Rondreis Thailand: mijn tips en route in drie weken

Rondreis Thailand

Een paar jaar geleden maakte ik een rondreis door Thailand en Laos. Een perfecte combinatie als je het mij vraagt. Wil je toch liever alleen Thailand ontdekken? Lees dan alles over mijn route van drie weken door het land van de glimlach: een fijne mix van strand, natuur en cultuur. 

Chiang Mai (5 dagen)

Hoewel het voor de hand ligt om je rondreis door Thailand te beginnen in Bangkok, vlieg ik meteen door naar Chiang Mai. Ik heb geen zin om na een lange vlucht (met stopover in Dubai) meteen in de hectiek van Bangkok te duiken.

Chiang Mai blijkt uitermate geschikt om te acclimatiseren. Hoewel de sfeer in deze parel van het noorden relaxed is, is er ook genoeg levendigheid op straat. In het centrum struikel je over de mooie tempels en ook in de groene omgeving van de stad valt genoeg te zien en te doen.

Leuke tips in Chiang Mai en omgeving:

 • Huur een fiets voor een rondje langs de mooiste tempels en streetart in de stad. Niet te missen is Wat Chedi Luang: een van de mooiste tempels in het centrum van Chiang Mai.
 • Beklim de Wat Phrathat Doi Suthep. De bekendste tempel van Chiang Mai ligt boven op een berg buiten de stad. Het uitzicht is fantastisch!
 • Lekker eten en souvenirs inslaan op de Sunday Walking Street Market.
 • Chiang Mai is de ideale uitvalsbasis voor een jungle trekking. Niet avontuurlijk genoeg? Ga dan ziplinen door de jungle. Zweven door en boven de jungle staat garant voor een adrenalinekick!
 • Olifanten verzorgen in het Elephant Nature Park. Een plek waar mishandelde olifanten liefdevol worden opgevangen en verzorgd. (Don’t: een ritje op de rug van een olifant of een park bezoeken waar olifanten slecht behandeld worden).

>> Lees ook: fietsen langs tempels en streetart in Chiang Mai

Wat Chedi Luang Chiang Mai
Sunday Market Chiang Mai
Ziplinen in de jungle van Chiang Mai
Elephant Nature Park Chiang Mai

Pai (3 dagen)

Vanuit Chiang Mai besluit ik tijdens mijn rondreis Thailand door te reizen naar Pai. Na een spectaculaire rit over 762 haarspeldbochten, stap ik ruim drie uur later uit in dit hippiedorpje in de bergen. Misschien komt het door het slechte weer of omdat ik griep heb, maar Pai stelt een beetje teleur.

Het ligt zeker niet aan de indrukwekkende natuur rond het dorpje of de sfeervolle Night Market en de gezellige restaurantjes. En hoewel ik echt wel de charme van het kleurrijke dorpje zie en me goed kan voorstellen dat er ooit een laid-back sfeertje hing, wordt Pai inmiddels overspoeld door toeristen en is de authentieke sfeer ver te zoeken. Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat je je hier prima een paar dagen kunt vermaken.

Doen in Pai en omgeving:

 • Neem een ontspannen plons in de Sai Ngam Hotsprings of glijd (in het regenseizoen) van de Mor Paeng waterval.
 • Loop over smalle paadjes langs diepe afgronden in de spectacualaire Pai Canyon.
 • Vaar op een bamboevlot door de Lod Cave.
 • Eet je buik rond op de dagelijkse Pai Walking Street Night Market
 • Beklim de Temple on the Hill, oftewel: de Big White Buddha van Pai. Je wordt beloond met een geweldig uitzicht.
Pai Canyon
Pai Walking Street Night Market
White Buddha of Pai
Pai

Bangkok (3 dagen)

Vanuit Pai reis ik door naar Luang Prabang om het noorden van Laos te ontdekken. Daarna vervolg ik mijn rondreis door Thailand weer in Bangkok: you love it or you hate it. Een paar jaar na mijn bezoek aan deze heksenketel, ben ik er nog steeds niet over uit tot welke categorie ik behoor.

Bangkok is in ieder geval een overweldigende stad die al je zintuigen volop prikkelt. En één ding is zeker: je zult er niet snel uitgekeken raken. Toch verblijf ik maar drie dagen in de Thaise hoofdstad. Vooral omdat ik me er in mijn uppie een beetje verloren voel en omdat ik ontzettend naar een tropisch eiland verlang.

