Chinees nieuwjaar vieren in Bangkok

chinees nieuwjaar vieren in Bangkok

Hoewel bij ons de eerste maand van het jaar alweer bijna voorbij is, begint volgens de Chinese kalender het nieuwe jaar zaterdag pas. Dan wordt het jaar van de Haan feestelijk ingeluid door Chinezen overal ter wereld.  Ook in Bangkok wordt het Chinees nieuwjaar groots gevierd. Vorig jaar was ik getuige van een uitbundig straatfeest in een van de grootste Chinatowns ter wereld.

Chinees oudjaarsdag in Bangkok

Ik arriveer in Bangkok op de dag voordat het nieuwjaarsfeest losbarst. Als ik me in een tuktuk door Chinatown laat rijden, valt me op dat de meeste winkels en restaurants gesloten zijn. Stilte voor de storm of wellicht zijn de Chinezen bezig met een grote schoonmaak. Volgens de Chinese traditie wordt namelijk voor het nieuwe jaar het huis grondig schoongemaakt. Hoewel het dus een dooie boel is, word ik regelmatig opgeschikt door harde knallen. Rond de jaarwisseling steken Chinezen vuurwerk af om kwade geesten te verjagen. Geen mooi siervuurwerk, maar rotjes en honderdduizendklappers die zo hard mogelijk knallen.

Hoe uitgestorven het anders zo levendige Chinatown is, zo druk is het bij sommige bezienswaardigheden in de rest van de stad. Rond nieuwjaar reizen Chinezen massaal naar Thailand voor familiebezoek of gewoon om vakantie te vieren. Vooral het Grand Palace is in trek bij de Chinese vakantiegangers. Als ik bij het Koninklijk paleis aankom, zie ik busladingen vol Chinezen hysterisch zwaaien met hun selfiestick. Nou schijnt het hier nooit echt rustig te zijn, maar deze mensenmassa zorgt ervoor dat ik meteen rechtsomkeer maak.

Chinese nieuwjaarsdag in Bangkok

Op nieuwjaarsdag ga ik aan het eind van de middag naar Chinatown. Rond de hoofdstraat Yaowarat Road wemelt het van de uitgelaten mensen die uitgedost zijn in rode kleding. Ik baan me een weg door uitbundige optochten waarin draken en leeuwen dansen op traditionele muziek. Overal zie ik eetstalletjes met Chinese lekkernijen, de Chinese tempel Wat Traimit is versierd en ook de straten zijn opgefleurd met rode versieringen en lantaarns. De kleur rood staat voor geluk en wordt dan ook veelvuldig gebruikt tijdens de viering van het Chinees nieuwjaar.

Ik kijk mijn ogen uit. Maar hoewel ik op het begin nog geniet van het enthousiasme van de mensen, wordt het steeds drukker om me heen en ben ik op een gegeven moment wel klaar met de hysterie. Ik doe me nog even tegoed aan streetfood en wandel dan richting het Hua Lamphong MRT station. Ook daar is het een levendige boel in de enorme rijen voor de kaartjesautomaten. Gelukkig is iedereen vrolijk en zit de stemming er goed in.

chinees nieuwjaar bangkok - chinatownchinees nieuwjaar bangkokchinees nieuwjaar bangkok - Wat Traimit tempel -

Chinees nieuwjaar vieren in Bangkok: yay or nay?

Ik vond het best bijzonder om de viering van het Chinees nieuwjaar een keer mee te maken, maar het heeft ook zo zijn nadelen. Met name de drukte bij de bezienswaardigheden in de rest van de stad en in het openbaar vervoer. Daarnaast was ik niet zo gecharmeerd van de honderdduizendknallers die op klaarlichte dag werden afgestoken. Kortom, ik vond het leuk om mee te maken, maar één keer is genoeg. De volgende keer zou ik bij voorkeur de drukte vermijden.

Overigens is het op en rond het Chinees nieuwjaar niet alleen in Bangkok extra druk, maar ook op de Thaise eilanden schijnt het behoorlijk druk te zijn. Ga je dus rond deze periode naar Thailand? Dan raad ik aan om (ruim) van tevoren een hotel te boeken.

Achtergrondinformatie Chinees nieuwjaar

Het Chinees nieuwjaar, ook bekend als het Chinees lentefeest, is voor Chinezen het belangrijkste familiefeest van het jaar. De datum van het Chinese nieuwjaar wordt bepaald door de maankalender. Het Chinese jaar begint op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. Volgens onze kalender valt deze dag ergens tussen 21 januari en 20 februari. Dit jaar begint het Chinese nieuwjaar op 28 januari. Volgens de Chinese astrologie is 2017 het jaar van de Haan (bron: Wikipedia).

chinees nieuwjaar bangkok - draken

Meer lezen over Thailand

Waar ter wereld heb je weleens Chinees nieuwjaar gevierd?

6 REACTIES

  1. Mooie kleurrijk foto’s! Lijkt mij heel gaaf om mee te maken, toch net even anders dan onze oud & nieuw ;-). Ik ben wel eens in Rotterdam wezen kijken, daar is jaarlijks een mooie parade met leeuwendans. Niet helemaal hetzelfde, wel heel gaaf om te zien. Is aanstaande zaterdag trouwens 😉

    • Zeker anders dan onze oud&nieuw. Ik wist wel dat er in Den Haag ook Chinees nieuwjaar gevierd wordt, maar wist niet dat er in Rotterdam ook een parade is. Leuk!

  2. Wat bijzonder om eens mee te maken! Al snap ik wel dat het niet ieder jaar hoeft, er komen natuurlijk duizenden extra toeristen op af. Ik heb het nooit gezien, maar als ik ooit eens in de buurt ben zou ik het zeker mee willen maken.

  3. Leuk dat je dit hebt kunnen meemaken in Bangkok 🙂 Ik heb het jaren geleden meegemaakt in Kuala Lumpur. Was ook best speciaal.
    Voor mij is het te druk maar wel leuk om eens mee te maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.