Doen in Londen: een streetart tour in Shoreditch

De leukste wijk van Londen? Dat is ongetwijfeld Shoreditch! In deze hippe wijk in East End wisselen gezellige koffietentjes en vintage winkeltjes elkaar in rap tempo af, maar het allerleukste vind ik de kleurrijke straatkunst.  Tijdens een gratis streetart tour ontdekte ik de mooiste muurschilderingen in Shoreditch.

Ooit was Shoreditch een verpauperde wijk vol verwaarloosde en leegstaande panden. Jaren geleden kwam daar echter verandering in toen kunstenaars er massaal gingen wonen en werken vanwege de lage huurprijzen. Shoreditch groeide al snel uit tot een van de hipste wijken van Londen en tegenwoordig barst het er van de bijzondere winkeltjes, restaurants, marktjes én streetart. Toonaangevende straatkunstenaars uit alle hoeken van de wereld dragen met hun kleurrijke creaties bij aan het dynamische straatbeeld van de wijk. Volgens onze gids Jessica kun je er wel drie dagen rondlopen voordat je alle kunstwerken hebt gezien.

street art tour londen2017-02-204
Toonaangevende kunstenaars

In de straten van Shoreditch komen alle vormen van streetart voorbij: van simpele graffiti tags tot metershoge muurschilderingen, maar ook stickers, papieren collages en posters met politieke boodschappen passeren de revue. Soms legaal, soms illegaal. Sommige muurschilderingen overleven het jaren, anderen worden binnen no time weer overgeschilderd of – gespoten. Tenzij je als kunstenaar inmiddels je sporen hebt verdiend, zoals Mr.Cenz (een van mijn favorieten). De kleurrijke portretten van deze Londense kunstenaar vind je op ‘zijn eigen muren’ in onder andere Fashion Street en in de Star Yard.

Ook de stencil art is niet uit het straatbeeld van Shoreditch weg te denken. Bij de stencil spray techniek wordt er gebruik gemaakt van handgesneden sjablonen. De techniek is erg populair onder straatkunstenaars, omdat de pieces snel aangebracht kunnen worden. Je hoeft op straat alleen het sjabloon voor de muur te houden en de gaten met verf vol te spuiten. Een bekende stencil kunstenaar is Otto Schade die herkenbare werken maakt met silhouetten voor een zonsondergang. Ook in Shoreditch kun je een aantal stencils van de Chileens-Duitse kunstenaar bewonderen, bijvoorbeeld in Fashion Street.

streetart-londen-gratis-shoreditch-tour-9streetart-londen-gratis-shoreditch-tour-3shoreditch streetart Otto Schade
Fashion Street

In Fashion Street kun je overigens nog veel meer kunstwerken van gerenommeerde artiesten bewonderen, zoals de muurschildering Joe’s Kid in opdracht gemaakt door Jimmy C. Deze Australische artiest werkt alleen met stippen en strepen en is bekend door zijn muurschilderingen van David Bowie in Brixton (geschilderd na zijn overlijden) en Usain Bolt in Sclater Street (geschilderd voor de Olympische Spelen in London).

Daarnaast vind je in Fashion Street een 3D-gezicht van Gregos. Deze Franse straatkunstenaar begon ooit in Parijs met het ophangen van zelfportretten die zijn gemoedstoestand uitdrukken. Inmiddels hangen er honderden Gregos Faces overal ter wereld: van Tokyo tot Los Angeles en in Londen natuurlijk.

streetart-londen-gratis-shoreditch-tour-13gregos faces shoreditch londonstreetart-londen-gratis-shoreditch-tour-4street art fashion street shoreditch londenHanbury Street

Hoewel je in Fashion Street prachtige kunstwerken vindt, is Hanbury Street mijn favoriete straat voor het spotten van bijzondere streetart. Zo prijkt er een metershoge schildering van ROA op een van de muren. De Gentse graffiti-artiest is wereldwijd bekend om zijn zwart-witte muurschilderingen van reusachtige dieren. Zijn creatie in Hanbury Street is al lang niet meer tijdelijk te noemen, want de reiger maakte hij al in 2010. Ook de breakdancer ernaast van de Argentijnse artiest Martin Ron overleeft het al een aantal jaren.

