10 x gratis zien en doen in Sint-Petersburg

gratis in sint petersburg

Vorig jaar zomer bezocht ik Sint-Petersburg. Een indrukwekkende stad die mijn hart wist te veroveren. Uiteraard heb ik tijdens mijn stedentrip leuke tips verzameld voor gratis must see & do’s. Ik heb er tien voor je op een rij  gezet.

1. Free walking tour

Start je stedentrip in Sint-Petersburg met een free walking tour. Een leuke manier om kennis te maken met de stad, want je krijgt veel handige tips. Helemaal gratis, maar een fooitje voor de gids is natuurlijk wel zo aardig. De stadswandeling begint elke dag om 10.45 uur op het Paleisplein voor de Hermitage.

Ga voorbereid op reis en lees mijn artikel met handige tips voor je eerste bezoek aan Sint-Petersburg

2. Schitterende paleizen en kathedralen

In Sint-Petersburg wemelt het van de paleizen en rijkversierde kathedralen. De een nog mooier dan de ander. Bij de meeste kathedralen en paleizen moet je betalen om binnen te komen. De buitenkant bewonderen is echter in de meeste gevallen ook al de moeite waard. De Kazankathedraal kun je overigens wel gratis bezoeken.

wat te doen in sint petersburg gratis bezienswaardigheden (2)

3. Ronddwalen in de romantische Zomertuin

De Zomertuin is ongetwijfeld het mooiste park van Sint-Petersburg. In 1704 liet Peter de Grote deze prachtige tuin ontwerpen in de stijl van Versailles. De Zomertuin telt maar lief 250 Italiaanse marmeren beelden en talloze fonteinen en paviljoentjes. Je kunt er heerlijk dwalen door lommerrijke laantjes en even bijkomen op het terras van het sfeervolle theehuisje. Houd er wel rekening mee dat de Zomertuin op dinsdag gesloten is.

4. Pracht en praal in de metrostations

Oké, eerlijk is eerlijk: deze tip is niet helemaal gratis. Voor een ritje met de metro betaal je namelijk 31 roebels (circa € 0,43 – 2016). Maar voor dat luttele bedrag kun je wel onbeperkt de mooiste metrostations van Sint-Peterburg bewonderen. Sommige stations zijn omgetoverd tot kleine musea met standbeelden, kroonluchters, ornamenten en muurschilderingen. Zeker de moeite van een metroritje waard. De mooiste metrostations in Sint-Petersburg zijn wat mij betreft: Avtovo, Kirovski Zavod, Narvskaya, Pushkinskaya en Admiralsky. 

5. Museum in de historische Kruiser Aurora

De Aurora is een Russisch pantserdekschip dat uit 1900 dateert en sinds 1956 dienst doet als een gratis toegankelijk museum. Je kunt er onder andere een tentoonstelling over de geschiedenis van het schip bekijken. De Aurora luidde op 25 oktober 1917 de bestorming van het Winterpaleis (de start van de Oktoberrevolutie) in met het afvuren van een kanonskogel. Toegang tot het schip is gratis, maar voor een bezoek aan de machinekamer betaal je 300 roebels (circa 4 euro – 2016). Note: De Aurora is wegens onderhoud tot en met juli 2016 gesloten. 

6. Kunst bewonderen in de Hermitage

Een stedentrip in Sint-Petersburg is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan de wereldberoemde Hermitage. Voor een entreeticket betaal je 600 roebel (circa €8,25 – 2016), maar elke eerste donderdag van de maand mag je gratis naar binnen.

wat te doen in sint petersburg gratis bezienswaardigheden

7. Windowshoppen aan de Nevski Prospekt

De statige Nevski Prospekt is het kloppend hart van Sint-Peterburg. Aan de brede boulevard vind je niet alleen schitterende gebouwen en leuke restaurants, maar je kunt je er ook vergapen aan prachtig en rijkelijk versierde winkeletalages. In de zomermaanden kun je aan de Nevski Prospekt overigens ook genieten van gratis optreden van getalenteerde straatmuzikanten.

8. Uitzicht op de Nevski Prospekt

Als je dan toch over de Nevski Prospekt aan het flaneren bent, wip dan ook even binnen bij de Singer Company Building om vanaf de bovenste verdieping van het uitzicht te genieten. In dit prachtige gebouw is Dom Knigi (House of the Book) gevestigd.

9. Bezoek de Petrus- en Paulusvesting

Dit fort ligt op een eilandje in de Neva. Grootste trekpleister is de Petrus en Pauluskathedraal (€) met een gouden torenspits van bijna 123 meter hoog. Ook vind je er een fijn strandje. Een prima plek om in de zomer te zonnen of te zwemmen en pootjebaden in de Neva rivier.

10. Wandelen langs de grachten en de Neva

Tsaar Peter de Grote was zo onder de indruk van ons Amsterdamse grachtenstelsel dat hij dit als voorbeeld gebruikte voor de aanleg van zijn stad Sint-Petersburg. Naast de vele grachten, ligt de stad ook aan de monding van de Neva rivier. Natuurlijk is een boottocht een aanrader, maar je kunt ook heerlijk wandelen langs het water en gratis genieten van prachtige panorama’s. In de winter is het soms zelfs mogelijk om te schaatsen op de Neva.

wat te doen in sint petersburg gratis bezienswaardigheden

4 REACTIES

  1. Leuk te lezen dat je ook zo enthousiast bent over Sint-Petersburg! Ik was er 4 jaar geleden. De stad heeft mij ontzettend verrast. M’n omgeving verklaarde me destijds voor gek dat ik er heen ging. Na het aanhoren van mijn verhalen en het zien van de foto’s begrepen ze mijn besluit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.