Een dagje Amsterdam is altijd een goed idee! Heb je het centrum inmiddels wel gezien? Stap dan op het pontje naar de overkant van het IJ voor een wandeling door Amsterdam Noord. Een hippe wijk met een rauw randje én heel veel creatieve hotspots. Wandel in dit artikel mee langs de leukste plekken en bezienswaardigheden in Amsterdam Noord.
Wandelroute Amsterdam Noord – 5 km
Zin in een alternatieve stadswandeling in Amsterdam? Kies dan voor deze wandelroute door Amsterdam-Noord. De NDSM-route (circa 5 km) start aan de achterzijde van het Centraal station waar de veerpont naar Amsterdam Noord vertrekt. Eenmaal aan de overkant van het IJ leidt deze wandelroute je langs de leukste plekken en bezienswaardigheden in Amsterdam Noord.
Met het pontje naar Amsterdam Noord
Stap voor deze wandeling aan boord van de Buiksloterwegveer (pont F3 groen) naar Amsterdam Noord. Deze veerpont vertrekt vanaf de Ruyterkade, aan de achterzijde van het Centraal Station, en vaart je in nog geen vijf minuutjes naar de overkant van het IJ. Gratis en voor niks! De pont vaart 24 uur per dag af en aan, dus je hoeft nooit lang te wachten.

Culturele hotspot de Tolhuistuin
Je stapt uit aan de Buiksloterweg waar je bijna meteen tegen de Tolhuistuin aanloopt. Deze creatieve ontmoetingsplaats met onder andere concertzalen en ateliers is dé culturele hotspot van Amsterdam Noord. Er worden regelmatig voorstellingen, concerten, workshops en exposities georganiseerd. In het paviljoen vind je restaurant THT waar je terecht kunt voor een hapje en drankje. Vooral in de zomer is het heerlijk toeven op het zonnige terras met uitzicht op het IJ. Lunchtip: het THT plateau met lekkere hapjes en smeersels.



Fantastisch uitzicht vanaf A’DAM Lookout
Na je eventuele tussenstop bij de Tolhuistuin loop je langs de IJpromenade richting de A’DAM Lookout. De iconische toren staat fier te pronken aan het IJ. De razendsnelle lift van de toren brengt je in slechts twintig seconden naar de bovenste verdieping, waar je een fantastisch uitzicht wacht. Vanaf het dak geniet je op meer dan 100 meter hoogte van een weids zicht over de historische binnenstad en het polderlandschap.
Zin in een hapje en drankje terwijl je geniet van het uitzicht? Zoek dan een plekje in de skybar. Zin in iets meer actie? Op het observatiedek vind je Europa’s hoogste schommel: Over the Edge. Waaghalzen schommelen hier op grote hoogte heen en weer over de rand van de toren. Durf jij het aan? Bekijk hier de actuele openingstijden en prijzen.
Overnachten in de A’DAM toren? Dat kan in het hippe Sir Adam Hotel. Vanuit je hotelkamer geniet je van een geweldig uitzicht!

Het Eye Filmmuseum
Naast de A’DAM toren staat het EYE Filmmuseum. Het futuristisch ogende gebouw gebouw is een opvallende verschijning. In de expositieruimte zijn internationaal toonaangevende tentoonstellingen te zien en in de filmzalen kun je genieten van de nieuwste arthousefilms en filmklassiekers. Bekijk hier de actuele openingstijden en prijzen.
Ook leuk: wandel even naar binnen voor een koffiestop in het Eye restaurant, mét een lekker taartje en een geweldig uitzicht over het IJ.

Vliegen over Nederland bij This is Holland
Naast het filmmuseum vind je een wel heel bijzondere attractie: This is Holland. Dit is een levensechte 5D-vlucht over de mooiste plekken in Nederland. Zo vlieg je onder andere over de Amsterdamse grachten, de kleurrijke bollenvelden en de paarse heide.
De special effects – zoals wind, nevel en geur – geven je tijdens de simulatievlucht het gevoel dat je echt vliegt. Ik vond het echt heel gaaf om op deze manier de mooiste plekken van ons land te zien. De totale experience (inclusief informatieve shows en de vlucht van 9 minuten) duurt ongeveer een uur. Bestel hier alvast online tickets inclusief tijdslot voor This is Holland.

Markt op de Van der Pekstraat
De wandelroute loopt vervolgens door de Van der Pekstraat. Van oudsher een echte volksbuurt met karakteristieke arbeiderswoningen die ruim honderd jaar geleden gebouwd werden.
Elke woensdag, vrijdag en zaterdag kun je hier bij tientallen kramen koopjesjagen en fijnproeven op de Pekmarkt. Ook vind je er leuke eettentjes en winkeltjes, zoals de conceptstores Kost & Inwoning en Pek & Kleren.

