Nieuw-Zeeland: walvissen spotten met een kater

Walvissen spotten Kaikoura Nieuw-Zeeland

Walvissen spotten met een kater? Ik hoor je denken: is dat nou wel zo’n goed idee? Ik kan daar als ervaringsdeskundige volmondig NEE op zeggen. In dit artikel lees je hoe het toch zover heeft kunnen komen.

Tijdens onze roadtrip in Nieuw-Zeeland stond het spotten van walvissen hoog op ons programma. Dé plek om deze reusachtige potvissen van dichtbij te observeren is Kaikoura. Dit gezellige vissersdorpje aan de oostkust van het Zuidereiland is het hele jaar door het vertrekpunt van observatietochten op zoek naar walvissen in hun natuurlijke leefomgeving.

Honderden zeehonden

Op de weg van Nelson naar Kaikoura kijken we ons ogen uit! We rijden zeker 100 kilometer langs de ruige kustlijn. Nog ongeveer 20 kilometer te gaan als we aangenaam verrast worden door een aantal zeehonden die we langs de kust zien liggen. Uiteraard een goede reden om op de rem te trappen. We parkeren de auto in de berm en lopen iets verder richting zee. Daar doemen er honderden zeehonden voor ons op die lekker lui liggen te zonnebaden op de rotsen. We kunnen ze zelfs van heel dichtbij bewonderen! Het blijkt Ohau Point te zijn; een uitkijkpunt over de rustplaats van een kolonie pelsrobben. Wat een bijzondere plek!

Nadat we een aantal selfies met de zeehonden hebben geschoten, vervolgen we onze weg naar Kaikoura. Helaas slaat het weer ineens om en begint het bij aankomst in het kustplaatsje te regenen. Dat betekent niet veel goeds. Het is dan ook geen verrassing als we even later door Whale Whatch gebeld worden met de mededeling dat de walvistochten de rest van de dag afgelast zijn. Geen slecht idee, want het is inmiddels ook flink gaan waaien.

Walvissen spotten Kaikoura Nieuw-Zeeland - Zeehondenkolonie Ohau Point

Schapen scheren

Teleurgesteld pakken we onze Lonely Planet erbij om te kijken wat er in de omgeving te doen is bij slecht weer. Onze keuze valt op een bezoekje aan The Point Farm. Op deze boerderij wordt twee keer per dag een korte schapen-scheer-show gegeven. Er blijkt weinig animo voor te zijn, want we krijgen een privé optreden van de enthousiaste boer. Best grappig om te zien! En ook leuk dat we even met de schattige lammetjes mogen knuffelen.

Na dit avontuur besluiten we om ‘even’ een drankje te gaan drinken om de tijd te doden. We lopen de Adelphi Bar in waar we bij binnenkomst meteen kennismaken met het fenomeen Toss the Boss: een kop-of-munt weddenschap. Het werkt als volgt: je bestelt een drankje (in ons geval een wijntje), je raadt of het kop of munt wordt en als je het bij het rechte eind hebt dan is het drankje helemaal gratis en voor niets. Ons eerste gratis wijntje is meteen in de pocket. Dat smaakt naar meer! En ook tijdens de tweede ronde blijven de dollars in ons zak. Het geluk blijkt aan onze zijde, want pas bij wijntje nummer vijf moeten we onze portemonnee trekken. Op dat moment zijn we voor het gemak al vergeten dat we de volgende ochtend om 7.15 uur walvissen gaan spotten….
(en het bleef nog lang onrustig in de Adelphi bar)

Walvissen spotten Kaikoura Nieuw-Zeeland - schapen scheer show

De volgende ochtend

06.45 uur: een schel geluid klinkt in m’n oren. Het duurt even voordat tot me doordringt dat mijn wekker dit geluid produceert. Nog langer duurt het voordat tot me doordringt dat we over een half uur op een boot worden verwacht. We kijken uit het raam en zien dat de harde wind nog steeds niet is gaan liggen. Waarschijnlijk wordt de walvistocht met deze weersomstandigheden weer afgelast en kunnen we nog wel even een dutje doen. Voor de zekerheid bellen we Whale Watch om te vragen of de tocht doorgaat. Tot onze verbazing blijkt dit wel het geval te zijn. Hup uit de veren dus!

