Mooie fietsroute vanuit Woerden: een rondje door het Groene Hart

Fietsroute Groene Hart

Het Groene Hart verkennen? Stap dan eens op de fiets voor een mooie fietsroute vanuit Woerden door het groene polderlandschap in hartje Randstad. Rijd langs de vele slootjes en grazende koeien en maak af en toe een tussenstop in een oud-Hollands stadje of dorpje. Hier lees je alles over mijn fietsroute door het Groene Hart.

Starpunt fietsroute: Woerden

Startpunt van onze fietstocht is de hoofdstad van het Groene Hart: Woerden. Eigenlijk is het zonde om meteen op de fiets te stappen, want in deze leuke stad kun je je prima een dagje vermaken. Er valt genoeg te zien en te doen in de stad van kaas en Romeinen. Vooral op de zaterdagen in het voorjaar en de zomer, want dan vindt op het Kerkplein de ambachtelijke Boerenkaasmarkt plaats. Ook worden op de tweede en vierde zaterdag van de maand speciale torenbeklimmingen georganiseerd. Vanaf de top van de Petrustoren heb je een fenomenaal uitzicht over Woerden en het Groene Hart. Wil je weten wat je nog meer kunt zien, doen en proeven in Woerden? Lees dan: een weekendje Woerden in 10 tips.

Woerden
Fietsroute Groene Hart vanuit Woerden
Fietsroute Groene Hart vanuit Woerden
Woerden

Een lunchstop in Harmelen

Vanaf Woerden is het zo’n tien kilometer fietsen naar Harmelen. Hoewel de televisieserie de 12 van Oldenheim hier opgenomen werd, vinden er in dit leuke dorpje gelukkig geen Hollywood-taferelen plaats. Integendeel, het is er heerlijk rustig. Behalve op het terras van restaurant de Kloosterhoeve, dat begint al aardig vol te stromen. Het is inmiddels lunchtijd, dus ook wij zoeken een zonnig tafeltje aan het dorpsplein. Een uitstekende keuze, want wat een fijn plekje. De monumentale boerderij is prachtig, de bediening vriendelijk en de menukaart om van te watertanden. Wat wil een mens nog meer!?

Tussenstop fietsroute Groene Hart: Harmelen
Harmelen
Kloosterhoeve Harmelen
Lunch Kloosterhoeve Harmelen

Een afstapmomentje in Montfoort

Na de lunch fietsen we door naar Montfoort. In het van oorsprong middeleeuwse stadje zijn nog veel historische gebouwen bewaard gebleven. Dat willen we natuurlijk graag eens met eigen ogen zien, dus parkeren we onze fiets in de historische kern. Tijdens een wandelingetje bewonderen we onder andere het oude stadhuis met de IJsselpoort en Kasteel Montfoort. Wat een leuk stadje! Hier komen we graag nog eens terug, maar nu stappen we weer op de fiets voor een tocht naar onze volgende bestemming: Oudewater. Fietsend langs het schilderachtige riviertje De Lange Linschoten werpen we een laatste blik op Montfoort.

Montfoort in het GRoene Hart
Tussenstop fietsroute Groene Hart: Montfoort
Kasteel Montfoort
Fietsroute Groene Hart

Een terrasje pakken in Oudewater

Wanneer we Oudewater binnen fietsen, ben ik op slag verliefd! Dit charmante stadje verdient een uitgebreide tussenstop. We beginnen met een drankje op een terrasje aan het gezellige marktplein. Daarna slenteren we langs de grachtjes en door de sfeervolle straatjes, waar je struikelt over de monumentale panden met schitterende geveltjes. Een van die panden is de Heksenwaag, een museum waar je je kunt laten wegen. Als je niet te licht bevonden wordt, krijg je een certificaat waaruit blijkt dat je geen heks bent. Na weging op de eeuwenoude weegschaal, blijkt gelukkig dat ik me geen zorgen hoef te maken. Ik kan met een gerust hart Oudewater weer verlaten. Meer weten over Oudewater? Lees en bekijk dan eens dit fotoblog: het fotogenieke Oudewater in beeld.

Met een certificaat op zak zetten we via de polders van Papekop weer koers richting Woerden. Inmiddels hebben we bijna 35 kilometer in de benen en zijn we wel toe aan een lekker drankje. Eenmaal in Woerden ploffen we neer op het terras van ’t Bierhuys. Met een proeverijtje van speciaalbiertjes proosten we op een geslaagde fietstocht door het Groene Hart. Proost!

Overnachten in Woerden? Dan tip ik Stadshotel van Rossum. Hier kun je lekker slapen én eten!

Oudewater Oudewater Oudewater Oudewater

De knooppunten van deze mooie fietsroute door het Groene Hart

In de omgeving van Woerden kun je nog veel meer mooie routes fietsen. Je vindt ze op de website van Beleef Woerden. Fiets bijvoorbeeld naar Gouda, de Nieuwkoopse Plassen, de Reeuwijkse Plassen of Kasteel de Haar in Haarzuilens. Dit zijn de knooppunten van bovenstaande fietsroute vanuit Woerden:

Knooppunten fietsroute Groene Hart vanuit Woerden
Let op: fietsknooppunten kunnen veranderen, dus controleer voor vertrek de knooppunten via de routeplanner van de ANWB.

Meer lezen over mooie fietsroutes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.