Doen in Bangkok:

 • Bezichtig het Grand Palace en de tempels Wat Pho en Wat Arun.
 • Laat je rondrijden in een tuktuk of vaar met de taxiboot over de Chao Phraya rivier.
 • Proef verrukkelijke streetfood in China Town.
 • Baan je een weg door de beruchte chaos van Khao San Road.
 • Scoor souvenirs op de Chatuchak Weekend Market.
 • Geniet van een cocktail en een fantastisch uitzicht in een rooftopbar.
 • Niet gedaan, maar volgens velen een aanrader: een fietstour door Bangkok met Co Kessel of een bezoek aan een floating market.
Wat Pho Bangkok
chao phraya rivier Bangkok
Khao San Road Bangkok
Wat Arun Bangkok

Ayutthuya (dagtrip)

Vanuit Bangkok maak ik ook nog een uitstapje met de trein naar Ayutthaya. De rit naar deze tempelstad duurt ongeveer twee uur en is een geliefde tussenstop voor toeristen die met de trein van Bangkok naar Chiang Mai reizen.

Ik blijf helaas maar een dagje, waarop ik me in een tuktuk rond laat rijden van het ene naar het andere historische tempelcomplex. In de voormalige hoofdstad van Thailand barst het van de prachtige tempels en ruïnes: de een nog mooier dan de ander. Ik was graag nog een dagje langer gebleven om door deze mooie stad te fietsen.

>> Lees ook: de mooiste tempels van Ayutthaya

Wat Yai Chai Mongkhon Ayutthaya
Wat Phra Mahathat Ayutthaya
Wat Chai Watthanaram Ayutthaya
Wat Lokaya Sutharam Ayutthaya

Koh Chang (4 dagen)

Vanuit Bangkok reis ik in ongeveer zeven uur over land en zee naar het bergachtige eiland Koh Chang. Hoewel dit het op een na grootste eiland van Thailand is, valt er eigenlijk niet zo heel veel te zien en te doen. Een perfecte bestemming dus om bij te komen van je rondreis met een portie zon, zee en strand.

Ik slijt mijn dagen in Lonely Beach. Een levendige badplaats met leuke restaurants en barretjes en ook niet onbelangrijk: een fijn zandstrand. Vanaf de veranda van mijn bungalow aan zee word ik elke avond getrakteerd op een fenomenale zonsondergang.

Doen op Koh Chang:

 • Huur een scooter om de ongerepte oostkust te ontdekken.
 • Plons in het verfrissende water van de Klong Plu Waterval.
 • Stap vanaf de Bang Bao Pier aan boord van een boot voor een snorkeltrip.
 • Geniet van het uitzicht vanaf het Kai Bae Viewpoint vlak bij Lonely Beach.
 • Drink een cocktail bij de Cancun Bar, terwijl je de zon in de zee ziet zakken.
Lonely Beach Koh Chang
Snorkeltrip Koh Chang
Zonsondergang Koh Chang
Chinese tempel Koh Chang

Koh Mak (3 dagen)

Vanuit Koh Chang stap ik op de boot naar het eilandje Koh Mak. De laatste bestemming van mijn rondreis is echt een paradijsje. De ultieme plek voor rustzoekers, ver weg van het massatoerisme. Hoewel ik mijn dagen voornamelijk vul met luieren aan het hagelwitte strand, huur ik ook een fiets om de mooiste plekjes van het eiland ( 16 km²) te ontdekken. Eigenlijk wil ik nooit meer naar huis…

De mooiste plekjes op Koh Mak:

 • Het westelijke deel van Ao Kao beach: een idyllisch strand met hangende palmbomen.
 • Vista Lookout Point: een spectaculair uitzicht én een verrukkelijke ananas-shake.
 • De zonsondergang bij Palm Beach Resort.
 • Turtle beach (Ao Tao Kai beach): een verlaten en ongerept strand dat alleen bereikbaar is via een smal pad door een jungle van palmbomen.

>> Lees ook: fietsen langs de mooiste plekjes op Koh Mak

Strand Koh Mak
Vista Lookout Point Koh Mak
Zonsondergang Koh Mak
Koh Mak Thailand

Wil jij ook een rondreis Thailand maken, maar heb je geen zin om zelf een route uit te stippelen? Bekijk dan eens de rondreizen naar Thailand van TUI.

Dit artikel over een rondreis Thailand is geschreven in samenwerking met TUI.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.