Kleurrijke tulpenpracht in de Noordoostpolder

tulpenvelden noordoostpolder

Vorig jaar genoot ik voor het eerst in mijn leven tijdens het bollenseizoen van een fietstocht door de Bollenstreek. Na afloop wist ik één ding zeker: in het voorjaar van 2017 wilde ik absoluut weer die kleurrijke bloemenzee gaan bewonderen. Afgelopen vrijdag was het zover. Dit keer koos ik echter voor een andere bestemming om tulpen te spotten: de Noordoostpolder. Vandaag neem ik je mee langs de hoogtepunten van de Tulpenroute door dit prachtige stukje Nederland.

Thuis lees ik dat de Tulpenroute in de Noordoostpolder met een lengte van maar liefst 106 kilometer de langst aaneengesloten autoroute in Europa is. De route voert langs de grootste bloembollenvelden van Nederland en langs plaatsjes waar ik nooit eerder van gehoord heb. Eenmaal in de Noordoostpolder zien we dat de route duidelijk wordt aangegeven met bordjes langs de weg. Onze navigatie brengt ons echter eerst naar het Tulpeninformatiecentrum in Creil, waar informatieboekjes en routekaarten verkrijgbaar zijn.

Onder het genot van een kopje koffie met gebak bepalen we welk deel van de route we willen rijden en welke hoogtepunten van het Tulpenfestival we niet willen missen. De tuin van het informatiecentrum ligt er prachtig bij, maar tussen de bomen door lonkt een felroze tulpenzee die erom schreeuwt om gefotografeerd te worden. De rest van de dag zijn mijn camera en ik onafscheidelijk.

Tulpeninformatiecentrum, Wrakkenpad 2 in Creil, dagelijks geopend tijdens het Tulpenfestival. 

tulpeninformatiecentrum creilbollenvelden-noordoostpolder-tulpen-3bollenvelden-noordoostpolder-tulpen-2
Het Tulpenbelevingsveld

We rijden door naar de volgende fotogenieke plek: het Tulpenbelevingsveld. Hier vind je onder andere selfievelden en een pop-up restaurant, maar het pronkstuk is toch wel de gratis toegankelijke showtuin met maar liefst 460 soorten tulpen. We wandelen langs de meest bijzondere exemplaren in alle vormen en maten en in alle kleuren van de regenboog. Daar word je toch vrolijk van? The best things in life are for free! Vanaf het belevingsveld is het overigens ook mogelijk om een helikoptervlucht te maken, maar daarvoor moet je natuurlijk wel even in de buidel tasten.

Tulpenbelevingstuin, Creilerpad 14 in Criel, dagelijks geopend tijdens het Tulpenfestival, entree: gratis.

bollenvelden-noordoostpolder-tulpen-4bollenvelden-noordoostpolder-tulpen-12Tulpenbelevingsveld showtuin20170428_124302bollenvelden-noordoostpolder-tulpen-5
Het Mondriaan Tulpenveld

Een paar minuten rijden verderop stoppen we bij een tulpenschilderij dat geïnspireerd is op Mondriaan. Een verwijzing naar het nationale themajaar ‘Van Mondriaan tot Dutch Design: 100 jaar De Stijl’. We bewonderen het enorme bloemenmozaïek van maar liefst 6.000m² vanaf de uitkijktoren. Jammer dat de gele tulpen nog niet in bloei staan, maar eerlijk gezegd heeft het mozaïek sowieso niet mijn onverdeelde aandacht. Ik word namelijk omvergeblazen door het uitzicht op het tulpenveld ernaast. Paarse kleurenpracht met op de achtergrond een rij windmolens afstekend tegen een oer-Hollandse wolkenlucht. Dat is pas echt een meesterwerk!

Mondriaan Tulpenveld, Noordermeerweg 27 in Creil

bollenvelden-noordoostpolder-tulpen-6 bollenvelden-noordoostpolder-tulpen-7 bollenvelden-noordoostpolder-tulpen-8dsc_1349-01
De Tulpenpluktuin in Marknesse

Na de lunch (een ’12-uurtje’ bij Van der Valk Emmeloord) wijken we nog even van de route af voor een bezoek aan de Tulpenpluktuin in Marknesse. De eerste pluktuin ter wereld en de enige in de polder telt ruim 300.000 tulpen van meer dan 50 verschillende rassen. Vanaf het uitkijktorentje midden op het veld geniet ik van het kleurrijke uitzicht op 5.000m² tulpen. En wat is het een feest om door deze bonte kleurenverzameling te wandelen en mijn eigen boeket bij elkaar te plukken. Ook vandaag geniet ik nog steeds met volle teugen van mijn vers geplukte bosje tulpen op tafel.