Het fascinerende aan Hanbury Street is dat de rest van de straat continue verandert. Zo zag ik op Instagram dat de punker van Lora Zombie sinds mijn bezoek in november alweer overgeschilderd is. Ik hoop alleen wel dat de gigantische en realistische schildering Tokyo City Lights van Dan Kitchener een blijvertje is. Sla trouwens het binnenplaatsje met bar (voor de schilderingen van ROA en Martin Ron) niet over. Hier word je getrakteerd op een kleurexplosie met onder andere een schildering van de overleden wereldsterren Prince, Whitney Houston en Michael Jackson. Ook kun je hier de Elephutterfly bewonderen, een bijzondere combinatie van een vlinder en twee olifanten.

streetart-londen-gratis-shoreditch-tour-6streetart-londen-gratis-shoreditch-tour-12streetart-londen-gratis-shoreditch-tour-7street art londen hanbury streetstreetart-londen-gratis-shoreditch-tour-10
Free Tours by Foot

In Londen worden diverse gratis streetart tours aangeboden (Google maar eens). Ik koos voor Free Tours by Foot vanwege het fijne tijdstip van de tour. Het bleek een goede keuze. De groep was namelijk niet te groot, de lengte van de tour was precies goed en onze enthousiaste gids Jessica O’Neill had veel kennis in huis. Overigens bieden zij naast de London Graffiti & Street Art Tour nog veel meer gratis stadswandelingen aan, zoals de Jack de Ripper Tour of een Food Tour. Op de website van Free Tours by Foot vind je meer informatie over het actuele aanbod en de aanvangstijden.

Duur: ruim 2 uur
Lengte: circa 3 kilometer
Startpunt: voor Whitechapel Gallery (Algate East Underground Station, exit 3)
Eindpunt: voor The Old Truman Brewery
Kosten: gratis (maar een fooi is natuurlijk wel zo netjes – én zeer verdiend)

Streetart tour in Shoreditch: do or don’t?

Zeker doen als je benieuwd bent naar het verhaal achter de muurschilderingen, meer wilt weten over de kunstenaars en geïnteresseerd bent in achtergrondinformatie over de wijk Shoreditch. Heb je weinig tijd en wil je zoveel mogelijk kunstwerken zien? Dan kun je beter op eigen houtje op pad gaan in Shoreditch. Het is namelijk geen kunst om mooie muurschilderingen te vinden zonder gids.

Zelf streetart spotten in Shoreditch?

Wandel vanaf metrostation Liverpool Street of Aldgate East naar de hoofdstraat Brick Lane. In en rond deze levendige straat zie je overal waar je kijkt kleurrijke creaties van de muur spatten. Sla ook zeker de zijstraten niet over, vooral in Hanbury Street en Fashion Street vind je prachtige pareltjes. Ook niet te missen is de Star Yard: een parkeerplaats vol kleurrijke muurschilderingen (bereikbaar via een steegje ergens tussen de zijstraten Fashion Street en Fournier Street).

streetart londen shoreditch star yardstreetart tour shoreditch londenstreetart-londen-gratis-shoreditch-tour-2
Shoreditch op zondag: the place to be!

Houd je niet zo van streetart? Ook dan is Shoreditch zeker een bezoek waard. Vooral op zondag valt er van alles te beleven. Dan barst het er namelijk van de leuke markten met vintage en streetfood, zoals Old Spitafields Market (food, vintage en nieuwe spullen), Columbia Road Flower Market (bloemen), Sunday UpMarket (vintage, design en streetfood uit alle windstreken), Brick Lane Market (vlooienmarkt met live muziek en foodtrucks), Petticoat Lane Market (kleding) en BackYard Market (kleding en kunst van lokale ondernemers).

Kortom, Shoreditch bruist! Een levendige wijk die je dus echt niet mag missen tijdens een stedentrip in Londen. Ben jij er al eens geweest? 

12 REACTIES

    • Ik heb Shoreditch tijdens mijn vorige bezoeken aan Londen ook gemist hoor. Maar denk dat de wijk 15 jaar geleden toch een stuk minder boeiend was. Volgende keer inderdaad!

  1. Ik ben echt gek op street art. Supertof! In elk stad waar we in het buitenland zijn, probeer ik het wel te spotten. Leuk dat deze wijk ook nu weer helemaal hip is. Mijn favoriete kunstwerk is Tokyo Night Lights van Dan Kitchener. Moooi.

    • Snap dat je ervan baalt..was echt de moeite waard geweest, maar snap ook dat je in Londen tijdgebrek hebt. Ik had ook graag nog langer willen blijven..zoveel te zien en doen in Londen. Nu heb je wel een goed excuus om nog een keer terug te gaan 😉

  2. Super. Toen wij in Londen waren heb ik dit helemaal gemist. Zo’n tour deed ik in Leeuwarden maar het is ook leuk dat je zelf kunt romdlopen. Next time……

    • Ik vind gewoon rondlopen ook wel erg fijn. Meestal zie je dan wel meer in kortere tijd en kun je lekker op je gemak fotograferen. Toch is het ook wel leuk om de verhalen achter de schilderingen te horen (en soms is zo’n tour ook gewoon erg handig als je niet weet waar je de streetart kunt vinden)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.