Een mooi klompenpad in de Achterhoek wandelen? Loop het Staickheimerpad!

mooi klompenpad Achterhoek

Op zoek naar een mooie wandelroute in de Achterhoek? Maak dan een dagje vrij om het Staickheimerpad te lopen. Dit klompenpad in het heuvelachtige Montferland loopt grotendeels over onverharde paden. Dwars door bossen en weilanden, over glooiende akkers en stuwwallen. Een afwisselende route vol leuke verrassingen!

Door weilanden richting het Bergherbos

Op een stralende herfstdag in oktober parkeren mijn wandelmaatje en ik de auto in Stokkum: het startpunt van het Staickheimerpad. Hoewel dit klompenpad in de Achterhoek pas afgelopen juli werd geopend, staat de website nu al boordevol lovende recensies. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen.

Het begin van de route voert ons door weilanden richting het Bergherbos dat al vanaf een afstand zichtbaar is. Dit bos strekt zich namelijk uit over de hellingen van een hoge stuwwal. Al struinend door het gras en over geïmproviseerde opstapjes naderen we de bontgekleurde bosrand.

Eenmaal in het heuvelachtige Bergherbos worden onze kuiten af en toe op de proef gesteld door de hoogteverschillen. Het zijn echter niet de klimmetjes die ons de adem ontnemen, maar de ontluikende herfstkleuren om ons heen. Al wandelend over slingerende bospaadjes genieten we volop van betoverende tinten geel, rood en bruin. En het mooiste moet nog komen!

Mooi klompenpad Achterhoek: het Staickheimerpad

Een fantastisch uitzicht vanaf Uitkijktoren Hulzenberg

Want dan doemt daar ineens een uitkijktoren voor ons op. De imposante toren is gebouwd op een van de hoogste heuvels van Montferland: de Hulzenberg. De top staat ruim 26 meter boven de grond, en met de hoogte van de Hulzenberg meegerekend, maar liefst 108,5 meter boven NAP. Dat belooft dus een waanzinnig wijds uitzicht vanaf de top.

Enthousiast beginnen we aan de klim van de toren die gemaakt is van hout uit het Bergherbos zelf. Na 104 treden worden we beloond met een fantastisch uitzicht over de wijde omgeving. We kijken tot in Duitsland, over dichte bossen en een kleurrijk coulisselandschap. In één woord: wauw!

In de verte zien we zelfs de Waalbrug van Nijmegen boven de horizon uitsteken. Iets dichterbij kijken we uit op de Prancratiuskerk in ’s Heerenberg en de korenmolen in Stokkum. Beide bezienswaardigheden liggen langs de route, dus die zullen we later vandaag ook van dichtbij bewonderen.

>> Lees ook: 7 leuke herfsttips in de Achterhoek

Uitzicht vanaf de Hulzenberg
Uitkijktoren de Hulzenberg

Glooiende akkers en kleurrijke coulissen

Hoewel we eigenlijk geen genoeg krijgen van het mooie uitzicht, dalen we toch af om onze route te vervolgen. Het Bergherbos wordt omgeven door glooiende akkers en dat levert prachtige uitzichten op. Even later wandelen we zelf door dit mooie decor. Terwijl we door het golvende akkerland lopen, wanen we ons op deze zonnige dag echt even in het buitenland.

We kuieren over zandpaden langs bosranden en bloemstroken vol uitgebloeide zonnebloemen. Een knalgeel koolzaadveld in nabloei steelt de show in het schitterende coulissenlandschap. Bijna overal waar we lopen, hebben we zicht op uitkijktoren de Hulzenberg die hoog boven het bos uitpiept

Het glooiende Montferland
Klompenpad Achterhoek door het glooiende Montferland

Het middeleeuwse kasteel Huis Bergh

Als we via het eeuwenoude Parkbos de Plantage richting Huis Bergh lopen, hebben we inmiddels al bijna dertien kilometer in de benen. Hoog tijd voor een tussenstop bij Café Heeren Dubbel dat gevestigd is in het oude koetshuis. We zoeken een plekje op het terras met eersterangs uitzicht op het imposante kasteel en bestellen een Heeren Dubbel lunch.

