Fotodagboek: mijn avonturen in Riga

verslag stedentrip riga

Ik ben alweer ruim een week terug uit Riga. Vier dagen lang waren mijn camera en ik dikke maatjes. Normaal gesproken schiet ik al veel foto’s, maar nu ik alleen op pad was maakte mijn camera helemaal overuren. Het wordt dus nog een hele klus om alle foto’s uit te zoeken, maar ik heb alvast een kleine selectie gemaakt. In dit fotodagboek zie je dus mijn avonturen in Riga in een notendop. Kijk je mee?

Stedentrip Riga: dinsdag

Dinsdag stap ik aan het begin van de avond alleen in het vliegtuig richting Riga. Hoewel ik onwijs veel zin heb om alleen op stedentrip te gaan, vind ik het ook wel een beetje spannend. Het is alweer tien jaar geleden dat ik voor het laatst in mijn uppie heb gevlogen, dus ik heb wel wat extra kriebels in mijn buik.

verslag stedentrip rigaGelukkig word ik bij het vliegveld in Riga opgehaald door de eigenaar van mijn appartement. Bij binnenkomst in mijn Sunny Loft Studio voel ik me meteen thuis! Dit wordt mijn knusse thuishaven voor de komende dagen…

verslag stedentrip riga

Stedentrip Riga: woensdag

Omdat ik dinsdag laat arriveer en het dus al donker is, maak ik op woensdag pas echt kennis met Riga. ’s Ochtends sta ik al vroeg naast mijn bed te trappelen om de stad te gaan ontdekken. Het eerste bouwwerk dat ik zie als ik bij mijn appartement de hoek om loop, is de Geboorte van Christus-kathedraal. Wat een plaatje met haar gouden koepels en wat een prima eerste kennismaking met Riga!

verslag stedentrip rigaIk dwaal nog even door de oude binnenstad en ga rond kwart voor 12 op zoek naar de gele koffer van de Riga Free Tour. Deze gratis tour start elke dag om 12.00 uur vanaf het pleintje voor de Sint-Petruskerk. Handig om je stedentrip mee te beginnen en een leuke manier om wellicht wat mensen te ontmoeten.

verslag stedentrip rigaEn mensen zijn er genoeg! Met een groep van ongeveer 35 personen uit alle windstreken beginnen we aan de tour die volgens de website een escape from the touristy Old Town is. We verlaten inderdaad het oude centrum en lopen naar de Central Market. De grootste overdekte markthal van Europa is gevestigd in vier zeppelinhangars met elk een andere specialiteit.

verslag stedentrip rigaOok buiten barst het van de kraampjes met bloemen, groente en fruit. Er is in ieder geval genoeg te zien! Toch lopen we al snel door naar de pakhuizen van het Spikeri Quarter en naar het Moskou District. Ik raak aan de praat met een Nederlands meisje en na afloop van de tour gaan we samen lunchen. Gezellig, want dan hoef ik tenminste niet alleen te eten. Aan het eind van de middag nemen we afscheid als zij op de bus naar Tallinn stapt.

verslag stedentrip riga’s Avonds doe ik nog even wat boodschappen in het winkelcentrum vlak bij mijn appartement.  Als ik zie dat ze ook een dakterras hebben, bedenk ik me geen moment en stap ik in de lift naar boven om nog even een wijntje te drinken. Op dat moment kleurt de lucht oranje en zakt de zon langzaam achter de gebouwen. Lucky me!

verslag stedentrip riga

Stedentrip Riga: donderdag

De weersvoorspellingen voor vandaag zijn perfect, dus besluit ik de trein te pakken naar Jūrmala. Na ongeveer een half uur sta ik op het station van deze populaire badplaats.

verslag stedentrip rigaHoewel het al lekker warm is, heb ik eigenlijk geen zin om de hele dag op het strand te liggen. Ik huur voor de rest van de dag een fiets en begin met de kaart onder mijn arm aan een mooie tocht. Bij dit kleurrijke kerkje moet ik echt even stoppen. Wat word ik hier vrolijk van!

verslag stedentrip rigaAls ik bij de zee kom, zie ik een paar fietsers voorbij rijden over het brede zandstrand. Ik besluit dit voorbeeld te volgen en even later cruise ik glimlachend van oor tot oor langs de branding. Wat is dit ontzettend leuk en het fietst gelukkig helemaal niet zwaar!

verslag stedentrip rigaToch maak ik natuurlijk wel af en toe een pitstop. Vanaf mijn handdoekje kijk ik uit over de horizon en ik durf het zelfs aan om te pootjebaden in de koude Baltische zee.

verslag stedentrip rigaBen je trouwens nog op zoek naar een leuk optrekje? Dit oude badhuis staat nog te koop!

