Kleurrijke architectuur: de mooiste Hundertwasser gebouwen in Wenen

Begin januari ontdekte ik de kleurrijke kant van klassiek Wenen. De hoofdstad van Oostenrijk is namelijk veel meer dan keizerlijke pracht en praal. Naast heel veel kleurrijke muurschilderingen, kun je in Wenen ook de bijzonder kleurrijke architectuur van de architect Hundertwasser bewonderen. Ik maakte een rondje langs de mooiste Hundertwasser gebouwen in Wenen.

Wie was Hundertwasser?

Laat ik de beste man eerst even voorstellen, voordat ik je meer vertel over zijn unieke gebouwen in Wenen. Friedensreich Hundertwasser (1928 – 2000) was een Oostenrijkse kunstenaar en architect die zich met zijn fantasierijke ontwerpen niet aan de normen van de gangbare architectuur hield. Zowel zijn schilderijen als gebouwen kenmerken zich door het uitbundig gebruik van kleur en het ontbreken van rechte lijnen. Daarnaast zijn ui-vormige torens, spiraalvormen en het gebruik van keramiek en reflecterend materiaal kenmerkend voor zijn ontwerpen.

De eigenzinnige architect was een voorvechter van een mens- en milieuvriendelijke bouwwijze. Zijn visie was dat architectuur meer in harmonie zou moeten zijn met mens en natuur. Zo ontwierp hij wooncomplexen vol bomen en planten en introduceerde hij de ‘boomhuurder’: een vanuit een binnenbalkon naar buiten groeiende boom die in de zomer schaduw geeft en de lucht zuivert en in de winter het licht gewoon doorlaat (bron: wikipedia).

Hundertwasser: “De rechte lijn is goddeloos en amoreel. Ramen keurig in het gelid zijn treurig. Ramen moeten kunnen dansen.” (bron: trouw)

Het Hundertwasserhaus

De eerste bestemming van ons rondje langs de Hundertwasser gebouwen in Wenen is het Hundertwasserhaus. Dit opvallende wooncomplex is een van de bekendste bouwwerken van de architect. Een bijzonder staaltje architectuur dat eruit ziet als een kleurrijke lappendeken met golvende lijnen. Ook met dit ontwerp wilde Hundertwasser de architectuur dichter bij de natuur brengen door op het dak een klein parkje met bomen aan te leggen en uit sommige ramen een klimop te laten groeien.

Na de oplevering in 1985 werd het gebouw al snel een toeristische attractie. Aangezien er (52) sociale huurwoningen in gevestigd zijn, is het gebouw uiteraard niet te bezichtigen. Alleen de buitenkant bewonderen is echter al een feestje! Adres: Kegelgasse 36-38, circa 15 minuten lopen vanaf metrostation Wien Mitte.

>> Ook leuk om te lezen: hier vind je de mooiste muurschilderingen in Wenen

hundertwasserhaus wenen

Hundertwasser Village

Om de toeristen iets meer te bieden en de bewoners te ontlasten, werd er tegenover het Hundertwasserhaus een overdekte passage gebouwd. In Hundertwasser Village vind je diverse souvenirwinkeltjes, een kunstgalerij en een koffiebarretje. De bekende Hundertwasserstijl met grillige lijnen en mozaïek is zelfs doorgevoerd tot in het toilet. In het Toilet of Modern Art (€ 0,60) worden overigens ook eigenaardige audiofragmenten afgespeeld uit een manifest van Hundertwasser ‘The Sacred Shit – Shit Culture‘. Hij schreef dit manifest in 1979 omdat hij de voedselkringloop en de bijdrage van het composttoilet daarin zo belangrijk vond. Je luistert tijdens je toiletbezoek dus naar een soort ode aan poep, volgens Hundertwasser een synoniem voor goud en een bouwsteen van de wereld. Bijzondere man, die Hundertwasser!

