Fietsen op het Thaise paradijsje Koh Mak

fietsen op koh mak thailand

Begin dit jaar sloot ik mijn reis door Thailand af op het eiland Koh Mak. Hoewel ik mijn dagen op dit kleine paradijsje voornamelijk vul met relaxen, huur ik ook een fiets om de mooiste plekjes van het eiland te ontdekken. Vandaag neem ik je mee op een rondje Koh Mak.

Tijdens mijn eerste dagen op het kleine zusje van Koh Chang kom ik bij van een maand rondreizen door Thailand en Laos. Ik verblijf in het afgelegen Koh Mak Green View Resort, waar ik een boek lees in mijn hangmat, smul van Thaise curry’s en weg droom bij de eindeloze turquoise horizon. Het ongerepte Koh Mak blijkt de ideale plek om tot rust te komen. Er heerst een relaxte sfeer en het luieren bevalt me prima.

Rubberplantages en een zee van palmbomen

Toch wil ik ook graag iets meer van het eiland zien dan alleen deze idyllische plek. Op mijn laatste dag huur ik voor 80 baht een fiets om de mooiste plekjes van Koh Mak te ontdekken. Tijdens het ontbijt met uitzicht op zee, stippel ik een mooie route uit. Het eiland is vrij vlak en slechts 16 km² groot, dus ik kan met gemak in een dag het hele eiland over crossen.

Enthousiast spring ik op mijn stalen ros om naar de andere kant van het eiland te fietsen. Onderweg kom ik langs kleine rubberplantages en zie ik niets dan palmbomen, zover het oog reikt. Tijdens het eerste deel van mijn fietstocht voelt het alsof ik alleen op het eiland ben. Tot ik het bewoonde deel van Koh Mak nader en er af en toe een scooter of auto voorbij raast. Bij het Big Easy Resort parkeer ik mijn fiets tegen een boom en wandel ik het verlaten deel van Ao Kao beach op.

fietsen op koh mak thailandfietsen op koh mak - wegen palmbomenfietsen op koh mak - palmbomen strandfietsen op koh mak - vista lookout point
Spectaculair uitzicht en een verse ananas-shake

In de verte zie ik een paar hangende palmbomen bijna tot aan de zee reiken. Met mijn blote voeten slenter ik door de azuurblauwe branding richting dit fotogenieke plekje. Vlak bij de palmbomen plof ik neer in het zand om van de rust en ongekende schoonheid te genieten. Hoewel ik hier uren kan blijven zitten, neem ik na een tijdje met pijn in mijn hart afscheid van deze fijne plek. Mijn nieuwsgierigheid naar de rest van het eiland wint.

Met het zweet op mijn voorhoofd beklim ik even later de enige heuvel van Koh Mak. Eenmaal boven trakteer ik mezelf op de lekkerste ananas-shake van het eiland (zonder ijs en suiker) bij het Vista Lookout Point. Nadat ik intens heb genoten van dit verkoelende drankje en het spectaculaire uitzicht op de weidse baai, vervolg ik mijn weg richting Happy Days Resort. Onderweg fiets ik langs the Kingdom of Somchai, de tuin van de lokale kunstenaar Somchai. Met enige verbazing bewonder ik zijn opmerkelijke beelden van naakte vrouwen, die op nog meer plekken op Koh Mak schijnen te staan.

Verlaten strand en een magische zonsondergang

Tijdens een lunch bij Happy Days, vraag ik de vriendelijke ober de weg naar Turtle Beach. Het afgelegen Ao Tao Kai beach blijkt niet bereikbaar te zijn met de fiets, dus ga ik te voet verder. Struikelend over de kokosnoten baan ik me een weg door een jungle van palmbomen tot opeens het paradijs voor me opdoemt. Een hagelwit strand….helemaal voor mij alleen!

Met mijn hoofd gebogen struin ik door het zand op zoek naar mooie schelpen. Ze liggen er voor het oprapen. Na deze rustgevende zoektocht is een verfrissende duik in de kraakheldere zee meer dan welkom. Liggend op mijn handdoek geniet ik van de warme zonnestralen op mijn huid tot ik helemaal opgedroogd ben. Klaar om weer terug te keren naar de bewoonde wereld.

