Tulpen plukken en varen in de Bollenstreek

Het zal je vast niet ontgaan zijn, maar de bollenvelden staan weer in bloei! Afgelopen weekend stonden er dan ook volop files van en naar de Keukenhof. Wil je liever de toeristenstroom vermijden en toch de Bollenstreek ontdekken? Stap dan aan boord van de Hillegomse Bollenboot en bekijk de kleurrijke bloemenvelden vanaf het water.

Traditiegetrouw bezoek ik elk jaar wel een dagje (of twee) een mooi bollengebied in Nederland. Zo ging ik al eens fietsen in de Kop van Noord-Holland en reed ik de langste Tulpenroute van Nederland in de Noordoostpolder. Hoewel ik de Bollenstreek eigenlijk te toeristisch vind, besluit ik afgelopen vrijdag toch richting Zuid-Holland te rijden om daar al varend de kleurrijke bloemenzee te bewonderen.

Lees ook:  hier vind je de mooiste bollenvelden van Nederland

De Hillegomse BollenbootGenieten van het uitzicht vanaf de bootVaren in de Bollenstreek

De Hillegomse Bollenboot

Het is een stralend zonnige Goede Vrijdag en er wordt een middagtemperatuur van maar liefst 25 graden voorspeld. Niet zo gek dus dat het druk is op de wegen. Gelukkig weten wij, via een toeristische route binnendoor, de files naar de Keukenhof te omzeilen. Onze bestemming is Hillegom, waar we ons dagje uit beginnen met een heerlijke lunch op het terras van restaurant Boter Kaas en Olijven.

De Hillegomse Bollenboot ligt al op ons te wachten bij de aanlegsteiger tegenover het restaurant. Stipt om half twee stappen we samen met zes andere mensen aan boord van de luxe sloep. Na een enthousiast welkom van de kapitein, varen we via de Hillegommerbeek naar de Ringvaart. Tijdens dit eerste deel van onze route zijn er nog nergens bloemen te bekennen, maar dat mag de pret te drukken. Het is heerlijk toeven op de sloep. Tevreden leunen we achterover met de warme zonnestralen op ons gezicht en een licht briesje door onze haren.

Terwijl de kapitein ons van alles over de omgeving vertelt, zien we vanaf de boot dat er nog steeds een file staat richting de Keukenhof. Hebben wij het toch maar goed voor elkaar op de Hillegomse Bollenboot. Wanneer we bij de steenfabriek rechtsaf slaan, kunnen we ook eindelijk de eerste bollenvelden bewonderen. De narcissen zijn helaas al bijna uitgebloeid en er zijn zelfs al tulpenvelden gekopt, maar dat maakt het kleurengeweld er niet minder om.

In de verte zien we de wieken van de molen van de Keukenhof draaien. De tjokvolle rondvaartboten van het lentepark varen er af en aan. Even verderop staat er een lange stoet campers geparkeerd langs de bollenvelden en wemelt het van de fietsers en wandelaars. Wij varen in alle rust verder, ondertussen genietend van alle kleurenpracht. Een prachtig oranje tulpenveld steelt de show met op de achtergrond de kerktoren van de Zilk.

Het blijkt helaas een van de laatste bloemenvelden tijdens onze boottocht. Toch vermaken we ons het laatste deel prima met het gluren in de achtertuinen van de vele huizen aan het water. Eenmaal terug in het centrum van Hillegom wacht ons nog een laatste obstakel. Aan de Beekkade moet de kapitein even aan wal om handmatig de houten ophaalbrug omhoog (en natuurlijk ook weer naar beneden) te draaien.

De molen van de KeukenhofCampers langs de bollenveldenDe BollenstreekEen oranje tulpenzeeHouten ophaalbrug in Hillegom

Annemieke’s Pluktuin

Als we na anderhalf uur varen weer aanmeren bij Boter Kaas en Olijven, lonkt het zonnige terras naar ons. Hoewel de verleiding groot is om aan te schuiven voor een high bubbels met hapjes, stappen wij in de auto voor een kort ritje naar Annemieke’s Pluktuin. In de kleurrijkste tuin van Hillegom plukken we een bont gekleurd boeket tulpen, vers van het land! Inmiddels staat dit mooie souvenir uit de Bollenstreek al een paar dagen in een vaas te pronken, als herinnering aan een geslaagd dagje uit.

Ook tulpen plukken en varen in de Bollenstreek?

Annemieke’s Pluktuin (Haarlemmerstraat 15a, Hillegom) is in april dagelijks geopend van 9.00 tot 16.30 uur. Plukken kost 25 cent per tulp. Bij de pluktuin is ook een terras aanwezig, waar je even kunt uitrusten met koffie of thee met appelgebak.

De Hillegomse Bollenboot vaart nog t/m 18 mei 2019 van woensdag t/m zaterdag twee keer per dag uit. De boot vertrekt om 10.30 uur en 13.30 uur vanaf de aanlegsteiger bij de Hoftuin in Hillegom. De rondvaart duurt ongeveer anderhalf uur en kost €14,95. Wel even vooraf reserveren.

Annemieke's PluktuinTulpen in alle kleuren van de regenboogKleurrijke tulpenzeeTulpen plukken

Meer lezen over mijn ervaringen? 
– Fietsen door de kleurrijke Bollenstreek
– De hoogtepunten van het Tulpenfestival in de Noordoostpolder
– Fietsen langs de tulpen in de Kop van Noord-Holland
– Met een lelijk eendje door de Beemster toeren

Heb jij nog leuke tips om de mooie bollenvelden te ontdekken? 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.