Ontdek de Stad der Bevrijding: 15 leuke tips in Wageningen en omgeving

Vandaag is het Bevrijdingsdag! Hét moment om Wageningen in het zonnetje te zetten! In deze stad werd op 5 mei 1945 namelijk de Duitse capitulatie getekend. Normaal gesproken wordt de bevrijding hier dan ook groots gevierd, maar ook de rest van het jaar is de Stad der Bevrijding zeker een bezoekje waard. Wat te doen in Wageningen? In dit artikel deel ik 15 leuke tips en bezienswaardigheden in Wageningen en omgeving.

Een weekendje Wageningen

Een weekendje Wageningen? Goed idee! In deze gezellige studentenstad zul je je prima vermaken. Wageningen is de stad waar op 5 mei 1945 de Duitse capitulatie werd getekend. De bevrijding wordt elk jaar uitbundig gevierd met optredens en het bevrijdingsdefilé, een optocht van veteranen uit de Tweede Wereldoorlog.

Wageningen is op 5 mei dus met afstand de gezelligste stad van Nederland, maar ook de rest van het jaar valt er van alles te beleven. De universiteitsstad in Gelderland telt ongeveer 40.000 inwoners, waarvan een groot deel studenten die voor veel gezelligheid zorgen. In het compacte centrum vind je legio lekkere adresjes voor een hapje en drankje.

Ook in de mooie omgeving van Wageningen valt genoeg te zien en te doen. De stad is prachtig gelegen aan de Nederrijn, tussen de Betuwe en de Veluwe en vlak bij de Utrechtse Heuvelrug. De natuur is dus altijd dichtbij! Ben je op zoek naar leuke dingen om te doen in Wageningen? Ik heb 15 leuke tips en bezienswaardigheden in Wageningen en omgeving voor je verzameld.

1. De botanische tuin op de Wageningse berg

Op loopafstand van het centrum van Wageningen vind je Arboretum Belmonte. Deze unieke botanische tuin op de Wageningse berg heeft met honderden soorten de grootste rododendroncollectie van Nederland. Ook kun je er heerlijk kuieren tussen de magnolia’s, esdoorns, sierkersen en rozenstruiken.

Vooral in het voorjaar, als alles in bloei staat, word je hier getrakteerd op een kleurrijk feestje! Kers op de taart is het fantastische uitzicht op de Nederrijn en het Betuwse landschap aan de overkant. Arboretum Belmonte is het hele jaar vrij toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang. Het Wageningse Engpad, een mooie klompenpad van 13 kilometer, loopt ook door dit park.

Arboretum Belmonte Wageningen

2. Bezoek Beeldengalerij het Depot

Kunst en cultuur snuiven doe je bij Beeldengalerij het Depot. De beeldengalerij met hedendaagse beeldhouwkunst is gratis toegankelijk, net als de bijbehorende botanische tuin. In Arboretum de Dreijen geniet je van mooie doorkijkjes met prachtige bloemen en een bijzondere bomencollectie. Blikvanger is de meer dan 30 meter hoge mammoetboom. In het restaurant van Het Depot kun je overigens heerlijk lunchen. Meer informatie over de openingstijden en de tentoonstellingen vind je op de website van het Depot.

Arboretum de Dreijen Wageningen
Arboretum Wageningen

3. Eerlijk winkelen in Wageningen

Zin om te shoppen? Wageningen is geen grote winkelstad, maar in het compacte centrum vind je wel degelijk leuke winkeltjes die je niet mag missen. Voor de bekende ketens moet je in de Hoogstraat zijn, maar duik vooral ook eens de zijstraatjes in voor bijzondere zaakjes.

Wageningen heeft ook een EerlijkWinkelen route met winkels die bijdragen aan een betere wereld door producten te verkopen die met respect voor mens en milieu zijn geproduceerd. Een paar leuke eerlijke adresjes:

  • Luucx: producten van creatieve ondernemers die de wereld mooier willen maken.
  • Kado Lokaal: streekproducten en handgemaakte cadeaus.
  • Columbus: speciaalzaak voor koffie, thee, bonbons, olijfolie en culinaire cadeaus.
  • Emmaus Regenboog: kringloopwinkel voor tweedehands schatten.
  • Willy’s Warenhuis Natuurlijk Wonen: kringloop met vintage en brocante.
Winkelen in Wageningen

4. Biertjes proeven bij Stadsbrouwerij Wageningen

Zin in een lekker lokaal biertje? Zoek een plekje op het terras van brouwerijcafé Rad van Wageningen, waar ze speciaalbiertjes van de stadsbrouwerij en lokale snacks serveren. Op vrijdag en zaterdag kun je er ook terecht voor een daghap. Proost!