Na de verrukkelijke lunchhapjes hebben we weer genoeg brandstof voor de laatste kilometers. Maar voordat we de route oppakken, lopen we eerst een klein rondje door ’s Heerenberg om een paar mooie plaatjes te schieten. Het middeleeuwse stadje staat namelijk vol fotogenieke rijksmonumenten, zoals de Pancratiuskerk en het monumentale raadhuis.

Kasteel Huis Bergh
Klompenpad Achterhoek langs Kasteel Huis Bergh

Langs het grenskanaal door een wijngaard

Via een laantje met holle bomen laten we het middeleeuwse kasteel achter ons voor het laatste deel van de route. Met het ruisen van de snelweg op de achtergrond lopen we een flink stuk langs het grenskanaal. Wat ons betreft het saaiste stuk van de route. Maar net als het eentonig begint te worden, komt de molen van Stokkum in zicht.

We lopen dwars door Wijngaard Bergherbos richting de Düffels Möll. Het rijksmonument uit 1860 is gebouwd op een natuurlijke hoogte, zo’n dertig meter boven NAP. Het uitzicht vanaf deze plek is geweldig. Voor een laatste keer kijken we uit over het glooiende landschap en de kleurrijke bosranden.

Vanaf de korenmolen is het nog maar een klein stukje lopen naar de auto, maar lang genoeg voor een korte evaluatie van de route. We zijn het er allebei over eens: na meer dan twintig klompenpaden is dit het mooiste klompenpad dat we tot nu toe hebben gelopen.

Mooi klompenpad Achterhoek: uitzicht op de molen in Stokkum
Stokkum - Achterhoek

Ook dit mooie klompenpad in de Achterhoek lopen?

Startpunt en parkeren
Het Staickheimerpad start bij restaurant ’t Klaphek in Stokkum. Iets verderop (als je vanaf ’s Heerenberg komt) vind je een kleine parkeerplaats op de kruising van de Eltenseweg en de Westerbroekweg. Loop je net als ons de route met de klok mee? Wandel dan vanaf de parkeerplaats de Oosterbroekweg in.

Lengte en inkortmogelijkheden
Dit mooie klompenpad in de Achterhoek is in totaal 17 kilometer lang, maar je kunt de route ook inkorten tot negen of elf kilometer. Zelf zou ik dan voor de linkerlus door het Bergherbos (9 km) kiezen, maar dan mis je wel Huis Bergh en dat is eigenlijk zonde. Als je de route toch iets in wilt korten, dan zou ik het stuk langs het grenskanaal overslaan. Wandel dan (met behulp van de app) vanaf Huis Bergh over de middenlaan van de Plantage richting de wijngaard en de molen. Ik schat dat de route dan ongeveer 14 kilometer is.

Bewegwijzering
Het pad is in twee richtingen gemarkeerd met rode klompjes. De route is ook verkrijgbaar bij startpunt ’t Klaphek of te lopen via de Klompenpaden-app.

Lunchen en overnachten
Lunchen langs de route kan bij Kasteelcafé Heeren Dubbel naast Huis Bergh of bij het startpunt ’t Klaphek. Overnachten langs de route? Dat kan in de torensuite van kasteel Huis Bergh, bij opstappunt Landgoed het Montferland of bij B&B Mooi Montferland.

Andere mooie accommodaties in de omgeving van dit klompenpad in de Achterhoek: Hotel Zonneheuvel in Beek en Hotel Ruimzicht in Zeddam. Slaap je liever in een vakantiehuisje? Bekijk dan de vrijstaande natuurhuisjes in de Montferlandse bossen.

Mooi klompenpad Aachterhoek: het Staickheimerpad

Meer lezen over mooie wandelroutes in Nederland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.