Ontdek het Brabantse vestingstadje Woudrichem: de leukste tips!

Zin in een leuk uitje in Nederland? Bezoek het Brabants vestingstadje Woudrichem. Vergeet je camera niet, want dit charmante stadje is ontzettend fotogeniek. Benieuwd wat er te zien en doen is? In dit artikel deel ik 10 leuke tips voor een dagje Woudrichem.

Over Woudrichem

Woudrichem (of Woerkum, zoals de inwoners zeggen) is een klein stadje met ruim 4.500 inwoners. Het oude vestingstadje ligt op de kruising van drie provincies: Brabant, Gelderland en Zuid-Holland. Een strategische ligging op de plek waar de Waal, Maas en Merwede samenstromen.

Woudrichem ademt een en al geschiedenis. Als vestingstad maakte het onderdeel uit van zowel de Oude als de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Daarnaast kent het Brabantse stadje een rijk visserijverleden. Leuk weetje: Woudrichem is meerdere keren decor geweest van bekende films en series, zoals Oorlogswinter en Dokter Tinus.

Huis dokter Tinus Woudrichem
Jachthaven Woudrichem

1. Slenteren door de oudste straat van Woudrichem

Het is heerlijk slenteren door de straatjes van Woudrichem, vooral langs de monumentale panden in de Hoogstraat. Vergeet niet omhoog te kijken, want de eeuwenoude gevels zijn prachtig. Zoek (in het weekend) een plekje op het terras van het ’t Oude Raedthuys om onder het genot van een hapje en drankje van oudste straat in de vesting te genieten. En wandel daarna ook zeker even binnen bij het Woerkums winkeltje voor lekkere streekproducten of cadeauartikelen. Of neem een kijkje bij Oude Liefde voor brocante en vintage spullen.

Hoogstraat Woudrichem
Gevangenpoort Woudrichem

2. Een rondje over de eeuwenoude stadswallen

Wandel vervolgens vanuit de Hoogstraat onder de middeleeuwse Gevangenpoort door voor een rondje om de stad over de 16e eeuwse stadswallen. Onderweg passeer je diverse kanonnen en geniet je van een schitterend uitzicht op de rivieren. Vanaf de Rijkswal kun je in de verte zelfs Slot Loevestein zien. Ook wandel je langs de jachthaven, de korenmolen, de historische haven en langs het huis van Dokter Tinus (Rijkswal 44).

Rijkswal Woudrichem

3. Een stadswandeling in Woudrichem

De oude vesting is klein en prima te voet te verkennen. Verdwalen is onmogelijk en je komt vanzelf langs alle niet te missen bezienswaardigheden. Volg je toch liever een route? Wandel dan het Waterlinieommetje (3 km) of deze stadswandeling, beide routes leiden je langs de hoogtepunten van Woudrichem.

>> Met de auto naar Woudrichem? Parkeren kan net buiten de vesting aan de Schapendam.

Leuke tips Woudrichem: een stadswandeling

4. De Sint-Martinuskerk bezichtigen of beklimmen

Een van de blikvangers van Woudrichem is de Sint-Martinuskerk die dateert uit de 15e eeuw. Trots steekt de 34 meter hoge stompe toren boven de vesting uit. De Martinitoren, in de volksmond ook wel de Mosterdpot genoemd, kun je in de zomermaanden beklimmen onder begeleiding van een gids. Na ruim 190 treden wacht je een fantastisch weids uitzicht!

De kerk is van april t/m september elke zaterdag te bezichtigen van 12.00 tot 16.00 uur. Tijdens de openstelling wordt het orgel bespeeld. De toren is dit jaar van april t/m 10 september van 13.00 tot 15.30 uur geopend voor publiek. Meer info vind je op de website van Stadsgidsengilde Woudrichem.

