ga je binnenkort naar Boedapest en wil je meer lezen over de stad? Dan raad ik je Time to momo Boedapest aan. Een reisgids boordevol tips en leuke wandelingen langs hotspots en bezienswaardigheden. 

wat te doen in boedapestwat te doen in boedapestwat te doen in boedapest

Doen in Boedapest

Eén ding is zeker: in Boedapest hoef je je niet te vervelen. Afgezien van eindeloos ronddwalen om de fijne sfeer in je op te nemen en de verborgen plekjes te ontdekken, heb ik nog een paar leuke tips voor je in petto.

Een must tijdens je stedentrip in Boedapest is het beklimmen van de Gellértberg. Je begint de klim aan de Boeda-zijde van de Elisabethbrug. Eenmaal op de top word je beloond met een fenomenaal uitzicht over de Donau en de beide stadsdelen Boeda en Pest. Geen zin om te lopen? Je kunt de top ook bereiken met de hop on-hop off bus. Hoewel het uitzicht vanaf de Gellértberg verreweg het mooist is, kun je op nog meer plekken in Boeda genieten van een fantastisch uitzicht. Zo is het uitzicht vanaf de Burchtheuvel ook niet verkeerd. Stap in de sikló kabeltram en geniet bovenaan van een prachtig uitzicht op de Kettingbrug en de Sint-Stefanusbasiliek.

Een andere leuke activiteit die aanzienlijk minder inspanning kost, is een bezoek aan één van vele de badhuizen in Boedapest. Mijn favoriet is het Szechenyi badhuis. Dit statige, geelkleurige gebouw ligt op een prachtige locatie in het stadspark. Het complex bestaat uit drie buitenbaden (waaronder een 50-meterbad) en vele sauna’s en thermale binnenbaden. Helaas is dit badhuis favoriet bij vele toeristen én locals, dus verwacht niet dat je dit bad voor jezelf hebt. Toch heeft de drukte ook een voordeel. Het is namelijk best vermakelijk om vanuit het warme water naar al die mensen te kijken, bijvoorbeeld naar het schouwspel van schakende mannetjes in het water of een kunstschilder aan de waterkant.

Nog een must do in Boedapest is een boottocht naar Margaretha eiland. Dit kleine eilandje is een groene oase van rust midden in de Donau. Ook een boottocht na zonsondergang mag je eigenlijk niet missen. Boedapest by night is namelijk echt magisch! Vooral de aanblik van het verlichte parlementsgebouw is spectaculair.

wat te doen in boedapestwat te doen in boedapestwat te doen in boedapestwat te doen in boedapest

Proeven in Boedapest

Boedapest is niet alleen een feest voor al je zintuigen, maar ook een feest voor je portemonnee. In deze budgetvriendelijke stad vind je genoeg restaurantjes waar je lekker én goedkoop kunt eten. Aan leuke restaurantjes dus geen gebrek, maar het is ook een aanrader om de Centrale Markthal te bezoeken. In deze hal, die ontworpen is door Gustav Eiffel (inderdaad, de ontwerper van de Eiffeltoren), zijn lokale etenswaren en souvenirs te koop. Zo kocht ik hier niet alleen pikante paprikapoeder in een leuk blikje, maar genoot ik ook van een kommetje Goulashsoep. Deze bekende specialiteit uit de Hongaarse keuken was om te smullen. Iets minder geslaagd was het glaasje Palinka dat ik me liet aansmeren, omdat ik me volledig wilde onderdompelen in de Hongaarse cultuur. Deze nationale drank van Hongarije is verkrijgbaar in diverse (vruchten)smaken. Ik heb twee smaken geproefd, maar naar mijn mening smaakten ze allebei naar pure spiritus. Egészségére, proost!

wat te doen in boedapest

Tijdens het schrijven van deze blog kreeg ik weer enorme zin om naar Boedapest te gaan en ik hoop dat ik jou ook enthousiast heb weten te maken om deze schitterende stad te gaan bezoeken, want Boedapest is absoluut een van mijn favoriete steden. Ben je er al eens geweest en heb je nog aanvullende tips?

8 REACTIES

  1. Ik ben twee jaar geleden in Boedapest geweest en wat was het geweldig. Zo te zien zijn er nog veel meer dingen te doen en moet ik echt nog een keertje terug (wat geen straf is haha)

    • Zeker geen straf! Meestal ontdek ik het liefst een nieuwe stad, maar Boedapest is het zeker waard om nog eens te bezoeken. Genoeg te zien en te doen

  2. Boedapest lijkt me echt een te gekke stad! Hooooog op m’n wishlist. Ik zou er best mijn verjaardag in november willen vieren. Want ook dat staat al lange tijd op m’n wishlist: mijn verjaardag in het buitenland vieren!

  3. Hallo Anita,

    Ik zou met mijn vriendin ook graag naar Boedapest willen gaan en je hebt me wel op ideeën gebracht wat betreft het huren van een appartement in plaats van een hotelkamer. Zijn deze allemaal te betrouwen en is daar ook iemand aanwezig 24/24 voor het overhandigen van de sleutel? Mijn betrachting is om deze stad te bezoeken tijdens de kerstdagen, alleen weet ik niet zo goed of dat een superidee is. Misschien beter in oktober of november gaan. Wat denk jij? Als ik zoek naar een appartement, kan ik dan best zoeken in de buurt van waar jou appartement lag? Zijn er ontbijtgelegenheden voldoende in de buurt?

    Groeten Robin

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.