Safari in Kenia: op zoek naar de BIG 5

reisfotografie tag

Een safari in Afrika zou eigenlijk op iedereens bucketlist moeten staan. Voor mij was onze zoektocht naar de big five in Kenia een van mijn meest indrukwekkende reisbelevenissen. Een unieke ervaring die ik niet had willen missen. In dit artikel neem ik je graag mee op safari in Kenia!

Een aantal jaar geleden boekten mijn vriend en ik een strandvakantie naar Kenia. We sliepen in een hotel direct aan het brede zandstrand van Mombasa. Genieten dus! Maar natuurlijk vlogen wij niet alleen voor een wit strand en azuurblauwe zee naar Kenia. Een meerdaagse safari stond boven aan onze to-do list. Op de dag van aankomst boekten we meteen een 3-daagse safari.

Rode olifanten spotten in Tsavo National Park

De volgende ochtend staan we voor dag en dauw op. Normaal ben ik mijn bed niet uit te branden, maar nu sta ik meteen klaarwakker en vol verwachting naast m’n bed. Klaar om de big five (leeuw, neushoorn, olifant, luipaard & buffel) te gaan spotten. Samen met zes medereizigers die we in het hotel hebben ontmoet, worden we opgehaald door Anthony; onze chauffeur voor de komende drie dagen. Onze eerste tussenstop wordt Tsavo. Dit nationale park is met een oppervlakte van bijna de helft van Nederland het grootste park van Kenia. Tsavo East kenmerkt zich door ruige uitgestrekte savannelandschappen van rood zand. Het wildpark staat bekend om de red elephant, die alleen hier voorkomt. De dikhuiden baden zich in het rode Tsavo-stof waardoor ze een roestbruine kleur krijgen.

Safari Kenia - Rode olifanten Tsavo - Reisvlinder.nl

Eenmaal in het park aangekomen, blijkt dat de olifanten hier duidelijk in de meerderheid zijn. Overal waar je kijkt, zie je kuddes lopen. Bijzonder om olifanten in zo’n apart kleurtje te zien. Op weg naar onze lunchlocatie wordt het nog even heel spannend. Midden op de weg staat een moeder met haar babyolifantje. Onze chauffeur begint te toeteren, maar dit valt duidelijk niet in goede aarde bij de beschermende moederolifant. Ze gaat op haar achterpoten staan en begint luid te tetteren. Zo van dichtbij zijn die beesten echt enorm. Even ben ik bang dat ze met haar slurf ons busje omver gaat gooien, maar dan ineens gaat de chauffeur er plankgas vandoor. Mijn hart klopt nog in mijn keel, maar wat was dit ontzettend gaaf!

Safari Kenia - Rode olifanten in Tsavo - Reisvlinder.nl

Na deze indrukwekkende ervaring gaan we lunchen op een berg waar we nog even napraten en genieten van het adembenemende uitzicht over de droge vlakten en rond grazende dieren. Die middag spotten we vanuit ons busje nog giraffes, gnoes, zebra’s, buffels en impala’s. Helaas nog geen leeuw, luipaard of neushoorn gezien, maar gelukkig gaat de volgende dag onze zoektocht naar de big five gewoon weer verder.

De imposante Kilimanjaro

De volgende ochtend vervolgen we onze safari richting Amboseli. In dit wildpark kunnen we bij helder weer de Kilimanjaro bewonderen. Ik ben benieuwd. Het eerste wat opvalt, is dat de olifanten weer gewoon oud en vertrouwd grijs zijn. Daarnaast is het landschap een stuk groener en lopen er veel apen rond, maar helaas nog steeds geen teken van de rest van de grote vijf. Wel zien we op weg naar onze slaapplaats ineens de besneeuwde top van de imposante Kilimanjaro opduiken. We hebben geluk, want volgens onze chauffeur is de Kilimanjaro meestal in nevel gehuld.

