Een perfecte dag in een van de mooiste dorpjes van Laos

Eén van de fijnste plekken die ik tijdens mijn reis door Thailand en Laos bezocht is Nong Khiaw. Een klein dorpje in het noorden van Laos. Een paradijsje aan de Nam Ou rivier dat omringd wordt door imposante karstbergen. Een plek om even helemaal tot rust te komen en een perfecte dag te beleven.

Wakker worden zonder wekker is natuurlijk altijd relaxed, maar wakker worden in Nong Khiaw is de overtreffende trap van relaxed. Ik overnacht in een basic hutje met uitzicht op de Nam Ou rivier en de grillige kalksteenbergen. Als ik wakker word, wandel ik linea recta naar de hangmat op mijn balkon. Zo voelt het dus om te ontwaken in het paradijs. Dromerig staar ik naar de machtige heuveltoppen in het vredige landschap, tot mijn maag begint te knorren. Tijd voor een ontbijtje.

Ik wandel naar een restaurantje aan de hoofdweg en bestel een rijkelijk belegde baguette. Uniek in Azië, en toch staan de stokbroden in Laos op veel plekken op het menu. In een voormalige Franse kolonie kan een Frans ontbijt immers niet uitblijven. Als toetje bestel ik een pancake met vers fruit, zodat ik genoeg brandstof heb voor een ritje op de krakkemikkige fiets die ik gehuurd heb voor slechts 10.000 kip (circa 1 euro).

Nong Khiaw Laos
Spelende kinderen Nong Khiaw
Hoofdweg Nong Khiaw Laos
Visser Nong Khiaw
Nong Khiaw Laos
Nam Ou rivier Laos

Fietsen door authentieke boerendorpjes

Ik fiets het dorp uit in noordwestelijke richting. Een vlakke weg die me langs knalgroene rijstvelden en authentieke boerendorpjes leidt. Overal word ik vrolijk begroet door uitbundig zwaaiende schoolkinderen. ‘Sabaidi, sabaidi!’  Na ongeveer tien kilometer keer ik weer om voor dezelfde rit terug naar Nong Khiaw. Bij de meeste huizen klinkt er muziek uit de speakers. Laotiaanse chansons met een vleugje Bollywood. Overal komt de geur van barbecue me tegemoet. De sfeer in Laos is gemoedelijk en het tempo aangenaam.

Mijn fiets piept en kraakt inmiddels aan alle kanten en past zich moeiteloos aan het Laotiaanse tempo aan. Eenmaal terug in Nong Khiaw besluit ik nog een stukje in zuidelijke richting te fietsen. Maar niet voordat ik genoten heb van een culinaire tussenstop. Op de weg richting het zuiden schijn ik wat heuvels te moeten trotseren, dus nieuwe brandstof is meer dan welkom. Ik bestel een papaya salad met sticky rice en rust nog wat uit, voordat ik weer op mijn fiets spring.

>> Bekijk ook: de mooiste portretten uit Laos

Een donker stukje geschiedenis in de grotten van Pha Tok

Na zo’n drie kilometer arriveer ik bij de grotten van Pha Tok. Tijdens de Vietnamoorlog dienden ze als schuilplaats tegen bombardementen. Hoewel het land officieel niet bij de oorlog betrokken was, daalden er meer dan twee miljoen bommen neer op Laos. Een donkere bladzijde uit de geschiedenis van het meest gebombardeerde land ter wereld.

Om de grotten van binnen te mogen bewonderen, betaal ik 10.000 kip. Bij deze prijs zit een rondleiding van twee jongetjes inbegrepen. Al rekenen ze natuurlijk wel op een extra fooitje. Ook in het ‘authentieke’ Laos hebben ze tegenwoordig al op jonge leeftijd onder de knie hoe ze geld moeten verdienen aan toeristen.

Na mijn bezoek aan de grot besluit ik om weer om te draaien. Mijn stalen ros blijkt toch niet echt geschikt voor deze heuvelachtige weg. Onderweg terug naar Nong Khiaw stop ik nog even om te kijken bij een vrouw die aan het weven is. Een eeuwenoude traditie die gelukkig nog springlevend is. In het noorden van Laos worden schitterende doeken gemaakt door middel van deze traditionele weeftechnieken.