Wat gehaast komen we aan bij het vertrekpunt waar ons geadviseerd wordt om pilletjes tegen zeeziekte te kopen. Normaal gesproken zou ik dat niet zo nodig vinden, maar iets in me zegt dat zo’n pilletje deze ochtend geen overbodige luxe is. Aan boord merken we al snel dat de zee super ruig is en steken de eerste misselijkheidssymptomen al de kop op. Ietwat pips turen we glazig voor ons uit naar de zee. Whale Watch claimt dat er 95% kans is dat we de reuzen van de zee zullen aanschouwen, dus dat willen we natuurlijk niet in een onbewaakt ogenblik missen.

Walvis gespot!

En ja hoor! Ineens snellen al onze medepassagiers naar het buitendek van de catamaran. Wij kunnen natuurlijk niet achterblijven. Eenmaal in de zeer aangename buitenlucht zien we twee enorme walvissen voor ons neus opduiken. Snel proberen we een foto te maken, hoewel dit niet meevalt omdat we flink op en neer deinen. Gelukkig weten we nog net de punt van zijn staart vast te leggen. Wauw!

Als de walvissen weer ondergedoken zijn en wij binnen plaatsnemen, begint de ellende. Mijn reisgenote ziet er niet meer pips uit, maar heeft nu een groen-gele teint gekregen. Volgens haar heb ik dezelfde kleur aangenomen. En zo voel ik me ook. Ik zal je verder de ranzige details besparen, maar om een lang verhaal kort te maken: zo ellendig heb ik me zelden gevoeld en ik was blij dat er van die fijne zakjes aan de stoelen hingen.

Tot onze opluchting besluit de kapitein onze tocht vroegtijdig af te breken omdat de zee te ruig is. Nog nooit ben ik zo blij geweest om voet aan wal te zetten. Leuke bijkomstigheid: omdat de tocht halverwege afgeblazen werd, krijgen we 50 dollar refund, terwijl we toch twee walvissen hebben gezien! En ondanks de misselijkheid (lees: kater) was het een onvergetelijke ervaring waar we later nog vaak om gelachen hebben!

walvissen spotten - kaikoura nieuw zeeland

Praktische informatie & tips :

Prijs: 145 dollar (met geen-walvis-gespot-geld-terug-garantie van 80%)

Beste reistijd
Aan de kust van Kaikoura is het hele jaar door een school potvissen te zien. Afhankelijk van de weersomstandigheden en de conditie van de zee vaart er 3 keer per dag een boot uit voor een observatietocht. Bij slecht weer en/of een ruwe zee worden de boottochten afgelast. Tijdens de zomermaanden kun je in Kaikoura ook zwemmen met dolfijnen.

Do’s & don’ts :
– Vergeet de pilletjes tegen zeeziekte niet. Ook als je normaal gesproken geen last van misselijkheid hebt, zou ik voor de zekerheid toch een pilletje nemen. Baat het niet, dan schaadt het niet!
– Vergeet niet vooraf je trip bij Whale Watch Kaikoura te reserveren. Vooral in het hoogseizoen (nov-maart) is dit een populaire attractie.
– Laat je voor de boottocht niet verleiden tot een potje Toss the Boss

Heb jij weleens walvissen gespot? En wat vond je ervan? 

3 REACTIES

    • Ja, het was eigenlijk alleen maar een win-winsituatie: een gezellige avond gehad, walvissen gespot, 50 dollar teruggekregen en een herinnering waar we nog regelmatig hard om moeten lachen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.