Kunst en natuur: wandelen op Landgoed de Utrecht in Brabant

Mooie wandelroutes Landgoed de Utrecht

De mooie Brabantse natuur ontdekken? Haal je wandelschoenen tevoorschijn voor een afwisselende wandeling over Landgoed de Utrecht. Je loopt er door bossen en boerenland, langs vennen en kunstwerken. In dit artikel lees je meer over de mooie wandelroutes op Landgoed de Utrecht.

Over Landgoed de Utrecht

Landgoed de Utrecht ligt in de Brabantse Kempen, een streek ten zuiden van Eindhoven en Tilburg. Het ruim 2500 hectare grote landgoed strekt zich uit tussen de dorpjes Esbeek en Lage Mierde en grenst aan België.

Het landgoed dankt zijn naam aan verzekeringsmaatschappij De Utrecht (tegenwoordig ASR). Dit bedrijf begon eind 19e eeuw op grote schaal met het ontginnen van de uitgestrekte heidevelden. Uiteindelijk werd de heide grotendeels omgezet in bossen en landbouwgrond.

Kronkelend door Landgoed de Utrecht stroomt het beekje de Reusel. Mooie plekken op het landgoed zijn onder andere het beekdal van de Reusel en de Mispeleindse heide met vennen de Flaes en het Goor. Letterlijk hoogtepunt is het uitzicht vanaf uitkijktoren D’n Flaestoren.

Uitzicht vanaf de Flaestoren - Landgoed de Utrecht

De Andreas Schotel wandelroute – 10 km

Kunst en natuur combineren? Dan is de Andreas Schotelroute een aanrader. Deze Rotterdamse kunstenaar (1896 – 1984) is wereldberoemd in Esbeek en omstreken. Hij verbleef namelijk vele zomers in de Esbeekse bossen, waar hij etsen maakte van het Brabantse boerenleven en de landarbeiders.

De wandelroute door natuur en boerenland voert langs 15 bijzondere taferelen uit het oeuvre van Schotel. Onderweg staan schildersezels met zijn werk en kunstwerken die geïnspieerd zijn op zijn etsen en aquarellen.

Een van de mooiste plekjes langs de route is wat mij betreft het ven van de Broekeling. Hier kun je het kunstwerk Baadster in Broekeling bewonderen: drie dames die zich baden in het water.

Een ander imposant kunstwerk is Ontmoeting met de Meester. Dit is een maar liefst 5,5 meter hoog beeld van Andreas Schotel achter een schildersezel. Er is echter een nog groter kunstwerk te bewonderen langs de route: de Melkfabriek. Een gigantische koe van acht meter hoog waar je in kunt klimmen.

Startpunt van de route is het kleine museum in het centrum van Esbeek dat volledig aan Schotel is gewijd. Je kunt kiezen uit een rondwandeling van drie of tien kilometer. Ik zou voor de lange wandeling kiezen, anders mis je de mooiste (bovengenoemde) kunstwerken. Op de Andreas Schotel website vind je een plattegrond en routebeschrijving.

Andreas Schotel
De Melkfabriek - Landgoed de Utrecht
Baadster in Broekeling
Andreas Schotel wandelroute Landgoed de Utrecht

Een wandeling naar de Flaestoren

Andere mooie wandelroutes op Landgoed de Utrecht starten bij Herberg In den Bockenreyder. Vanaf dit gezellige boscafé loop je zo de bossen in. Zo start er een natuur- en rolstoelpad van twee kilometer, maar je kunt ook kiezen voor langere rondwandelingen zoals de Flaes- en Goorroute van 5,6 kilometer.

Deze route voert je langs het beekdal van de Reusel, door de Goorbosschen en langs de Mispeleindse Heide. Hoogtepunt van de route is een tussenstop bij de Flaestoren. In deze uitkijktoren zijn acht bomen van het landgoed verwerkt; een bijzonder ontwerp dat in 2012 een architectuurprijs won.

Vanaf 22 meter hoogte word je getrakteerd op een geweldig uitzicht over de Mispeleindse Heide en de vennen de Flaes en het Goor. In één woord: wauw! Om de toren te beklimmen betaal je een euro. Vergeet niet om een losse euromunt mee te nemen, je kunt bij de toren namelijk geen geld wisselen of pinnen /contactloos betalen.

Dit zijn de knooppunten van deze wandelroute op Landgoed de Utrecht: 55-50-67-66-2-1-68-55. De Flaestoren vind je tussen de knooppunten 1 en 2.

De Flaestoren - Landgoed de Utrecht
Uitzicht op de Flaes

Nog meer mooie wandelroutes op Landgoed de Utrecht

Op Landgoed de Utrecht zijn meerdere mooie gemarkeerde wandelroutes uitgezet. Ook kun je gemakkelijk zelf een route uitstippelen aan de hand van het wandelknooppuntennetwerk in Brabant.

Inspiratie nodig voor mooie routes? In deze folder vind je acht bewegwijzerde wandelroutes op Landgoed de Utrecht: van 3 tot 11 kilometer. Startpunten van deze routes zijn: Herberg In den Bockenreyder of restaurant De Huyskamer (voorheen Het Landgoed) in Esbeek.

Bij Ontmoetingscentrum Voor Anker in Lage Mierde starten ook drie korte paaltjeswandelingen over Landgoed Wellenseind: van 5,3 km (bruin), 3,4 km (groen) en 2,6 km (blauw).

Overnachten bij Landgoed de Utrecht

Wil je overnachten op Landgoed de Utrecht? Dat kan bij Boutique hotel Huize Rustoord. Dit prachtige pand werd vorige eeuw gebouwd als vakantieverblijf voor medewerkers van verzekeringsmaatschappij De Utrecht, tegenwoordig is het een super-de-luxe vijfsterrenhotel.

Een andere mooie uitvalsbasis voor wandelroutes op Landgoed de Utrecht is Hotel Auberge de Hilver ****. Slaap je liever in een vakantiehuisje? Dat kan bij Landal Duc de Brabant of in dit vrijstaande natuurhuisje midden in de natuur.

 © Natuurhuisje
Landgoed de Utrecht

Meer lezen over Noord-Brabant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.