Ik steek met mijn fiets het eiland over voor een bezoek aan Wat Koh Mak. De tempel vlak bij de Ao Nid pier kan me niet echt bekoren, dus ga ik op zoek naar de infinitypool van Plubpla Koh Mak Retreat. Eenmaal bij dit luxe resort drink ik een fruitshake en dan houd ik het snel weer voor gezien: het is er te stijfjes en sfeerloos. Bij Palm Beach Resort voel ik me echter wel meteen thuis. Ik bestel er een Chang biertje en leun tevreden achterover in mijn stoel, terwijl ik de lucht langzaam roze en oranje zie kleuren…Mag ik hier voor altijd blijven, alsjeblieft? 

Benieuwd naar meer foto’s van Koh Mak? Bekijk het paradijs in 25 foto’s!

fietsen op koh mak - kingdom of Somchaifietsen op koh mak thailand - turtle beachfietsen op koh mak thailand - turtle beachfietsen op koh mak thailand - infinitypool
Praktische informatie en tips Koh Mak

Koh Mak is een klein eilandje (16 km²) in de oostelijke Golf van Thailand vlak bij de Cambodjaanse grens en op circa 350 kilometer afstand van Bangkok. Op Koh Mak zijn slechts 2.000 bedden beschikbaar in resorts verspreid over het hele eiland. Van de regering mag er niet bijgebouwd worden, waardoor er geen massatoerisme ontstaat en het eiland haar kleinschalige karakter behoudt.

De hoogtepunten van Koh Mak
In bovenstaand verslag heb je al iets meer kunnen lezen over de hoogtepunten van Koh Mak, maar ik zet ze graag nog even voor je op een rij.

  • Het meest westelijke deel van Ao Kao beach: een idyllisch strand met hangende palmbomen.
  • Vista Lookout Point: een spectaculair uitzicht én de lekkerste ananas-shake van het eiland.
  • De zonsondergang bij Palm Beach Resort.
  • Turtle beach (Ao Tao Kai beach): een verlaten en ongerept strand dat alleen bereikbaar is via een smal pad door een jungle van palmbomen.
  • Budget hoteltip voor rustzoekers: Koh Mak Green View Resort. Het weidse uitzicht is hier ongekend mooi en de Thaise curry’s ongekend lekker.

Reizen van Bangkok naar Koh Mak
Vanuit Bangkok reis je met de bus in circa 6 uur naar Trat (circa 250-300 baht). Vanaf de Laem Ngop pier vertrekt er een paar keer per dag een speedboot naar Koh Mak. De rit duur ongeveer een uur en kost 450 baht. Op Koh Mak staan er bij de pier meestal wel een aantal taxi’s te wachten, maar je kunt ook een pick up regelen via je resort. Een (iets duurder) alternatief is een ‘pakketreis’ boeken bij een reisbureau in Bangkok (rond Kao San Road): vervoer met minivan naar Trat inclusief de overtocht met een ferry.

Ikzelf bracht voor mijn bezoek aan Koh Mak een paar dagen door op het eiland Koh Chang. Vanuit het vissersplaatsje Ao Ban Bao vaart er dagelijks een speedboot (600 baht) en een slowboat (400 baht) naar Koh Mak. Meer weten? Op Koh Mak Guide vind je uitgebreide informatie over reizen van en naar Koh Mak.

fietsen op koh mak thailand - zonsondergangfietsen op koh mak -zonsondergangfietsen op koh mak thailand - curry green view resortfietsen op koh mak thailand - green view resortHeb je nog aanvullende tips voor een bezoek aan Koh Mak? En wat is jouw favoriete Thaise eiland? Ik ben benieuwd! 

 

8 REACTIES

    • Haha, op een scooter is voor mij net iets te veel avontuur. Ik ben echt een brokkenpiloot. Een fiets was op Koh Mak een prima alternatief aangezien het eiland zo klein en vlak is. Ik fiets sowieso heel vaak tijdens mijn reizen en stedentrips..vind het een heel fijne manier op een plek te ontdekken.

  1. Heerlijk. Wij fietsen altijd graag op onze reizen. Dit klinkt als een mooie afsluiting van een reis door ZO Azië. Dat strandje klinkt ook wel goed. Mijn favoriete eiland is nog steeds Koh Tao. Om het perfecte snorkelen vanaf de kant en de geweldige vibe!

  2. Ja een leuk eiland. Ik ben ook Azië aan het verkennen voor april 2017. De twijfel is Bali, Maleisië of Noord Thailand en Cambodia. Wel graag met een eiland dan is Koh Mak een top idee!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.