Lentetip: een Smaakfietsroute door de Gelderse Vallei

Smaakfietsroute Ede

De lente is officieel begonnen! Vorig jaar stapte ik op de eerste echte zonnige lentedag op de fiets om een Smaakfietsroute door de Gelderse Vallei te rijden. Een 33 kilometer lange route, die je langs de lekkerste streekproducten in Ede, Lunteren, Ederveen en Renswoude leidt. Een smaakvolle rit langs boerderijen en landwinkeltjes met heerlijke lekkernijen. Spring maar achterop!

Smaakfietsroute van kaas tot sap

Onze eerste tussenstop maken we bij de biologische kaasboerderij Brandrood in Ede. Op deze monumentale boerderij uit 1652 wordt een karakteristieke kaas gemaakt van de melk van de zeldzame Brandrode koeien. Iedere zaterdag is er ‘open erf’: de boerderijwinkel is open en je kunt de Brandroden van dichtbij bewonderen. We hebben geluk, want er is onlangs een schattig kalfje geboren dat ons nieuwsgierig vanuit de stal aanstaart.

Nadat we een rondje over het erf hebben gelopen, fietsen we verder richting de Doesburgermolen. Vanaf de fiets genieten we van het uitzicht op de weilanden die boordevol staan met vrolijk dartelende lammetjes. De kou is eindelijk uit de lucht, de bomen hebben groene knoppen en de narcissen staan volop in bloei langs de kant van de weg. De lente laat zich van haar beste kant zien.

Onderweg maken we regelmatig een culinaire tussenstop. Bij tuinderij In Goede Aarde kopen we een potje honingmosterd, bij Boerderij De Groote Voort stappen we af voor de beroemde Remekerkaas en bij Bert Minnen trekken we een doosje eieren uit de muur. Uit deze boerderijautomaat kun je ook aardappels, honing en kalfsvlees trekken. De boer gaat met zijn tijd mee, want bij de vleesautomaat kun je zelfs contactloos betalen.

Doesburgermolen Ede

Uitzicht over de Veluwse bossen

De route leidt niet alleen langs delicatessen uit de streek, maar ook langs een paar mooie bezienswaardigheden. Zo is het statige Kasteel Renswoude een echte blikvanger, maar het letterlijke hoogtepunt is uitkijktoren De Koepel in het Lunterse Buurtbos. Vanaf het 22 meter hoge rijksmonument genieten we van een weids uitzicht over de Veluwse bossen. Door de verrekijker is in het westen zelfs de Cuneratoren in Rhenen te zien.

’s Middags stijgt het kwik tot boven de twintig graden. Een prima temperatuur voor een verfrissend ijsje. Bij geitenboerderij Jowis Zolder proeven we een ambachtelijk ijsje gemaakt van geitenmelk. Vanuit de voormalige hooizolder hebben we een goed uitzicht op de honderden geiten in de stal. Aan het eind van de route genieten we nog van een kopje koffie met een bokkenpoot(je) in de knusse boerenhuiskamer van Landwinkel ’t Doesburger Erf. In het winkeltje kopen we ook nog een paar Edenaartjes voor thuis. Met dit streekbiertje van de Heidebrouwerij in Ede proosten we die avond op een geslaagde fietstocht in Lunteren en omstreken. Proost en bon appétit!

Kasteel Renswoude Kasteel Renswoude Koepeltoren Lunteren

Meer Smaakfietsroutes in de omgeving van Ede

Ik fietste dus de Smaakfietsroute: van kaas tot sap (33 kilometer), maar er zijn nog drie andere Smaakfietsroutes in de omgeving van Ede verkrijgbaar:

BloesemLammetjesVerse eierenLijkt het jou leuk om deze Smaakfietsroute te rijden? En heb je nog tips voor mooie fietsroutes langs lekkere adresjes? 

 

4 REACTIES

  1. Ik mail je artikel even door naar mijn ouders, want die gaan binnenkort een weekendje die kant op om te fietsen en zullen dit vast erg leuk vinden!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.