Bierproeverij Wageningen

5. Picknicken in een biologische wijngaard

Ben je meer een wijnliefhebber? Bezoek dan op zaterdag- of zondagmiddag het Wagenings Wijngoed. In het voorjaar en de zomer staan hier enthousiaste vrijwilligers klaar, die je met veel passie alles vertellen over de biologische wijngaard. De wijn staat koud, dus proeven kan ook.

Bestel bijvoorbeeld ter plekke een glaasje mousserende Bergparel rosé of reserveer via de website minimaal twee dagen van tevoren een goedgevulde picknickmand. Zoek een fijn plekje bij de wijnranken en waan je even als een God in Frankrijk. Santé.

Wagenings Wijngoed

6. Een gezellig avondje uit in Wageningen

Zin in een avondje uit? Dan ben je in deze gezellige studentenstad aan het juiste adres. In de kroegjes aan de Markt bruist het tot in de late uurtjes. Lekker eten doe je onder andere bij Restaurant Taste, Diels Restobar, Restaurant Bisou of tapasbar Toledo. Een avondje naar de bioscoop of het theater? Bekijk de agenda van Theater Junushoff of pak een filmpje in het Heerenstraat Theater.

Heerenstraat Theater Wageningen
De Markt Wageningen

7. Op safari over de Nederrijn

Zin in een vaarexcursie? Stap dan aan boord van de Blauwe Bever. Dit safarischip vaart van april t/m oktober regelmatig uit voor een rivieroevervaart over de Nederrijn. De boot vaart van Wageningen tot aan het stuw- en sluiscomplex bij Driel en onderweg vertelt een gids over de bezienswaardigheden en de flora en fauna langs de rivier.

Vaart de Blauwe Bever op jouw gewenste datum niet vanuit Wageningen? Je kunt ook opstappen in Renkum of Rhenen. Bekijk de website van de Blauwe Bever voor actuele vaarroutes, tijden en prijzen.

De Blauwe Bever

8. Uitwaaien op de Ginkelse heide

Zin om even lekker uit te waaien op de heide? Zet koers richting de Ginkelse Heide in het nabijgelegen Ede. Op deze historische plek op de Veluwe werden in september 1944 honderden parachutisten boven de heide gedropt om tijdens Operatie Market Garden te vechten voor onze vrijheid. Deze oorlogshelden worden elk jaar herdacht tijdens de indrukwekkende Airborne Luchtlandingen en Herdenking.

Op de Ginkelse heide is het heerlijk fietsen en wandelen (tip: het Kreelsepad) door de uitgestrekte heidevelden die eind augustus op z’n mooist zijn als de heide in bloei staat. Als er genoeg wind staat is De Ginkelse heide ook een fijne plek om je vlieger op te laten, bijvoorbeeld vlak bij de schaapskooi. Kun je in het voorjaar meteen de pasgeboren lammetjes knuffelen. Bovendien staat hier ook vaak een friet/ijskraam voor een lekkere versnapering.

De Ginkelse Heide
Ginkelse Heide

9. Wandelen op de historische Grebbeberg

Een andere historische plek op steenworp afstand van Wageningen is de Grebbeberg. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd op deze 52 meter hoge heuvel in Rhenen een heftige strijd gestreden, tegenwoordig kun je er in alle rust wandelen door de bossen.

De wit gemarkeerde wandelroute van vier kilometer start op de parkeerplaats van het militair ereveld, dat ook een bezoekje waard is. In het informatiecentrum kun je gratis een tentoonstelling bezichtigen met militaire attributen, documenten en filmbeelden die herinneren aan de Slag om de Grebbeberg.

Letterlijk hoogtepunt van de wandeling is het uitzichtplateau op de steile helling van de Grebbeberg. Vanaf deze plek word je namelijk getrakteerd op een geweldig uitzicht op de Nederrijn en natuurgebied de Blauwe Kamer. De wandelroute op de Grebbeberg kun je goed combineren met een rondje over de Laarsenberg, want deze gemarkeerde route van 4,5 kilometer start aan de overkant van de weg.

>> Lees ook mijn verslag: wandelen op de historische Grebbeberg

Uitzicht vanaf de Grebbeberg
Ereveld Grebbeberg

10. De panda’s in Ouwehands Dierenpark bewonderen

Combineer je wandeling op de Grebbeberg met een bezoek aan Ouwehands Dierenpark. Dit is de enige dierentuin in Nederland waar je reuzenpanda’s kunt spotten. Ook uniek is het Berenbos, waar beren leven die vroeger mishandeld zijn.

Geen liefhebber van dierentuinen? Dan is een uitje naar Ouwehands Dierenpark in het najaar toch een aanrader. Je kunt dan in de avond namelijk het Light Nights Festival bezoeken. Tijdens dit betoverende lichtspektakel staat de dierentuin vol metershoge lichtkunstwerken. Dit jaar is het thema AquaLuna, te zien van 21 oktober 2022 t/m 4 maart 2023. Reserveer hier alvast online tickets.

