Fietsen langs de branding van de Baltische zee

riga strand jurmala

Tijdens mijn citytrip in Riga zijn de weergoden me gunstig gezind. Op donderdag tikt de thermometer bijna 30 graden aan en staat de zon stralend aan de blauwe hemel. Een perfecte dag voor een uitstapje naar de kust. Maar wie denkt dat ik daar alleen maar op mijn handdoekje heb liggen bakken, heeft het helemaal mis…

De wind in mijn haren, warme zonnestralen op mijn huid en een big smile op mijn gezicht. Ik fiets langs de branding van de Baltisch zee.

Of eigenlijk noem ik het liever cruisen. Mijn fiets kraakt en piept aan alle kanten, maar door het brede stuur waan ik me met een beetje fantasie op een Harley Davidson. Oké, niet met een beetje maar met heel veel fantasie. Ik moet namelijk wel gewoon zelf trappen. Maar goed..ik dwaal af.

Ik cruise dus over het brede zandstrand van Jūrmula. En wat vind ik dit geweldig! Op het strand fietsen klinkt misschien als een grote inspanning, maar het kost me geen enkele moeite. Ik kijk om me heen en zie mensen zonnen, kinderen zandkastelen bouwen en jongeren stoeien in het water. Er heerst een relaxte sfeer aan de rivièra van de Baltische Staten. Op dit langgerekte strand kan ik me prima een dagje vermaken. Ik fiets langs felblauwe bankjes in de branding, strandtenten met gezellige terrassen en een verlaten badhuis uit 1916 dat te koop staat. Aan de rand van het strand staan honderden dennenbomen.

Kleurenpracht en een zee van bomen

Na mijn kilometerslange rit op het strand, verken ik de rest van Jūrmala. Zo fiets ik langs het meest kleurrijke kerkje dat ik ooit gezien heb, de St.Vladimir Orthodox Church, en kan ik maar niet stoppen met staren naar dit oh zo schattige kerkje. Toch stap ik uiteindelijk weer op de fiets om al snel te ontdekken dat dit kerkje niet het enige kleurrijke bouwwerk in Jūrmala is. Het barst hier namelijk van de gekleurde houten huizen. De een nog kleurrijker dan de ander: van kawasakigroen tot babyblauw. Al die kleurenpracht heeft een positief effect op mijn stemming die opperbest is. Ik maak een tussenstop in het Dzintari Forest Park om een 34 metershoge uitkijktoren te beklimmen. Boven op de top zie ik in de verte de Baltische Zee en kijk ik aan de andere kant uit over een oerwoud van duizenden naaldbomen.

Na deze klim, is het tijd om te lunchen op een gezellig terrasje aan de 1,5 kilometer lange hoofdstraat tussen Dzintari en Majori. Als ik nog wat langs de winkeltjes slenter, word ik toch weer als een magneet naar de zee gezogen. Ik kan er maar geen genoeg van krijgen en spring dus wederom op mijn fiets richting de branding. Dit keer besluit ik ook even af te stappen om pootje te baden. Ik parkeer mijn fiets tegen een paal en spetter door de koude Oostzee. Brrr…snel mijn voeten weer opwarmen op een zonnige terras, terwijl ik geniet van een drankje en uitkijk over de kalme zee. Een prima afsluiting van een heerlijke dag. Life is good!

Ook leuk: ontdek de andere kant van Riga op de fiets

riga strand jurmalariga strand jurmalariga strand jurmalariga strand jurmalariga strand jurmalariga strand jurmala riga strand jurmala riga strand jurmala riga strand jurmalariga strand jurmalariga strand jurmala riga strand jurmala

Met de trein van Riga naar Jurmala

Jūrmala is het grootste kuuroord van de Baltische Staten en ligt op ongeveer 25 kilometer afstand van Riga. De snelste en goedkoopste manier om vanuit Riga naar Jūrmala te reizen is met de trein. De stad is maar liefst 25 kilometer lang (en op sommige plaatsen slechts een paar honderd meter breed) en heeft dan ook meerdere stations. Je kunt het beste uitstappen in Majori: het kloppend hart van de badplaats. De rit duurt ongeveer 30 à 40 minuten en een retourtje kost je €2,78 (2015). Bekijk de actuele prijzen en vertrektijden hier.

Een fiets huren in Jurmala

Bezoek eerst het Tourist Information Center (schuin tegenover station Majori) voor een kaart van Jūrmala inclusief leuke route met highlights. Een fiets huur je een paar straatjes verderop bij ABC Grupa (Jūras iela 24) en kost je 10 euro voor 8 uur. Je moet de fiets wel voor 18.00 uur weer inleveren. Niet te missen bezienswaardigheden tijdens je fietstocht: de St.Vladimir Orthodox Church, Dzintari Forest Park met uitkijktoren, de Dzintari concerthal, de hoofdstraat Jomas iela, de kleurrijke houten huizen, het voormalige badhuis en het zeepaviljoen.

Huur jij weleens een fiets tijdens je vakantie? 

12 REACTIES

  1. Eigenlijk huur ik bijna nooit een fiets. Ooit in Londen zo’n stadsfiets gehuurd om de stad door te fietsen, maar meestal loop ik gewoon grote stukken en maak dan gebruik van het openbaar vervoer. Maar goed, voor 10 euro voor 8 uur is zo’n fietsdeal al veel aantrekkelijker natuurlijk 🙂

  2. Wat een mooie houten gebouwen hebben ze daar zeg, prachtige foto’s. Dat fietsen lijkt me ook lekker, dat doe ik zelf ook graag op reis, en dan die combinatie met het strand: top!

  3. Wat gaaf dat je daar een fiets hebt gehuurd! De stranden van Letland zijn inderdaad heerlijk. Voor een docu filmde ik daar een keer een kitesurfer, die wilde niet meer terug naar zijn geboorteland Rusland omdat hij de stranden en de zee daar zo zou missen :p

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.