Tulpenpluktuin, Steenwijkerweg 26 in Marknesse. Entree: € 1,50 + € 0,25 per tulp.

bollenvelden-noordoostpolder-tulpen-9 bollenvelden-noordoostpolder-tulpen-10 bollenvelden-noordoostpolder-tulpen-11
Tulpen spotten in de Noordoostpolder: een aanrader?

Jazeker! In de Noordoostpolder heb je (sommige) tulpenvelden namelijk nog voor je alleen. In tegenstelling tot de beroemde Bollenstreek staan er in de polder geen rijen campers langs de weg en worden er geen busladingen toeristen afgeleverd. Sterker nog, op sommige delen van de route leek het zelfs even of we alleen op de wereld waren (op een verdwaalde tractor na). Een stuk rustiger dus, maar minstens zo mooi!

Daarbij zorgen het Tulpenbelevingsveld, het Mondriaan Tulpenschilderij en de Tulpenpluktuin voor extra beleving! Als je echter van plan bent om te gaan fietsen, dan zou ik eerder de Bollenstreek aanraden. Daar liggen de velden toch iets minder ver uit elkaar en bovendien dichter bij de weg. Ook vermoed ik dat je daar minder wind tegen hebt dan in de polder 😉

bollenvelden-noordoostpolder-tulpen-13
Tulpenfestival Noordoostpolder 2019: tips en info

– Het Tulpenfestival 2019 duurt van vrijdag 19 april t/m zondag 5 mei.
– De Tulpenroute (99km) , de langst aaneengesloten route van Nederland, kun je hier downloaden. Daarnaast is er een speciale fietsroute verkrijgbaar (55 km).
– Ook in 2019 is het mogelijk om vanaf het Tulpenbelevingsveld een helikoptervlucht te maken. Dit jaar is er echter geen Mondriaan Tulpenveld.
– Op deze website vind je een overzicht van de activiteiten tijdens het festival.

noordoostpolder5Ben jij weleens in de Noordoostpolder geweest tijdens het bollenseizoen? 

20 REACTIES

 1. Prachtige foto’s! Ik heb vorig jaar een stukje van de route gedaan, ik moest in Friesland zijn voor het werk dus ik heb even een ommetje gedaan. 🙂

 2. Mooie foto’s en bedankt voor de tips! Afgelopen weekend heb ik mijn eerste fietstocht door de bollenstreek gemaakt, dat vond ik ook al erg gaaf. Volgend jaar maar eens in de Noordoostpolder dus 🙂

  • Ik vond mijn fietstocht door de Bollenstreek vorig jaar ook heel gaaf! Dit was weer net even iets anders. Vond het vooral heel leuk om mijn eigen tul;pen te plukken…als een kind zo blij 🙂

  • Mijn favoriete uitje in eigen land. Jammer dat de tulpen maar ongeveer 1 maand per jaar in bloei staan. Ik kan er maar geen genoeg van krijgen.

 3. Ik zet hem direct op mijn lijstje voor volgend jaar! Prachtig om te zien, mooie foto’s ook! Wij waren twee jaar geleden in de Bollenstreek en vonden het prachtig maar inderdaad ook erg druk met allemaal toeristen waardoor het soms echt lastig was om een foto te maken zonder een lading Japanners. Ook in Groningen heb je een aantal tulpenvelden en is er sinds dit jaar ook een route maar daar liggen de velden ook weer ver uit elkaar en zijn ze op zich kleiner dan elders in Nederland. Toch blijft het mooi om te zien. Ik zal er deze week over schrijven!

  • In de Noordoostpolder kun je nog gemakkelijk een foto maken zonder een lading toeristen, maar in Groningen vast ook 🙂 Groot of klein, het blijft inderdaad mooi om te zien. Ik kom binnenkort een kijkje nemen op je blog.

 4. Ik word weer helemaal blij van deze kleurrijke foto’s, vooral van die roze! Ik bezocht de bollenvelden dit jaar op de fiets in de bollenstreek, maar dit is een goed alternatief voor volgend jaar. Rustiger, minder toeristisch, dat zie ik wel zitten. Ik wil ook nog eens tulpen plukken in een pluktuin. Het lijkt mij zo leuk om een eigen bouquet mee naar huis te nemen.

  • Mijn eigen tulpen plukken vond ik echt fantastisch! Ik geniet altijd al van tulpen in huis, maar van dit bosje werd ik extra vrolijk 🙂

 5. Super, wij hadden dit voorjaar de mazzel om een vakantiehuisje let op in Groningen te bemachtigen met een heus tulpenveld voor de deur. De Haas zie de site Natuurlijk Noorden, maar het was mazzel natuurlijk. Immers tulpen heb je niet altijd. Mooie serie heb je gemaakt! Groeten uit Laren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.