Safari Kenia - Amboseli Kilimanja - Reisvlinder.nl

Glamping in de wildernis

Na een lange tocht komen we rond lunchtijd aan bij Kibo Safari Camp. Wat een aangename verrassing! We slapen die nacht midden in de wildernis in een luxe safaritent met uitzicht op de Kilimanjaro. Dit is glamping op z’n best! Na de lunch nemen we nog even een duik in het ijskoude zwembad om vervolgens weer in ons busje te stappen voor een tocht door het park. Terwijl de schemer invalt, beginnen we al bijna de hoop op het spotten van de overige big five-leden op te geven. Maar dan ineens trapt onze chauffeur op de rem. Op een steenworp afstand van ons busje, zien we een luipaard sluipen. Hij is duidelijk op jacht. En inderdaad; in de verte zien we zijn prooi. Samen met een andere luipaard probeert hij een zebra in te sluiten. Het is fascinerend om te zien hoe ze te werk gaan, maar toch zit ik er niet op te wachten om een zebra doormidden gescheurd te zien worden (ook al is dat gewoon de natuur). Ik ben dan ook opgelucht als de zebra weet te ontsnappen.

Safari Kenia - Kibo Safari Camp in Amboseli - Reisvlinder.nl

De koning van het dierenrijk

’s Avonds val ik voldaan in slaap met op de achtergrond het getetter van olifanten. En hoorde ik daar nou een leeuw grommen? Ik slaap die nacht als een roos en schuif de volgende ochtend uitgerust aan bij het ontbijt. Vandaag moet het dan gaan gebeuren: alleen de leeuw en neushoorn moeten nog gespot worden. We hebben al snel ‘beet’. In de vroege morgen zien we twee leeuwen liggen. Ze gapen wat en er zit weinig beweging in. Totdat de mannetjes leeuw ineens op zijn dooie gemak richting de leeuwin loopt en we getuige zijn van geslachtsgemeenschap tussen de twee leeuwen. Ook dat is de natuur.

Het einde van onze 3-daagse safari is inmiddels in zicht. Tot onze spijt is het niet gelukt om alle vijf de dieren van de big five te spotten. De neushoorn heeft zich goed verborgen weten te houden. Heel jammer natuurlijk, maar het is wel een goede reden om ooit terug te keren naar Afrika om ook de neushoorn nog eens te bewonderen. Bovendien is vier van de vijf een prima score. Ook zonder de neushoorn was deze safari meer dan de moeite waard en zoals gezegd een van mijn mooiste reismomenten.

Safari Kenia - Amboseli - Reisvlinder.nl

Fresh meat

Maar het is nog niet helemaal afgelopen: op de terugweg naar Mombasa zijn we nog getuigen van een apart schouwspel. Langs de weg ligt een door een vrachtwagen aangereden olifant en tot onze verbazing zijn er mannen met grote bijlen op de olifant aan het inhakken. “Fresh meat”, zegt de chauffeur. Ook legt hij uit dat olifanten hun hele leven dezelfde paden blijven lopen op zoek naar water en voedsel. Blijkbaar liep deze olifant gewoon zijn gebruikelijke route van voordat deze weg werd aangelegd en helaas is dit hem fataal geworden.

De Masai jump

Onze laatste tussenstop maken we bij een (ietwat toeristisch opgezet) Masai-dorpje, waar we vuur leren maken en een korte cursus hoogspringen krijgen. De Masai staan er namelijk om bekend dat zij heel hoog kunnen springen. Door een speciale techniek schieten ze op hun slippers (die gemaakt zijn van autobanden) een eind de lucht in. Met deze traditionele jumping dance demonstreren de mannen hun kracht en uithoudingsvermogen. Ik mocht zoals je op de foto ziet ook een poging wagen. Niet onverdienstelijk al zeg ik het zelf. Een laatste ‘hoogtepuntje’ van een avontuur om nooit te vergeten!

Safari Kenia - Masai - Reisvlinder.nl

Heb jij de big five al gespot?

7 REACTIES

    • Was zeker een fantastische ervaring! Die olifant was door een vrachtwagen aangereden, waarschijnlijk ’s nachts want anders moet de chauffeur inderdaad wel een beetje blind geweest zijn. Ik weet niet of hij op slag dood was, maar ik hoop het wel. Vond het al zo zielig!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.