China Light Festival Rhenen

11. Vogels spotten in de Blauwe Kamer

Vanaf de Grebbeberg heb je de Blauwe Kamer al van bovenaf kunnen bewonderen, maar het is ook de moeite waard om een rondje te lopen door dit rivieroeverreservaat. De Blauwe Kamer diende in 2015 als decor voor de natuurfilm Holland – Natuur in de Delta, het vervolg op bioscoophit De Nieuwe Wildernis. En dat is natuurlijk niet voor niets.

In dit unieke natuurgebied in de uiterwaarden van de Nederrijn heeft het rivierwater vrij spel, waardoor het dynamische landschap volop in beweging is en er bijzondere flora en fauna te zien is. Vooral vogelliefhebbers zullen in de Blauwe Kamer in hun nopjes zijn, want het wemelt er van de gevederde vrienden.

Vergeet vooral je verrekijker niet! Vanuit de vogelkijkhut heb je goed zicht op de tientallen soorten vogels die in het vogelrustgebied leven, zoals aalscholvers, torenvalken en zilverreigers. Een eilandje van wilgenbos is tijdens het broedseizoen thuisbasis van een enorme kolonie lepelaars. Andere vaste bewoners van de Blauwe Kamer zijn kuddes halfwilde Gallowayrunderen en konikpaarden.

>> Lees ook: alles over wandelen in de Blauwe Kamer

De Blauwe Kamer
De Blauwe Kamer

12. Een fietsrondje door de Binnenveldse Hooilanden

Zin in een mooie fietstocht? Spring op de pedalen voor een rondje door het nieuwe natuurgebied de Binnenveldse Hooilanden. Dit Natura 2000-gebied in de achtertuin van Wageningen is nog volop in ontwikkeling en wordt dankzij natuurherstel steeds mooier. In dit vogelparadijsje wemelt het van de watervogels en steltlopers.

Het is heerlijk fietsen langs het Valleikanaal, terwijl je uitkijkt over de drassige (blauwe) graslanden. Stap ook even af om een rondje te wandelen bij de uitkijktoren of het vlonderpad. Met een beetje geluk spot je nog een paar reeën. Meer zin in een stevige wandeling? Er lopen twee klompenpaden door of langs het Binnenveld. Op de website van Mooi Binnenveld lees je meer over de routes in dit nieuwe natuurgebied in de Gelderse Vallei.

Binnenveldse Hooilanden

13. Flaneren over Landgoed Hoekelum

Op nog geen tien kilometer afstand van Wageningen ligt Landgoed Hoekelum. In het park rondom deze 18e-eeuwse buitenplaats in Bennekom kun je heerlijk flaneren door idyllische beukenlanen en langs het charmante Kasteel Hoekelum.

Er zijn twee wandelroutes uitgezet: de blauwe paaltjesroute (2,5 km) en de rode paaltjesroute (3km). Daarnaast is Landgoed Hoekelum het startpunt van het Breukerengpad (5,5 km). Start of eindig je wandeling met een kopje koffie en iets lekkers bij de Koffiekamer van Boerderij Hoekelum.

Kasteel Hoekelum

14. Lekker lunchen bij Kasteel Doorwerth

Een ander mooi kasteel in de omgeving van Wageningen is Kasteel Doorwerth. Nadat je dit prachtige kasteel hebt bewonderd, kun je heerlijk lunchen bij Kasteelcafé de Zalmen. Daarnaast leent de mooie omgeving zich uitstekend voor een wandeling. Geniet van een rondje om het kasteel of kies voor het Dorenweertsepad (13km). Je wandelt door landgoed Duno en langs uitkijktoren de Boersberg. Vanaf de top word je getrakteerd op een mooi uitzicht op de bossen en de Nederrijn.

Kasteel Doorwerth

15. Overnachten in het beroemde Hotel de Wereld

Wil je blijven slapen in Wageningen? Dat kan bij het Hotel de Wereld, waar op 5 mei 1945 de Duitse capitulatie werd getekend. Het bekendste gebouw van Wageningen staat in het centrum aan het 5 Mei Plein. Een prima uitvalsbasis tijdens je weekendje Wageningen. In dit hotel met rijke historie kun je niet alleen lekker slapen, maar ook gastronomisch dineren. Klik hier voor meer informatie of om te boeken.

Een andere mooie plek om te overnachten is Hotel de Wageningsche Berg. Dit viersterrenhotel ligt iets verder van het centrum, maar wel op een prachtige locatie met uitzicht over de uiterwaarden van de Nederrijn. Klik hier voor meer informatie of om te boeken.

Slaap je liever in een vakantiehuis? Bekijk dan eens de natuurhuisjes in Wageningen en omgeving.

Hotel de Wereld
Wageningse Berg

Meer lezen over Gelderland

Weet jij nog leuke dingen om te doen in Wageningen en omgeving? Aanvullende tips zijn welkom. Laat hieronder een reactie achter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.