15 x inspiratie voor mooie boottochten in Nederland

boottochten Nederland

Nederland vanaf het water ontdekken? Met een kustlijn van ruim vijfhonderd kilometer en ontelbaar veel rivieren, meren, plassen en grachten valt er in Nederland genoeg waterpret te beleven. Legio mogelijkheden dus voor mooie rondvaarten door mooie natuurgebieden of stadjes. Ik heb mijn favoriete boottochten in Nederland op een rij gezet.

1. Varen door Nationaal Park de Alde Feanen

Dit Nationale Park in Friesland smeekt erom om vanaf het water ontdekt te worden. Het waterrijke laagveenmoeras leent zich uitstekend voor een mooie boottocht. Naast suppen, kanoën, skûtsjesilen, sloepvaren, zeilen en praamvaren, kun je er ook aan boord stappen van een rondvaartboot. Vanaf het dek geniet je van een weids uitzicht, onder het genot van een biertje en een portie bitterballen. Life is good! De rondvaart duurt twee uur, bekijk de website van Rondvaardij Princenhof voor actuele prijzen en vaartijden.

>> Lees ook: bezoek NP de Alde Feanen vanuit Leeuwarden

NAtionaal Park de Alde Feanen
Rondvaart Alde Feanen

Geen zin om op een rondvaartboot tussen de toeristen en vitale plussers te zitten? Huur dan zelf een boot om dit mooie gebied vanaf het water te ontdekken. Of nog beter: koop een boot om de mooiste vaartochten mee te maken. Klopwatersport heeft bijvoorbeeld een enorm aanbod aan nieuwe en tweedehands boten: van sloep tot RIB-boot en van cruiser tot kajuitboot.

2. Een boottochtje in een varend huisje door Weesp

In Weesp kun je meevaren in een wel heel bijzonder bootje: namelijk in een varend huisje. De Vuurlinie, een replica van de karakteristieke houten huizen in de voormalige vuurlinie, ligt aangemeerd in het centrum van Weesp. De opvallende verschijning zet koers richting Fort Uitermeer voor een wandeling, om vervolgens weer terug te varen naar het charmante vestingstadje aan Vecht. Onderweg heb je vanaf het terras van dit unieke bootje veel bekijks van enthousiast zwaaiende mensen. Ga voor de actuele vaartijden en tarieven naar de website van Welkom in Weesp.

Vuurlinie Weesp
Weesp

3. Een rivieroevervaart naar de Blauwe Kamer

Stap aan boord van de Blauwe Bever voor een vaar- en wandelexcursie. Dit safarischip vaart over de Nederrijn in het gebied tussen Arnhem en Wijk bij Duurstede. Vast onderdeel van elke rivieroevervaart is een wandelexcursie in een mooi natuurgebied of een bezoek aan cultureel erfgoed. Tijdens het vaarseizoen, van april t/m oktober, vaart het schip naar maar liefst 20 verschillende natuurgebieden en cultuurhistorische locaties. Bekijk het actuele vaarschema en de prijzen op de website van de Blauwe Bever.

Zelf stapte ik in het Utrechtse stadje Rhenen aan boord voor een vaartocht naar natuurgebied de Blauwe Kamer. Een bijzonder rivieroeverreservaat dat als decor diende voor de natuurfilm Holland – Natuur in de Delta, de opvolger van bioscoophit De Nieuwe Wildernis. In het vogelrustgebied leven tientallen verschillende vogelsoorten, maar ook konikpaarden en halfwilde Galloway runderen zijn vaste bewoners van dit unieke natuurgebied. Lees ook: wandelen in de Blauwe Kamer.

De Blauwe Bever
De Blauwe Kamer

4. Sloepvaren over de Amsterdamse grachten

Daar op de Amsterdamse grachten! Dé leukste manier om Amsterdam te ontdekken? Met een sloep natuurlijk! Je kan met een rondvaartboot de grachten op, maar je kunt ook een sloep huren om door de grachtengordel van onze hoofdstad te varen. Met recht een vaartochtje dat niet in dit rijtje mag ontbreken.

>> Dagje Amsterdam op de planning? Boek vooraf alvast een luxe rondvaart door Amsterdam.

Amsterdam
Amsterdamse grachten

5. Varen over de Loosdrechtse Plassen en de Vecht

De Loosdrechtse Plassen zijn natuurlijk een walhalla voor watersporters en natuurliefhebbers. De perfecte plek dus voor een boottocht. Je stapt in Loosdrecht op voor een ontspannen rondvaart. Niet alleen over de Loosdrechtse Plassen, maar je vaart ook langs de statige landhuizen en theekoepels aan de Vecht. Een uitzicht om bij weg te dromen. Meer informatie vind je op de website van Rederij Loosdrecht.

De Vecht
Loosdrechtse Plassen

6. De Wadddenzee op met een Texelse garnalenkotter

Tijdens je verblijf op Texel zin in een smaakvol avontuur op zee? Ga dan garnalenvissen op de Waddenzee. In de haven van Oudeschild stap je bij een doorgewinterde visserman aan boord van een Texelse garnalenkotter. Nadat de Hollandse garnaaltjes gevangen zijn, mag je ze zelf pellen en oppeuzelen. Met een beetje geluk spot je onderweg ook nog een paar zeehonden. Je leest alles deze rondvaart in mijn verslag over garnalenvissen op Texel.

