Fietsen in Riga: ontdek de andere kant van de stad

fietsen in riga

De oude binnenstad van Riga lijkt zo uit een sprookjesboek gevlogen. Een must visit, maar het historische centrum is niet groot en heb je na een dag of anderhalf ronddwalen wel gezien. Ben je uitgekeken in Riga Old Town? Huur dan een fiets en steek de rivier over om de andere kant van de stad te ontdekken!

Kleurrijke huisjes op het eiland Kipsala

Op een zonnige zomerochtend fiets ik over de Vansubrug richting het eiland Kipsala. De wind in mijn haren en een zonnebril op mijn neus. Aan het eind van de imposante hangbrug kijk ik achterom en zie ik de prachtige skyline van kerktorens. Ik sla rechtsaf richting het eilandje Kipsala waar ik even stop aan de oever van de Dvina rivier om een blik te werpen op het strandje. Er wordt gevolleybald en de muziek klink hard uit de speakers. Op het eilandje fiets ik over de kinderkopjes langs vrolijk gekleurde houten huisjes en een aantal trendy restaurants. De straten van Kipsala zijn bijna uitgestorven en er heerst een serene rust.

Lees ook: 10 gratis bezienswaardigheden en leuke tips in Riga

Bonensoep en limonade op de hipstermarkt

Ik vervolg mijn fietstocht richting het Kalnciema Quarter, waar vandaag een leuke markt schijnt te zijn. Op de Saturday Market wandel ik langs kraampjes met handgemaakte producten en lokale gerechten. Het is gezellig druk op deze hipstermarkt en er klinkt vrolijke muziek. Al snel besluit ik dat dit fijne marktje een uitstekende plek is voor een lunchstop. De Letse bonensoep met limonade smaakt me prima. Na deze voedzame lunch kan ik er weer tegenaan. Op naar het Agenskalns Wooden District.

fietsen in riga - kipsalafietsen in rigafietsen in rigafietsen in rigafietsen in riga - saturday market

Terug in de tijd in het Wooden District

Onderweg naar deze wijk met 19e-eeuwse houten huizen, fiets ik langs de Holy Trinity Church. Ik trap meteen op de rem, want dit kleurrijke exemplaar moet ik natuurlijk op de gevoelige plaat leggen. Helaas staat de Russisch Orthodoxe kerk voor de helft in de steigers, maar het blijft een plaatje. In het Agenskalns Wooden District lijkt het of ik even terug ga in de tijd. De houten huizen zijn in vervallen staat en ik heb het idee dat het hier tweehonderd jaar geleden niet heel anders uit heeft gezien. Ik wip nog even binnen bij de Agenskalns Market. Deze markthal van rode stenen ziet er van binnen een beetje hetzelfde uit als de markthallen in het centrum, alleen dan zonder toeristen.

Een trieste geschiedenis van onderdrukking

Na deze korte tussenstop fiets ik door een weids park tot ik het Overwinningsmonument voor me op zie doemen. Het is een monument ter nagedachtenis aan de gesneuvelden Sovjet soldaten die de Letten bevrijdden van de Nazi’s. Het is echter nogal een omstreden monument, omdat veel Letten het Rode leger niet zien als hun bevrijders. Even later fiets ik langs een andere betekenisvolle gedenkplaats. Het Tornakalns Station was het vertrekpunt voor de massadeportatie van Letten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Helaas kent Letland een trieste geschiedenis van vele jaren onderdrukking.

Schitterende street art

Iets vrolijker word ik van de street art die ik totaal onverwacht aan de andere kant van de Southern Bridge op de muren zie. Wat een prachtige schilderingen! Een contrast met de triest ogende vervallen houten huizen in de voormalige Joodse wijk Maskavas, ten zuiden van het stadscentrum. Ik werp nog een blik op de Academie van Wetenschappen (in de volksmond ook wel Stalin’s Verjaardagstaart genoemd) en dan is het einde van mijn fietstocht in zicht. Een bijzondere tocht in een compleet andere wereld dan de historische binnenstad. Een aanrader voor iedereen die van fietsen houdt en graag iets meer van Riga wil zien dan alleen het sprookjesachtige centrum.

fietsen in rigafietsen in riga fietsen in riga fietsen in riga fietsen in riga fietsen in rigafavorieten in 2015

Een fiets huren in Riga: tips en info

In Riga kun je op diverse locaties een fiets huren. Ik huurde mijn fiets bij Riga Explorers Club voor 10 euro per dag inclusief helm (niet verplicht) en een uitgestippelde route (keuze uit meerdere routes). Ik koos er dus voor om op eigen houtje de stad te gaan verkennen, maar de Riga Explorers Club organiseert ook diverse groepstochten. De oude binnenstad is autovrij, dus ideaal om op de fiets te verkennen. Ook aan de andere kant van de rivier is er weinig verkeer en kun je op je gemak rondfietsen.

Niet te missen: het strandje en de haven, het eiland Kipsala, de Holy Trinity Church, de Saturday Market, Agenskalns Market, het Overwinningsmonument en de kleurrijke street art in de buurt van de Joodse wijk Maskavas.

fietsen in rigaBen jij weleens in Riga geweest en heb je toen ook de andere kant van de rivier ontdekt? Of ben je in het sprookjesachtige centrum blijven hangen? 

4 REACTIES

  1. Wat een superleuk verslag om te lezen, ik kan me helemaal voorstellen dat je met plezier terugdenkt aan die zomerse fietstocht. Mooi die houten huizen, die zagen we in Tallinn ook. Toch maar eens een weekendje plannen. 🙂

    • Leuk, de binnenstad van Riga is echt prachtig! Maar een fiets huren om de rest van Riga te zien is ook zeker een aanrader (die markt op zaterdag is ook erg leuk). Heel veel plezier!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.