Openingstijden: 365 dagen per jaar van 9.00 tot 18.00 uur

hundertwasser village wenen
hundertwasser village toilet wenen

Kunst Haus Wien

Een paar straten verderop staat nog een opvallende verschijning: het Kunst Haus Wien. Deze voormalige fabriek huisvest tegenwoordig een permanente tentoonstelling over Hundertwasser. Geen zin om door het museum te lopen? Geniet dan minstens van een tussenstop in de brasserie. Uiteraard ingericht in de bijzondere stijl van Hundertwasser. Bekijk de website meer informatie over de tentoonstellingen en de actuele prijzen & openingstijden. Adres: Untere Weißgerberstraße 13.

>> Handig: koop hier alvast online toegangstickets voor Kunst Haus Wien.

kunst haus wien hundertwasser museum wenen
kunst haus wien - brasserie hundertwasser museum wenen

Afvalverbrandingsinstallatie Spittelau

Wandel na je kopje koffie naar metrostation Wien Mitte (of Schwedenplatz) en neem lijn U4 naar Spittelau. Als je dit station uitloopt, zie je meteen de Fernwärme Wien. Dit enorme bouwwerk is niet te missen! Deze verbrandingscentrale in Wenen werd door Hundertwasser omgetoverd tot een surrealistisch bouwwerk met kleurrijke motieven en een opvallende toren met glimmende bol. Om het milieu minder te belasten wordt het afval in de verbrandingsoven omgezet naar stadsverwarming. Helemaal in het gedachtegoed van Hundertwasser.

Bereikbaar: metrostation Spittelau (U4, U6)

hundertwasser verbrandingsoven spittelau

Hundertwasser gebouwen in Nederland

Wil je ook eens een bouwwerk van Hundertwasser bewonderen? Als je geen zin hebt om daarvoor naar Wenen af te reizen, kun je ook in Nederland terecht. Vlak bij Valkenburg staat de Ronald McDonald Kindervallei. Dit spiraalvormige gebouw werd in 2007 gerealiseerd en is het enige ontwerp van Hundertwasser in Nederland. Daarnaast staat er in Goor (Overijssel) een opvallend kantoorgebouw dat geïnspireerd is op Hundertwasser: het Aan de Stegge gebouw. Ik heb beide gebouwen nog niet gezien, maar ik ben wel erg benieuwd.

Hundertwasser: kunst of kitsch?

Sommige kunstcritici vinden de ontwerpen van Hundertwasser over de top en pure kitsch. Hoewel ik me goed voor kan stellen dat ze dat vinden, kan ik het juist wel waarderen dat hij met zijn fantasierijke gebouwen buiten de gebaande paden wilde treden. Ik ben dan ook van mening dat hij de wereld heeft opgefleurd met zijn kleurrijke kitsch en kan me bovendien prima vinden in zijn visie dat architectuur meer in harmonie zou moeten zijn met mens en natuur.

Meer lezen over Wenen

Wat vind jij van de Hundertwasser gebouwen in Wenen? 

14 REACTIES

    • Ah..volgende week al! Leuk. Heel veel plezier alvast en geniet van Hundertwasser en al het andere moois in Wenen 🙂 Maar dat zal vast wel lukken.

  1. Toch leuk om te zien dat sommige mensen buiten de lijntjes kleuren en daar ook waardering voor krijgen. Ik wist niet dat dit er was in Wenen maar het staat nu wel op mijn lijstje. Het lijkt me bijzonder om daar te staan en deze haast onwerkelijke gebouwen te bewonderen. Ik kan dat soort dingen goed waarderen. Bedankt voor de tip!

    • Graag gedaan, Niels! Ik kan het ook altijd erg waarderen als mensen buiten de lijntjes kleuren. Erg bijzonder om die gebouwen te zien, ik werd er in ieder geval vrolijk van 🙂

    • Wenen is wat dat betreft echt een heel verrassende en veelzijdige stad. Niet alleen de statige gebouwen en paleizen waar de stad om bekend staat, maar ook moderne architectuur en veel streetart. Je raakt er echt niet uitgekeken!

  2. Hundertwasser is geëmigreerd naar New-Zeeland, het Noorder Eiland. Hij ligt daar begraven in een groot park, zijn eigendom in het plaatsje Kawakawa. Daar is ook een prachtig toilet in zijn stijl.
    Helaas was niet te bezichtigen en stond ik voor een gesloten poort.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.