Tip: overnacht bij De mooiste plek op Texel

Texelse garnalenkotter
Garnalenvissen Texel

7. In een fluisterboot door de Biesbosch dobberen

Nationaal Park de Biesbosch ontdek je het beste vanaf het water. Bij het MuseumEiland of het Biesboschcentrum kun je aan boord stappen van een fluisterboot. Een ontspannen vaartochtje langs de rijkelijk begroeide oevers en smalle kreken. Wie weet spot je onderweg wel een bever, de beroemdste bewoner van dit unieke natuurgebied.

>> Lees ook: op de fiets van Dordrecht naar de Biesbosch

Biesbosch MuseumEiland
Biesbosch

8. Ontdek de Limburgse Maasplassen vanaf het water

De Limburgse Maasplassen lenen zich perfect voor boottochtjes. Er vaart een rondvaartboot vanuit het centrum van Roermond, maar misschien nog wel leuker is een vaartocht vanuit Kessel. Drie uur lang geniet je vanaf het dek van het idyllische rivierlandschap en natuurlijk van de mooie Maasplassen. Voordat je aan boord stapt, kun je in Kessel het modernste kasteel van Nederland bezichtigen. Hier vind je meer informatie over de rondvaarten over de Maas.

>> Lees ook: 10 x genieten van het goede leven in het Limburgs Peel en Maas

Kessel aan de Maas
Roermond

9. Een architectuurexcursie over de Rotterdamse Maas

Rotterdam is dé architectuurstad van Nederland. De imponerende skyline wordt gedomineerd door tientallen bijzondere wolkenkrabbers. De perfecte manier om het Manhattan aan de Maas te ontdekken? Vanaf het water natuurlijk! Tijdens een architectuurexcursie vaar je langs de architectonische hoogstandjes van de stad. Leuk en leerzaam. Lees hier mijn verslag over deze architectuurrondvaart over de Maas. Ook leuk: een rondvaart door de haven van Rotterdam.

architectuurexcursie Rotterdam
Rotterdam

10. Sloepvaren door de kleurrijke Bollenstreek

Wil je tijdens het bollenseizoen de mooie Bollenstreek ontdekken? Vermijd de toeristenstroom en stap aan boord van de Hillegomse Bollenboot. Vanuit deze comfortabele sloep kun je in alle rust genieten van de kleurrijke bloemenvelden. Bezoek na afloop Annemieke’s Pluktuin om zelf een bont gekleurd bosje tulpen te plukken. Ook leuk: een lentecruise met toegang tot de Keukenhof.

Hillegomse bollenboot
Bollenstreek

11. Vaar over de IJssel van Zutphen naar Dieren

Een boottocht combineren met een ritje in een stoomtrein? Stap in de charmante Hanzestad Zutphen aan boord van een salonboot. Na ruim een uur varen over de machtige IJssel zet je voet aan wal in het stadje Dieren, waar je door kunt tuffen met de Veluwsche stoomtrein naar Apeldoorn. Deze unieke combi is alleen mogelijk in de zomermaanden. Bekijk de website van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij voor de actuele tijden en prijzen. 

Zutphen
De IJssel

12. Een grensoverschrijdende boottocht in het Vechtdal

Met een historische fluisterboot de grens over? In het Overijsselse Gramsbergen vertrekt de elektrisch aangedreven Vechtezomp voor een grensoverschrijdende tocht naar het Duitse dorpje Laar. Onderweg ervaar je een oase van rust en toch is er genoeg te zien vanaf het platbodemschip, waaronder Schotse hooglanders, ooievaars, waterbuffels en kunstwerken langs de waterkant. Proost na afloop bij bierbrouwerij Mommeriete op een geslaagde boottocht! Benieuwd wat er nog meer te zien en doen is in het Vechtdal? Lees: ontdek het Vechtdal met deze 10 tips

Het Vechtdal
De Vechtezompe

13. Op topsnelheid in een RIB-boot over het Markermeer

Houd je wel van een beetje snelheid? Neem plaats in een RIB-boot voor een ritje op topsnelheid over het Markermeer. De supersnelle boot scheurt met een snelheid van wel 65 kilometer per uur over het water. Opstapplaats: de haven van Volendam. Ben je niet zo’n snelheidsduivel? Maak dan de overtocht met de Marken Express die in een rustig tempo naar het schiereiland Marken cruist.

Volendam
RIB-varen

14. Eilandhoppen op de Waddenzee met de Horizontoer

Eilandhoppen op de Waddenzee? Vaar mee met de artiesten van het zeilende Horizontoer festival. Het historische zeilschip meert op ieder Waddeneiland aan om eilanders en toeristen te verrassen met gratis optredens. Niet alleen een bijzonder kijkje achter de schermen van het festival, maar ook een unieke kans om mee te varen op een authentieke zeilklipper van de Bruine Vloot. Volgende editie: 31 juli t/m 9 augustus 2020.

Horizontoer
Vlieland

15. Vaar mee met de Maashopper door Noord-Limburg

Een boottocht combineren met een mooie fietsroute in Limburg? Vaar dan met de Maashopper van Steyl naar Arcen. Je fiets mag gewoon mee aan boord. Boven op het dek geniet je onder het genot van een drankje van een beeldschoon uitzicht op de oevers van de Maas. In het voormalig vestingstadje Arcen kun je lekker lunchen of de kasteeltuinen bezoeken. Vervolgens fiets je langs de Maas weer terug naar kloosterdorp Steyl. Lees ook: fietsen langs de mooiste plekjes aan de Maas in Limburg

De Maashopper
Steyl

Heb jij nog aanraders voor een mooie boottocht in Nederland? Tips zijn welkom! 

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.