De Waddenzee op met een Texelse garnalenkotter

garnalenvissen Texel

Lekker vakantie aan het vieren op Texel? Ga dan ook eens mee garnalenvissen op de Waddenzee. Vorig jaar stapte ik in de haven van Oudeschild aan boord van een Texelse garnalenkotter voor een smaakvol avontuur op zee.

Op een zonovergoten pinksterdag fietsen we rond tien uur Oudeschild binnen. De garnalenkotter TX10 Emmie ligt al op ons te wachten bij de aanlegsteiger in de haven. Nadat we onze gereserveerde tickets bij het loket afgehaald hebben, stappen we alvast aan boord. Schipper Frido heet ons enthousiast welkom. Stipt om half elf varen we de Waddenzee op en gaan al snel de netten uit.

Gretige meeuwen

Terwijl de doorgewinterde visserman Frido ons door de speakers uitleg geeft over het garnalenvissen, genieten wij vanaf het dek van het weidse uitzicht. De wind waait door onze haren en het schip deint zachtjes op de golven van de Waddenzee. Ondertussen vullen de netten zich met vis. Onze kotter vaart verder langs de Texelse kustlijn, gevolgd door een zwerm meeuwen. In de verte zien we Den Helder liggen.

Als we ongeveer drie kilometer uit de kust zijn, worden de zware netten vol krioelende visjes binnengehaald. Tijd om de vangst eens goed te bestuderen. Naast garnalen zitten de netten vol met allerlei soorten (plat)visjes, krabbetjes en zeesterren. De garnalen worden direct aan boord gekookt en de bijvangst wordt, met behulp van de kinderen aan boord, meteen over de reling terug in zee gegooid. De meeuwen duiken er gretig op af.

>> Lees ook: een weekendje Texel in 10 leuke tips

Haven Oudeschild

garnalenkotter TX10Texelse garnalenkotter

Bijvangst overboord

Schipper Frido vertelt dat vissers per 1 januari 2019 de ongewenste bijvangst niet meer overboord mogen gooien. Vanaf dan moeten ze alles aan boord houden en laten registreren in de haven. Frido is duidelijk niet te spreken over deze nieuwe EU-regels. Gelukkig blijft hij vandaag vrolijk grapjes maken als hij ons tips geeft over hoe we de Hollandse garnalen het beste kunnen pellen. Het blijkt nog niet zo makkelijk om de schil van de kleine beestjes te verwijderen.

Het vergt wat geduld en precisie, maar dan heb je ook wat! Pure garnalen rechtstreeks uit de zee. Verser kan niet. ‘Niet te vergelijken met die rotzooi uit de supermarkt’, zegt Frido. Onlangs bleek uit onderzoek van de Consumentenbond dat die garnalen vol conserveermiddelen zitten en alles behalve vers zijn. Omdat het merendeel helemaal in Marokko gepeld wordt, zit er zelfs gemiddeld zo’n twee maanden tussen de vangst en de uiterste houdbaarheidsdatum.

garnalenvangst
garnalenvissen
TX10 Emmie

Een zakje verse garnalen

Na dit schokkende weetje zijn we extra blij met het zakje verse garnalen dat we mee naar huis mogen nemen. ‘Maar’, waarschuwt Frido ons, ‘eet ze wel meteen vandaag op. De garnalen zijn maar één dag houdbaar.’ Komt voor elkaar, Frido. Met het zakje garnalen op zak stappen we twee uur na vertrek, met verwaaide haren en zeebenen, weer aan wal. Tijd voor een lunch én een Texels Skuumkoppe op een zonnig terras in de haven van Oudeschild. Proost, op Texel!

Wil jij ook mee garnalenvissen op de Waddenzee? De Texelse garnalenkotter vaart van half maart tot begin november uit van maandag t/m zaterdag om 10.30 en 14.00 uur. De tocht duurt ongeveer twee uur en kost €15,- (2019). Kijk voor meer informatie op deze website.

Ook leuk! Huur een e-chopper op Texel om over het eiland te toeren.

verse garnalen

Oudeschild Texel

Meer lezen over de Waddeneilanden

Ben jij weleens op Texel geweest en ben je toen ook aan boord gestapt van een Texelse garnalenkotter? Of heb je nog andere leuke tips op Texel? 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.