Fietsen langs de bollenvelden in de Kop van Noord-Holland

Bollenvelden Noord-Holland

De tulpenvelden staan weer volop in bloei! Waarschijnlijk denk je dan meteen aan de Bollenstreek in de omgeving van de Keukenhof, maar wist je dat het grootste aaneengesloten bloembollengebied ter wereld in de Kop van Noord-Holland ligt? Afgelopen weekend trotseerde ik weer en wind voor een fietstocht door bollenstreek Bloeiend Zijpe.

Het is vandaag zondag 29 april. De dag waarop de Bloeiend Zijpe fietsdag georganiseerd wordt. Een kleurrijke fietstocht van ongeveer 40 kilometer door de Zijpepolder in Noord-Holland. Alleen vandaag geven de bloembollenkwekers toestemming om een gedeelte van de route dwars over hun boerenbollenland te mogen fietsen. Een bijzondere tocht dus, waar we (ondanks de slechte weersvoorspellingen) veel zin in hebben.

’s Ochtends melden we ons bij een van de startpunten: het natuurgebied Wildrijk in Sint Maartenszee. Een uniek bos, waarvan de bodem bedekt is met een blauw tapijt van wilde hyacinten en een paar verdwaalde wilde witte narcissen. Hoewel het sprookjesachtige bos uitnodigt voor een wandeling, stappen we toch meteen op de fiets. Er wordt vandaag immers regen voorspeld en we hopen droog over te komen.

Achter de duinen van Sint Maartenszee doemen de eerste bollenvelden voor ons op. Een spectaculair uitzicht van felgekleurde stroken met narcissen, hyacinten en tulpen. In alle kleuren van de regenboog. Zover het oog reikt. Ik ben meteen onder de indruk. Al fietsend genieten we van de kleurenpracht om ons heen. Bij de showtuin van Kwekerij Fluwel in Burgergvlotbrug parkeren we onze fietsen. In de kleurrijke tuin bewonderen we de bonte verzameling van tulpen en narcissen: in alle soorten en maten.

Wildrijk wilde hyacintenTulpenvelden Noord-HollandShowtuin FluwelShowtuin Fluwel Showtuin FluwelTulpen Bloeiend Zijpe

Iets verderop fietsen we een stukje over het boerenland, waar de Bloembollen boemel ons tegemoetkomt. De tractor rijdt drie keer per dag dwars door de bollenvelden (€12,50). Een leuk alternatief voor een fietstocht. Wij zetten echter koers richting de volgende stempelpost in Schagerbrug. Onderweg weet de overweldigende geur van hyacinten regelmatig mijn neus binnen te dringen.

Helaas miezert het inmiddels en zijn we toe aan een eerste sanitaire c.q. culinaire tussenstop. Tegenover de stempelpost vinden we een plekje op het overdekte terras van Brasserie de Keuken. Na een kopje koffie met verrukkelijk appelgebak is het hoog tijd om weer wat calorieën te verbranden.

We vervolgen onze weg richting ’t Zand, waar we de kunstexpositie in agrarisch centrum BolleNoord bezoeken. Het werk van regionale kunstenaars is geïnspireerd op de bloembollen in de Zijpepolder. Als we weer op de fiets zitten, miezert het helaas nog steeds. De tulpenvelden steken fel af tegen de donkere regenwolken. Ondanks ons natte pak genieten we volop van het kleurrijke landschap. Een oer-Hollands landschap met tulpen en koeien. De vele molens maken het typisch Hollandse plaatje helemaal compleet.

Als het harder begint te regenen, besluiten we bij de eerste de beste plek te schuilen. Het wordt de snackbar van Camping de Nollen, waar we meteen maar een uitsmijter bestellen. Gelukkig stopt het tijdens onze lunch (bijna) met regenen, dus kunnen we het laatste deel van onze tocht relatief droog afleggen. Onze laatste fotostop maken we bij een felrood tulpenveld met de duinen van Callantsoog aan de horizon. Wat zijn die tulpen toch fotogeniek, zelfs met dit druilerige weer!

Bloeiend Zijpe 2018

Stichting Bloeiend Zijpe organiseert elk jaar een fiets- en wandeldag door de Zijpepolder. Een zeepolder in de Kop van Noord-Holland gelegen tussen Petten en Callantsoog. De fietstocht van ongeveer 40 kilometer vond afgelopen zondag plaats. De wandeldag wordt op zondag 6 mei georganiseerd. Je kunt kiezen uit wandelroutes van 8, 15, 20 en 30 kilometer, die voor 90% over het boerenbollenland gaan. Meer lezen? Kijk op deze website voor meer informatie over de activiteiten van Bloeiend Zijpe.

Bloemendagen Anna Paulowna

De volgende dag regent het helaas weer (of nog steeds). Nu we toch in de buurt zijn, besluiten we een kijkje te nemen bij de Bloemendagen in Anna Paulowna. Tijdens dit jaarlijks terugkerende evenement staan door heel Anna Paulowna en Breezand ruim honderd mozaïeken. De kunstwerken zijn gemaakt van hyacintennagels, die met spelden op tempex geprikt worden.

Als het mooi weer was geweest, had het ons leuk geleken om langs de mozaïeken en versierde bruggen te fietsen. Nu bewonderen we alleen het winnende kunstwerk. Het mozaïek van Martin Luther King is gemaakt van maar liefst 80.000 hyacinten. Hoogtepunt van ons bezoek aan Anna Paulowna is echter een wandeling door de schitterende poldertuin. De Keukenhof in het klein. Alleen is de toegang gratis en struikel je er niet over de toeristen.

Mozaïk Anna PaulownaPoldertuin Anna PaulownaTulpen Anna PaulownaPoldertuin Anna PaulownaHeb jij de bollenvelden dit voorjaar al bewonderd? En ben je ook weleens in de Bloeiende Zijpe geweest? 

4 REACTIES

  1. Wij pikten dit jaar nog net de bollenvelden in de Noordoostpolder mee. Wat is het toch elke keer weer mooi! Echt een visitekaartje voor Nederland. Bloeiend Zijpe bezocht ik nog niet, wel fietsten we in die regio.

    • Ja, het is echt prachtig. Kan er zo van genieten. Vorig jaar ben ik ook in de Noordoostpolder geweest, ook erg mooi daar. Bloeiend Zijpe is echt een aanrader. Denk dat die wandeldag ook wel wat voor jou is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.