Doen in Dordrecht: ontdek de mooiste muurschilderingen

Ben je een liefhebber van streetart? Ga dan eens een kijkje nemen in Dordrecht. Hollands oudste stad is net een openluchtmuseum. Niet alleen omdat het er barst van de historische monumenten, maar ook vanwege de moderne kunst op de muren. Tijdens een weekendje Dordt maakte ik een rondje langs de mooiste muurschilderingen.

De afgelopen jaren zijn tientallen verpauperde muren in Dordrecht omgetoverd in kleurrijke kunstwerken. De muurschilderingen zijn het resultaat van diverse projecten van het Dordtse kunstenaarscollectief Iconoclash. In 2016 startte zij met het project ‘De Beeldenstorm’.

De Beeldenstorm

Ter nagedachtenis van deze historische gebeurtenis werden er zeven muurschilderingen gemaakt, die moderne visies laten zien op de gebeurtenissen rond de Beeldenstorm van 1566. Een van de blikvangers van het project is het gigantische abstracte zwart-witkunstwerk van Bier & Brood op de zijwand van het Stadskantoor. Aan de andere kant van het Stadskantoor prijkt het kleurrijke grafische werk van Johan Moorman, dat eveneens verwijst naar de Beeldenstorm.

In de jaren daarna werden er in Dordrecht nog meer projecten opgezet om grauwe muren een kleurrijke facelift te geven. Veel van die muurschilderingen hebben een link met de rijke geschiedenis van Dordrecht. Zo zijn in het kleurrijke werk van Hedof (Geldelozepad) diverse verwijzingen naar Dordrecht en de Biesbosch verwerkt, waaronder een molen en een bever. Iets verderop in deze straat pronkt het werk Not as creepy as I seem van Telmo Miel. Zelf vind ik dit een van de mooiste muurschilderingen van Dordrecht.

Lees ook: 10 leuke dingen om te doen in Dordrecht

Bier & Brood Muurschildering Stadskantoor DordrechtMuurschildering Johan Moorman - Stadskantoor DordrechtMuurschildering Hedof - DordrechtMuurschildering Telmo Miel - DordrechtBeeldenstrom muurschildering - Dordrecht Muurschildering Beeldenstorm - Dordrecht

Ode aan de Synode

Een andere niet te missen muurschildering in het centrum van Dordrecht is de opvallende creatie aan de zijkant van parkeergarage Achterom. Het is een van de nieuwste aanwinsten van de stad. Het paard werd in mei 2019 gemaakt door de Groningse kunstenaar Joram Roukes in het kader van Ode aan de Synode.

Dit jaar is het namelijk 400 jaar geleden dat Dordrecht een half jaar lang het centrum van Europa was tijdens de Dordtse Synode. Deze unieke kerkvergadering was tevens een politiek en cultureel evenement, dat een grote invloed heeft gehad op de geschiedenis.

Meer lezen over de muurschilderingen? Bekijk dan hier de streetart route in Dordrecht met de locaties en meer informatie over de kunstwerken. Vergeet ook niet om langs Stripwinkel Sjors te lopen, de gevel is versierd met allerlei stripfiguren.

Muurschildering Ode aan de Synode - DordrechtMuurschildering Dordrecht Streetart DordrechtStripwinkel Sjors Dordrecht

De Vogelbuurt

Ook in de buitenwijk Vogelbuurt verscheen vorig jaar een muurschildering in het kader van 400 jaar Synode. Het is een eerbetoon aan volksdichter Jacob Cats met zijn bekende uitspraak: ‘Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is’.

De gevels van de sloop- en renovatieflats in de Vogelbuurt werden eerder al opgefleurd door lokale kunstenaars. In de Aalschoverstraat en de Adelaarsstraat vind je in totaal veertien creaties van (vreemde) vogels. De kleurrijke make-over van de wijk is een initiatief van Broedplaats het Vogelnest.

Meer lezen over streetart in Nederlandse steden? Ik ontdekte al eens de muurschilderingen in Ede, Arnhem, Heerlen en Eindhoven.

Muurschildering Vogelbuurt Dordrecht Muurschildering Vogelbuurt Dordrecht Muurschildering Vogelbuurt Dordrecht Muurschildering Vogelbuurt Dordrecht Muurschildering Vogelbuurt Dordrecht Muurschildering Vogelbuurt Dordrecht

Meer lezen over mijn weekend in Dordrecht? Lees dan mijn verslag over een fietstocht van Dordrecht naar de Biesbosch of over een bezoek aan Kinderdijk met de watertaxi vanuit Dordrecht. Ook leuk: een stedentrip Dordrecht in 10 tips.

Ben jij weleens in Dordrecht geweest en heb je toen ook mooie muurschilderingen gespot? En wat is jouw favoriete Nederlandse stad om gave streetart te bekijken? 

Lees ook: 
Kleurrijke streetart in Arnhem
De mooiste muurschilderingen in Eindhoven
De streetart hoofdstad van Nederland: Heerlen
Ontdek de mooiste muurschilderingen in Ede 

6 REACTIES

  1. Wow, wat prachtig om te zien joh! Ik ken alleen de street art in Groningen maar dit zijn er heel wat meer dan bij ons. Toch maar eens een keertje richting Dordrecht dus!

    • Goed idee! Ik denk dat jij het wel een leuke stad vindt. Niet alleen vanwege de streetart, maar ook vanwege de sfeervolle straatjes, de haventjes en de historische gebouwen.

  2. Jammer dat een aantal flats met muurschilderingen in de vogelbuurt is gesloopt, maar er zijn ook op andere plaatsen mooie muurschilderingen gekomen. Bijvoorbeeld bij de Vrije School en bij Gravenhorst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.