Het fotogenieke stadje Oudewater in beeld

Onlangs maakte ik tijdens een fietstocht door het Groene Hart een tussenstop in Oudewater. Ik had mijn fiets nog niet geparkeerd of ik was al onder de indruk van dit charmante stadje. Met mijn camera in de aanslag dwaalde ik door de straatjes van misschien wel het mooiste stadje van de provincie Utrecht. Het resultaat laat ik je graag zien in dit fotoblog!

Als ik door de straatjes van Oudewater slenter, wordt het me meteen duidelijk: dit stadje is een lust voor het oog. Monumentale panden met schitterende geveltjes wisselen elkaar in rap tempo af. Het is een stralende vrijdagmiddag en de terrassen op het gezellige marktplein stromen langzaam vol. Wij ploffen neer op het terras van het populaire Restaurant HEX, dat gevestigd is in het historische Armaniushuis.

De Heksenwaag

Naast dit prachtige pand uit 1601 staat de heksenwaag van Oudewater. Een bezoek aan dit museum mag eigenlijk niet ontbreken. Want wie Oudewater zegt, zegt ook heksen. Al eeuwenlang komen mensen naar de Waag om zich te laten wegen. Als de weegschaal een gewicht aangeeft dat volgens je lichaamsbouw te verwachten valt, dan krijg je een certificaat waaruit blijkt dat je geen heks bent. Vroeger dacht men namelijk dat een heks van nature buitengewoon licht was. Een certificaat was van levensbelang, want daarmee werd je onschuld bewezen. Van hekserij verdachte personen kwamen in de 16e eeuw immers op de brandstapel terecht.

Na weging op de eeuwenoude weegschaal blijkt gelukkig dat ik me geen zorgen hoef te maken. Met een gerust hart en een certificaat op zak, slenter ik weer verder door de straatjes van Oudewater. Al wandelend zie ik overal schilderijen op de gevels. Het zijn reproducties van de schilder Gerard David, die omstreeks 1455 in Oudewater werd geboren. De 26 replica’s werden in de binnenstad opgehangen tijdens het 750-jarig jubileum van Oudewater in 2015.

Swiebertje en grachtjes

Bij de Visbrug kom ik oog in oog te staan met een andere beroemde ‘inwoner’ van Oudewater. Hier staat namelijk het standbeeld van Swiebertje. De populaire televisieserie uit de jaren zestig en zeventig werd grotendeels in Oudewater opgenomen. De bekende zwerver bracht heel wat uurtjes door in de gevangenis, die zich bevond in de kelder van het voormalige stadhuis.

Als we vanaf de Visbrug de sfeervolle gracht opkijken, zien we een fluisterboot voorbij varen. In Oudewater kun je regelmatig aan boord stappen voor een grachtenvaart met watergids. Helaas zijn wij te laat voor de laatste afvaart van die dag, want we hadden het stadje graag eens vanaf het water bewonderd. Een goed reden om nog eens terug te keren naar het mooie Oudewater!

Blijven slapen in Oudewater? Boek een modern vakantieappartement in het centrum voor 2 tot 5 personen. 

Ben jij weleens in Oudewater geweest en vond je het ook zo’n mooi stadje?

6 REACTIES

  1. Wow, echt een stadje voor mij joh! Ik moet eerlijk bekennen dat ik er eigenlijk nog nooit van had gehoord maar dankzij jouw prachtige sfeerimpressie zet ik hem nu wel op mijn lijstje! Grappig ook dat het het stadje is waar Swiebertje is opgenomen, daar keek ik vroeger als kind altijd samen met mijn opa naar.

  2. En dan moet je weten dat er ook nog een heel leuk Touwmuseum is, je de toren kunt beklimmen en dan een schitterend uitzicht hebt, er prachtige geveltekens verspreid door de stad hangen en historische foto’s op markante plaatsen laten zien hoe het er op die plek vroeger uitzag. Ik ga regelmatig ergens anders kijken, maar van Oudewater blijf ik steeds weer genieten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.