Een betoverende zonsondergang en 360 graden uitzicht

Nadat ik mijn fiets heb ingeleverd, is de verleiding groot om weer in mijn hangmat te gaan liggen. Toch besluit ik om aan het eind van de middag naar het ‘View point’ te wandelen om daar vanaf grote hoogte van de zonsondergang te genieten. Een wandeling die ik licht onderschat. Het blijkt een pittige klim van anderhalf uur te zijn. Gelukkig kan ik me onderweg vergapen aan enorme vlinders (en misschien nog wel grotere spinnen). Uiteindelijk wordt mijn klim beloond en sta ik net voor zonsondergang hijgend en bezweet op de bergtop. Te genieten van een spectaculair 360 graden uitzicht over de groene Nam Ou vallei. Wat een ongekende schoonheid!

Eenmaal beneden, sluit ik de dag af op het terras van restaurant Chennai. De Indiase gerechten smaken me prima. Een fijne afsluiting van een perfecte dag. Khokhobchai, Nong Khiaw! Bedankt en tot ziens!

Kinderen Nong Khiaw Laos
Groene omgeving Nong Khiaw Laos
grotten nong Khiaw
Weven Laos Nong Khiaw
View Point Nong Khiaw
Viewpoint Nong Khiaw

Wat te doen in Nong Khiaw en omgeving?

Naast de Pha Tok grotten bezoeken en het View point beklimmen, kun je in Nong Khiaw ook nog genieten van een traditionele massage en een ontspannen kruidenbad bij Sabai Sabai. Verder valt er in het dorpje zelf niet zo gek veel te beleven, maar de omgeving biedt legio mogelijkheden voor outdoor activiteiten. Zo kun je in de adembenemende natuur hiken, mountainbiken, kajakken en (meerdaagse) trekkings maken.

Aan de hoofdweg vind je een paar reisorganisaties waar je excursies kunt boeken. Een populaire dagtrip is een bezoek aan Muang Ngoi, een dorpje dat circa 20 kilometer verderop ligt en alleen bereikbaar is over de rivier. Verder schijnt de trekking naar de 100 Waterfalls echt fantastisch te zijn.

Zelf boekte ik ook een leuke dagtrip naar een waterval in de buurt van Muang Ngoi. Op de heenweg stopte de boot bij slaperige dorpjes aan de oever van de Nam Ou rivier. Na een drie uur durende hike en een lunch aan de voet van de waterval, keerden we per kajak weer terug naar Nong Khiaw.

dorpje omgeving Nong Khiaw
Hiken Nong Khiaw
Waterval Nong Khiaw
rivier Nong Khiaw
Kajakken Nong Khiaw

Nong Khiaw: tips en praktische info

– Vervoer: Nong Khiaw ligt in het noorden van Laos op ongeveer 3,5 uur rijden van Luang Prabang. Elke ochtend vertrekt er rond 9 uur een minibus naar Nong Khiaw. Een ticket koop je voor circa 50.000 kip (2016) bij het busstation of bij een reisbureautje in het centrum van Luang Prabang. Het busstation van Nong Khiaw ligt op ongeveer 1,5 kilometer van het centrum. Een tuktuk brengt je er voor 5.000 kip heen.
– Pinnen in Nong Khiaw: er is één pinautomaat in het dorpje (bij de brug).
– Ga je het View Point beklimmen rond zonsondergang? Neem dan een trui mee, want het koelt snel af op de bergtop. Vergeet ook je zaklamp niet, want anders wordt het lastig afdalen in het donker.
– In Nong Khiaw heb je genoeg keuze uit goedkope accommodaties. Kies bij voorkeur een guesthouse aan de rivier. Je overnacht er voor een prikkie.

Guesthouse Nong KhiawPinautomaat Nong Khiaw

Ben jij weleens in Nong Khiaw geweest en heb je ook zulke goede herinneringen aan dit paradijsje? 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.