Hoe ik de 465 treden van de Utrechtse Dom overwon

Dom beklimmen

Ik ben al wel honderd keer in Utrecht geweest. Wat ik daar zoal doe? Eten, drinken en winkelen! Daarvoor ben je in het altijd gezellige Utrecht wel aan het juiste adres, maar de stad heeft natuurlijk nog veel meer te bieden. In het kader van ‘de toerist in eigen land uithangen‘ besloot ik daarom afgelopen zaterdag de Domtoren te beklimmen. Klim je met me mee?

Hoogste toren van Nederland

Het symbool van Utrecht torent hoog boven de stad uit en levert altijd een mooi plaatje op, maar nog mooier is het plaatje vanaf de toren zelf. Ik wilde Utrecht dus weleens van bovenaf gaan bewonderen. Een hele uitdaging, want op de website van de Domtoren lees ik dat ik maar liefst 465 treden moet trotseren. Met een hoogte van 112,32 meter is de eeuwenoude Dom de hoogste kerktoren van Nederland.

Helaas is het niet mogelijk om de middeleeuwse toren op eigen houtje te beklimmen. We zijn genoodzaakt een rondleiding te boeken. Deze sportieve uitspatting mag dus met recht een toeristisch uitje genoemd worden. Om kwart voor twaalf melden we ons bij het VVV-kantoor aan het Domplein waar ik al enkele Japanners met telelenzen zie rondlopen. Bij aanvang van de rondleiding blijkt dat onze groep uit ongeveer 25 mensen bestaat. Ietwat aan de grote kant dus. De gids start zijn verhaal in het Nederlands en herhaalt vervolgens alles in het Engels, wat wel voor een beetje oponthoud zorgt.

Dom beklimmen

Vijf tussenstops

Eenmaal in de Domtoren blijkt dit gelukkig reuze mee te vallen. Om de snelheid erin te houden, mogen de Nederlanders, voordat de gids met de Engelse vertaling begint, alvast verder klimmen naar de volgende ruimte. De totale klim wordt namelijk tot onze opluchting in etappes gedaan. We maken in totaal vijf tussenstops:

St.Michaelskapel – 12 meter

Na 59 treden bereiken we de St.Michaelskapel. Het unieke van deze monumentale kapel is dat deze dienst doet als officiële trouwlocatie. Dus als je plannen hebt om binnenkort in het huwelijksbootje te stappen…

Egmondkapel – 25 meter

Na 121 treden belanden we in de voormalige woning van de torenwachter. Hier is een kleine expositie te zien over de stormachtige geschiedenis van de toren.

De klokkenzolder – 49 meter

Een klim van in totaal 221 treden brengt ons in een ruimte waar 14 historische klokken hangen die samen meer dan 32.000 kilo wegen. De Salvator Mundi is met een gewicht van maar liefst 8.227 kilo de op één na grootste luidklok ter wereld.

Dom beklimmen - klokken luiden

De lantaarn – 70 meter

In de lantaarn, die je bereikt na 318 treden, bevindt zich het carillon van de toren. Elk kwartier speelt het carillon automatisch een korte melodie, maar de Dom heeft ook een eigen beiaardier. Zij bespeelt elke zaterdag tussen 11 en 12 uur de 50 klokken van het carillon. Wij hebben haar ‘optreden’ dus net gemist, maar eerlijk gezegd ben ik daar niet zo rouwig om. De automatische melodie klinkt vanaf ons standpunt namelijk al oorverdovend hard.

Bij deze tussenstop kom je ook voor het eerst buiten op de trans. In tegenstelling tot de dagen ervoor, toen de lucht stralend blauw was, bestaat de lucht zaterdag helaas vooral uit heel veel tinten grijs. Ook snijdt de steenkoude wind hierboven dwars door me heen. Jammer natuurlijk, maar het uitzicht blijft schitterend.

De torenspits – 95 meter

De laatste 147 treden naar de torenspits! Het einde is in zicht, maar helaas wegen ook hier de laatste loodjes het zwaarst. Het trappengat wordt steeds smaller en de rondjes steeds kleiner. Een beetje duizelig stap ik op de trans waar je het uitzicht, ondanks de bewolking, spectaculair mag noemen. Ik maak een rondje en schiet wat foto’s van de kronkelende grachten, sfeervolle pandjes en leuke hofjes. Bij helder weer schijn je Amsterdam zelfs te kunnen zien liggen, maar vandaag ben ik al blij dat ik De Winkel van Sinkel zie. Toch daal ik met een tevreden gevoel de kronkelige trappen weer af. Het prachtige uitzicht was de klim dubbel en dwars waard!

Dom beklimmen - uitzicht vanaf de dom

Praktische informatie:

Prijs rondleiding: 9 euro
Openingstijden: tussen 11.00 en 16.00 elk uur een rondleiding (check de actuele tijden of bestel online tickets)

Geen zin om de Domtoren te beklimmen, maar ben je toch nieuwsgierig geworden? Neem dan vanuit je luie stoel een digitaal kijkje in de Dom.

Heb jij de Domtoren weleens beklommen? Ook zo genoten van het uitzicht? 

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.