verslag stedentrip riga

Stedentrip Riga: vrijdag

Ook vandaag pak ik de trein. Dit keer naar Sigulda, een historisch stadje ten noorden van Riga dat ook wel Lets Zwitserland wordt genoemd. Helaas regent het als ik de trein uitstap, maar dit kleurrijke station weet mij enigszins op te vrolijken.

verslag stedentrip rigaIk wandel met mijn paraplu door het bijna uitgestorven stadje. Een beetje troosteloos is het wel, maar gelukkig barst het in Sigulda van de kleurrijke bloemetjes. Zoals hier voor Sigulda New Castle.

verslag stedentrip rigaIk maak een ritje met de Air Cableway naar de andere kant van de vallei waar ik mijn wandeling wil vervolgen richting de grotten en Turaida Castle. Als ik echter moederziel alleen door het bos loop en meteen al niet goed weet welke van de drie paadjes ik moet kiezen, besluit ik dat het mooi is geweest. De regen valt met bakken uit de hemel en in de trein zit ik tenminste lekker droog!

verslag stedentrip rigaEenmaal terug in Riga breekt het ineens helemaal open en wordt de lucht stralend blauw! Ik houd ervan.

verslag stedentrip rigaEen prima lucht dus om te genieten van de zonsondergang vanuit de Skyline Bar op de 26e verdieping van Radisson Blu Hotel Latvija. Een Cosmopolitan erbij en mijn avond kan niet meer stuk!

verslag stedentrip riga

Stedentrip Riga: zaterdag

Het cruisen door de branding is me donderdag uitstekend bevallen, dus huur ik vandaag weer een fiets. Dit keer om de andere kant van Riga te ontdekken.

verslag stedentrip rigaIk fiets over de brug naar de andere kant van de rivier waar ik vanaf het eilandje Kipsala geniet van een schitterend uitzicht op de torens van het oude centrum.

verslag stedentrip rigaOok aan deze kant van de rivier kom ik kleurrijke gebouwen tegen. Uiteraard trap ik even op de rem om dit rode prachtexemplaar vast te leggen.

verslag stedentrip rigaOok de Food & Crafts Market in het Kalnciema Quarter is zeker een stop waard. Dit hipstermarkje is een prima hotspot om te genieten van een welverdiende lunch.

verslag stedentrip rigaAan het eind van mijn rit kom ik bij toeval langs schitterende streetart die werkelijk van de muren spat. Een mooi plaatje om mee af te sluiten. Het waren vier heerlijke dagen die helaas voorbij zijn gevlogen. Toch vond ik het ook fijn om weer naar huis te gaan om al mijn avonturen met mijn vriend te delen. Al met al heb ik me prima vermaakt in mijn eentje en is zo’n solotripje zeker voor herhaling vatbaar.

verslag stedentrip rigaIk kan iedereen een stedentrip naar Riga aanraden. Wat is jouw eerste indruk na het zien van mijn fotodagboek? 

16 REACTIES

    • Je kunt inderdaad leuke uitstapjes maken met de trein. De oude binnenstad van Riga is echt prachtig, maar niet zo groot. Vier dagen in de stad zelf blijven is dus eigenlijk wel wat lang.

  1. Wat een prachtige gebouwen hebben ze in die stad zeg, echt geweldig! En wat gaaf zeg dat er zo’n gratis tour door de stad is, dat zouden ze op meer plekken mogen doen. Goede tip!

    • Ja, ik werd helemaal blij van al die kleurrijke gebouwen. Zo’n gratis tour is een ideale eerste kennismaking met de stad, je krijgt super handige tips voor de rest van je verblijf. In Sint-Petersburg maakte ik er voor het eerst kennis mee en ik ben fan! Volgens mij doen ze het in steeds meer steden. Vaak is de gids een student die door alle fooitjes toch nog lekker bijverdient.

    • Ik vloog zelf met Ryanair vanaf Weeze voor maar 40 euro, maar vertrekken vanaf Weeze is natuurlijk niet voor iedereen even handig. Voor mij is dat maar ongeveer een uurtje rijden.

  2. Riga lijkt me uiterst leuk, hoor en lees vaak positieve verhalen over de stad. Leuk dat ze die tour gratis doen, dan kun je inderdaad wel aansluiten en meer over de stad te weten te komen. Die gebouwen zijn ook fantastisch zeg, mooie kleuren en echt Russisch stijltje. Denk dat ik Riga maar eens in 2 etappes moet bezoeken. Een keer met mijn vrienden en een keer met mijn vriendin.

  3. Wat een onwijs mooooie gebouwen in Riga zeg! Al die torentjes zijn echt schitterend, net een sprookje! Leuk ook, dat je zoveel bent gaan fietsen! Riga staat erg hooooog op mijn wishlist!

  4. Wow Anita, door jouw blog krijg ik zo’n zin in mijn trip naar de Baltische Staten in september. Dank je voor de tips, ik ga er zeker gebruik van maken. En jouw site opslaan bij mijn favorieten 😉

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.