Duurzame broedplaats de Ceuvel
De volgende tussenstop op de route is de Ceuvel, een duurzame broedplaats voor creatieve ondernemers op een voormalige scheepswerf. Een bijzondere plek aan het kanaal, verstopt tussen de lelijke industriegebouwen. Eenmaal op het terras van Café de Ceuvel merk je daar echter helemaal niks meer van. Op dit fijne plekje draait alles om duurzaamheid: alle gerechten op de menukaart zijn veganistisch en de koffie is CO2-neutraal.
Tip: slapen in een drijvende hotelkamer? Bij de Ceuvel liggen traditionele schepen aangemeerd die omgetoverd zijn in moderne hotelboten. Boek hier je overnachting op een privé-boot.

Curiosa en vintage design
Even verderop langs de route vind je Van Dijk & Ko. Wil je je huis inrichten met unieke spullen? Dan moet je hier zeker even een kijkje nemen. Deze enorme loods staat vol met vintage, antiek, industriële meubels en curiosa. En ook bij de overburen Neef Louis Design barst het van de vintage designspullen en unieke meubelstukken. Je kunt er eindeloos rondstruinen en schatzoeken.



Hippe lunchtentjes op NDSM-werf
Na een bezoekje aan dit vintage- en designwalhalla vervolg je de route richting de NDSM-werf. Een van de leukste bezienswaardigheden in Amsterdam Noord! Ooit was dit de grootste scheepswerf ter wereld en thuishaven van de Nederlandse Dok en Scheepsbouw Maatschappij. Tegenwoordig zijn de roestige loodsen op de voormalige scheepswerf omgetoverd in creatieve bedrijfjes en hippe eettentjes.
Mijn twee aanraders voor een lekkere lunch op de NDSM-werf? Pllek en Noorderlicht. Laatstgenoemde restaurant is gevestigd in een hangarachtige kas en heeft een heerlijk terras aan het water. Pllek is gebouwd van oude zeecontainers en heeft een fijn strandje aan het IJ.



Kunststad en vlooienmarkt in de NDSM-loods
Houd je van kunst en design? Wandel dan zeker even een rondje door de Kunststad. Dit is een zelf ontworpen en gebouwde stad in de NDSM-loods met tientallen ateliers, bedrijfsruimten en theaterwerkplaatsen.
In de NDSM-loods vindt ook ongeveer één weekend per maand de (naar eigen zeggen) grootste vlooienmarkt van Europa plaats. In de IJhalllen kun je eindeloos snuffelen tussen de vintage spulletjes en zoeken naar zeldzame schatten. Bekijk hier de agenda.



Street art museum STRAAT
Als je van street art houdt, kom je ogen tekort op de NDSM-werf. Veel loodsen zijn opgefleurd met kleurrijke graffiti en muurschilderingen. Blikvanger is het dubbelportret van Eberhard van der Laan, een prachtig eerbetoon aan de (volgens veel Amsterdammers) beste burgemeester die de stad ooit gekend heeft.
Een andere niet te missen muurschildering is het kleurrijke portret van Anne Frank. Deze gigantische muurschildering van de Braziliaanse straatkunstenaar Eduardo Kobra vind je op de muur van het STRAAT museum. Het grootste street art museum ter wereld is gevestigd in de oude Lasloods. Je kunt er maar liefst meer dan 150 kunstwerken van internationale streetartkunstenaars bewonderen. Bestel hier je online tickets met korting voor STRAAT museum.


Uniek hotel in een havenkraan
Niet over het hoofd te zien op de NDSM-werf is het Faralda Crane Hotel. Dit unieke hotel is gevestigd in een voormalige havenkraan met jacuzzi op het dak. Om te overnachten in een luxe suite moet je wel flink in de buidel tasten, maar dan heb je wel een overnachting om nooit te vergeten! Bekijk hier de beschikbaarheid en prijzen.
Liever goedkoper overnachten op de NDSM-werf? Dat kan iets verderop in het DoubleTree by Hilton. Ook vind je in Amsterdam Noord een heel mooi en betaalbaar BUNK hotel dat gevestigd is in de Sint-Ritakerk.

Jachthaven en NDSM-Pier
Het laatste stukje van de route loop je langs de jachthaven en de NDSM-Pier waar het piratenzendschip van Radio Veronica en het drijvende hotel Botel liggen aangemeerd. Het einde van de wandelroute door Amsterdam Noord is in zicht, want naast de pier vertrekt de pont (f4 paars) naar het centraal station. De pont vaart tussen 7.00 en 23.30 uur minimaal één keer per uur. De overtocht duurt ongeveer een kwartiertje.