Sint-Martinuskerk Woudrichem

5. Het Visserij- en Cultuurhistorisch Museum

Naast de kerk staat het voormalige Arsenaal uit 1851 dat vroeger gebruikt werd voor de opslag van militair materieel. Voor het gebouw staat een beeld van (de door Rob de Nijs bezongen) Jan Claessen de trompetter uit het leger van de prins.

De bovenste verdieping huisvest tegenwoordig het Visserij- en Cultuurhistorisch Museum. Je maakt er kennis met het rijke visserijverleden van de stad. Een museum waar bijna uitgestorven ambachten herleven en waar je kennis maakt met het rijke visserijverleden van Woudrichem. Zo zie je hoe vissers vroeger leefden en welke fuiken en netten er bij de riviervisserij gebruikt werden. Bekijk hier de actuele openingstijden en tarieven.

Visserijmuseum Woudrichem

6. Streekproducten bij Korenmolen Nooit Gedagt

Even verderop staat molen Nooit Gedagt te pronken op de stadswal. De korenmolen werd in de Tweede Wereldoorlog opgeblazen en in 1996 na restauratie opnieuw in gebruik genomen. In de enige achtkante stenen stellingmolen van Nederland verkoopt de molenaar brood- en bakmixen, jam, honing, mosterd en andere streekproducten. De molenwinkel is geopend van donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Molen Nooit Gedagt Woudrichem

7. Bijzonder overnachten in een kazemat

Onder de molen kun je op vrijdag t/m zondag lekker lunchen bij brasserie Zus. Op een paar stappen afstand kun je bij Kazemat Zus bijzonder overnachten in een voormalig kruitmagazijn dat ingericht is als appartement. Liever ergens anders slapen? Ook B&B het Huijsje is een fijne plek om te overnachten in Woudrichem, net als dit natuurhuisje buiten de vesting.

8. Lekker lunchen in de historische haven

Lekker lunchen tijdens je dagje Woudrichem? Zoek dan een plekje bij Restaurant de Stroming. Dit drijvende restaurant ligt op een prachtige locatie in de historische haven. Bestel bijvoorbeeld een lekker lunchplateau met een Woerkumer biertje erbij. Proost!

>> Extra tip: een wandeling en Woerkumer bierproeverij in en rond de vesting van Woudrichem.

Restaurant de Stroming Woudrichem

9. De voetveer naar Slot Loevestein

Uitgekeken in Woudrichem? Maak dan de oversteek met de eeuwenoude voetveer Boven ’t Gat (bekijk hier het vaarschema) naar Gelderland om lekker te struinen door natuurgebied Munnikenland of voor een bezoek aan Slot Loevestein. Eenmaal aan de overkant is het nog ongeveer een kilometer lopen naar het imposante kasteel, dat sinds vorig jaar op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Tijdens een bezoekje aan Slot Loevestein kom je op een interactieve manier meer te weten over de de Hollandse Waterlinie, de middeleeuwen en over de ontsnapping van Hugo de Groot. Bij de ingang krijg je een eigen sleutel om het kasteel mee te verkennen. Meer info vind je op de website van Slot Loevestein.

Slot Loevestein

10. De oversteek naar vestingstad Gorinchem

Een ander leuk uitstapje vanuit Woudrichem, is een bezoek aan Gorinchem. De veerpont vaart je in een kwartiertje naar de overkant van de Merwede. Bekijk hier de actuele vaartijden en tarieven van de veerpont.

In de mooiste vestingstad van Nederland barst het van de gezellige terrassen, bijzondere winkeltjes en historische monumenten. Wil je weten wat er te zien en doen is? Lees dan: 12 leuke tips voor een dagje Gorinchem.

Gorinchem

Meer lezen over mooie stadjes in Nederland

1 REACTIE

  1. Leuke promotie voor Woudrichem!

    Lunchen kan ook bij IJs & Spijssalon Baks welke wel 7 dagen per week open is en waar ze tevens heerlijk ambachtelijk ijs verkopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.