Meerdaagse fietsroutes voor een fietsvakantie in Nederland

Fietsen in Nederland

Dat ik van fietsen houd is geen geheim. Hoewel ik regelmatig op mijn stalen ros spring om een mooie route te fietsen, kan ik een fietsvakantie nog niet van mijn bucketlist afvinken. Hoog tijd dus om me eens te verdiepen in mooie routes voor fietsvakanties in Nederland. Met deze meerdaagse routes maakte ik al eens kennis en lijken mij perfect voor een fietsvakantie in eigen land.

De Vechtdalroute

Afgelopen voorjaar fietste ik een deel van de Vechtdalroute en ik was meteen verkocht! Deze route van 245 kilometer is perfect voor een mini fietsvakantie in Nederland. Niet alleen in Overijssel, maar je pakt ook meteen een stukje Duitsland mee. De grensoverschrijdende route volgt namelijk de kronkelende Vecht vanaf de bron in het Duitse Darfeld tot aan de monding in Zwolle (of andersom).

Onderweg passeer je idyllische dorpjes en geniet je van afwisselende landschappen, met de Vecht bijna altijd in zicht. Omdat de Vechtdalroute bijna dezelfde route volgt als de Kunstwegenroute, word je onderweg ook nog eens regelmatig getrakteerd op kunstwerken van hedendaagse kunstenaars. De route is in beide richtingen goed bewegwijzerd: op cruciale punten geven LF16-bordje de richting aan.

Lees ook: met een e-bike door het idyllische Vechtdal

Vechtdalroute
Vechtdalroute

De Elfstedenroute

It giet oan! Op schaatsen ben ik niet zo’n held, maar ik zou graag een keer de iconische Elfstedentocht willen fietsen. Twee jaar geleden had ik de route al uitgestippeld (niet zo moeilijk) en de hotels geboekt, toen een burn-out roet in het eten gooide. Mijn ambitieuze plannen werden ingeruild voor een weekendje Leeuwarden: gelukkig toch nog een van de elf steden.

Van de Elfstedenroute is er een korte (255 km) en een lange variant (325 km). De lange route is het veruit het mooist en dus het meest geschikt voor een fietsvakantie in Nederland. De route voert door een prachtig groen landschap, langs zowel de Friese meren als het IJsselmeer. En natuurlijk maak je onderweg een tussenstop in alle elf de steden: Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum.

Hoteltip in Leeuwarden: Hotel Post-Plaza is een uniek hotel dat gevestigd in een voormalig postkantoor in hartje centrum. Of overnacht buiten de stad bij Van der Valk Hardegarijp-Leeuwarden, al vanaf €37,50 p.p.p.n. inclusief ontbijt.

Harlingen
Leeuwarden

De Maasroute

Omdat ik graag langs het water fiets, mag de Maasroute in dit rijtje niet ontbreken. De route start vlak bij Maastricht, waar de Maas ons land binnenkomt en finisht in Maasstad Rotterdam. Een deel van de route is voor mij geen onbekend terrein. Zo heb ik in Limburg al heel wat fietskilometers afgelegd langs de Maas en fietste ik onlangs nog van Dordrecht naar de Biesbosch.

De Maasroute voert je langs de groene uiterwaarden van de Maas, oer-Hollandse landschappen vol grazende koeien, pittoreske maasdorpjes en eeuwenoude vestingstadjes. Zomaar een greep uit de hoogtepunten van deze route: Maastricht, de Maasplassen, de kasteeltuinen in Arcen, Slot Loevestein, de Biesbosch, Kinderdijk en Rotterdam. De Maasroute is 480 kilometer lang en opgedeeld in acht dagetappes.

Lees ook: fietsen langs de Maas in Limburg

Maasroute
Maasroute - Kessel

De Rijnfietsroute

Nog een mooie route langs het water: de Rijnfietsroute. De route voert je langs de oevers van een van de langste rivieren in Europa: de Rijn. Het Nederlandse deel van de internationale Rijnroute is 270 kilometer lang en loopt van Millingen tot aan de monding van de Noordzee bij Hoek van Holland.

Tijdens het begin van de route fiets je door de uitlopers van de Veluwe, de Betuwe en de Utrechtse Heuvelrug. Een paar highlights aan het eind van de route zijn de Biesbosch, Kinderdijk en Rotterdam. Zelf fietste ik een deel van de route langs de Nederrijn met mooie plekjes als kasteel Amerongen, Wijk bij Duurstede en natuurgebied de Blauwe kamer.

Lees ook: een zomerse fietstocht langs de Nederrijn

Rijnfietsroute - Blauwe Kamer

De Noordzeeroute

Eindeloos fietsen langs de Nederlandse kust? De LF1 Noordzeeroute is de perfecte route voor een fietsvakantie in Nederland. De route van 330 kilometer loopt van Den Helder tot het Zeeuwse stadje Sluis. Je fietst door uitgestrekte duingebieden van badplaats naar vissersdorp, en rijdt zelfs een stuk over de beroemde Stormvloedkering.

Tijdens een weekendje in Bergen aan Zee maakte ik zelf een paar mooie fietstochten door de Schoorlse duinen en het Noordhollands duinreservaat. Een van de mooiste delen van de Noordzeeroute! En ook steden als Den Haag, Rotterdam en Middelburg zijn een tussenstop waard tijdens je fietsvakantie langs de Nederlandse kust.

Lees ook: fietsen langs de Noord-Hollandse kust

Noordzeeroute
Egmond aan zee

Zin gekregen in een fietsvakantie? Ga dan op fietsvakantie in Nederland met SNP Natuurreizen. Bagagevervoer inbegrepen, scheelt je een hoop geregeld en gesjouw!

Ook leuk om te lezen: 10 mooie fietsroutes in Nederland

Dit artikel is geschreven in samenwerking met SNP Natuurreizen.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.