Mijn favoriete steden uit de Stedentrip Top 100

Barcelona

Inspiratie nodig voor een leuke stedentripbestemming? Bekijk dan eens de Stedentrip Top 100, die onlangs is samengesteld door reisplatform GoEuro in samenwerking met HomeToGo. Ik bestudeerde de lijst en laat je graag weten wat mijn eigen favoriete stedentrips uit deze Top 100 zijn.

Hoe de Stedentrip Top 100 tot stand is gekomen? GoEuro en HomeToGo hebben tweeduizend Europese steden onderzocht en beoordeeld op vijf verschillende factoren: dagactiviteiten, het nachtleven, accommodaties, eten en drinken en openbaar vervoer. De belangrijkste conclusie uit het onderzoek: Barcelona staat met stip op nummer één! Verder is Berlijn de stad met het beste nachtleven, vind je in Kiev de meest betaalbare accommodaties en komt Londen het beste uit de bus op het gebied van activiteiten.

Benieuwd naar alle resultaten uit het onderzoek? Die lees je hier: Stedentrip Top 100.

Stedentrip Top 10

En dan nu de hamvraag: wat zijn mijn eigen favoriete stedentrips uit deze lijst? Uiteraard heb ik bij lange na niet alle steden uit het onderzoek bezocht. Toch heb ik inmiddels al heel wat Europese steden gezien en dus genoeg vergelijkingsmateriaal om een paar van mijn favoriete steden uit te lichten. Geen makkelijke keuze, want Europa heeft zo ontzettend veel mooie en leuke steden. Na lang wikken en wegen ben ik uitgekomen op de volgende vijf steden (gerangschikt op hoogste notering in de Stedentrip Top 100):

Londen (nr. 5)

Eigenlijk houd ik niet zo van heel grote en drukke steden, maar voor Londen maak ik graag een uitzondering. Inmiddels heb ik de stad drie keer bezocht en ik ben er nog lang niet uitgekeken. Het verklaart waarom Londen in het onderzoek het hoogst scoort op het gebied van activiteiten. Er is zoveel te zien en te doen. Bovendien zijn de meeste musea ook nog eens gratis te bezoeken. Natuurlijk mogen de bekende highlights als de Big Ben, the Tower Bridge en Westminster Abbey niet ontbreken tijdens je stedentrip. Maar wat Londen wat mij betreft vooral zo’n leuke stad maakt, zijn de vele gezellige marktjes en hippe wijkjes. Sla ook zeker de wijk Shoreditch niet over om kleurrijke streetart te bewonderen en leuke marktjes te bezoeken.

>> Lees ook: 10 x gratis zien en doen in Londen.

Favoriete stedentrips: Londen

Lissabon (nr.7)

Hoewel Lissabon geen heel bekende bezienswaardigheden heeft, heeft de stad wel een plekje in mijn hart veroverd. Of misschien juíst omdat de stad niet enorm veel bezienswaardigheden telt. Het is namelijk heerlijk om gewoon door de charmante straatjes te slenteren, van de mooie uitzichten te genieten en een terrasje te pakken voor een lekker hapje en drankje. Lissabon is een onwijs kleurrijke stad die ook nog eens vriendelijk is voor je portemonnee. Bovendien heeft Lissabon een heerlijk zonnig klimaat en ben je met de trein binnen no time aan het strand. Wat mij betreft een terechte zevende plek in de Stedentrip Top 100.

>> Lees ook: 10 leuke tips en gratis bezienswaardigheden in Lissabon

Favoriete stedentrips: Lissabon

Boedapest (nr. 9)

Er is geen twijfel over mogelijk dat Boedapest een plekje in mijn top 5 met favoriete stedentrips verdient. Niet voor niets heeft deze fijne stad ook een hoge notering veroverd in de Stedentrip Top 100. De stad is niet alleen mooi en sfeervol, maar ook nog eens heel betaalbaar. Het barst er van de schitterende gebouwen, zoals het parlement, het Vissersbastion en de Sint-Stefanusbasiliek. Daarnaast kun je er goed winkelen, gezellig uitgaan in ruïne pubs en lekker badderen in historische badhuizen. Kortom, in Boedapest zul je je uitstekend vermaken!

>> Lees ook: zien, doen & proeven in Boedapest

Boedapest

Rome (nr. 12)

Rome is nogal toeristisch en toch mag deze stad wat mij betreft niet ontbreken in dit lijstje. Rome is natuurlijk niet voor niets zo toeristisch: het is namelijk een van de mooiste steden van Europa. Met al haar indrukwekkende bezienswaardigheden, sfeervolle pleinen en mooie fonteinen, is het net een groot openluchtmuseum. En ook niet onbelangrijk: je kunt er ontzettend lekker eten. Vooral in de charmante wijk Trastevere. Verder mag een bezoek aan Vaticaanstad natuurlijk niet ontbreken en sla vooral ook het Colosseum, Forum Romanum en Pantheon niet over. In Rome kijk je je ogen uit!

>> Lees ook: zien, doen & proeven in Rome

Rome

Sint-Petersburg (nr. 31)

Sint-Petersburg verdient wat mij betreft een veel hogere notering in de Top 100. Deze stad is namelijk bijzonder mooi. Zo struikel je er over de indrukwekkende paleizen. Met natuurlijk als hoogtepunt het Winterpaleis, oftewel: de Hermitage. Ook de rijkversierde kathedralen zijn er goed vertegenwoordigd en zelfs de metrostations zijn omgetoverd tot kleine musea. De sfeervolle grachten maken het plaatje compleet. En wist je dat je in Sint-Petersburg ook heel lekker en betaalbaar kunt eten? Echt een stad waar je een keer geweest moet zijn.

>> Lees ook: 10 leuke tips en gratis bezienswaardigheden in Sint-Petersburg

Favoriete stedentrips: Sint Petersburg

Tot slot nog een kleine aanvulling:
– Steden die mijn top 5 net niet gehaald hebben? Berlijn, Wenen en Malaga.
– Steden die ik niet snel nog een keer zal bezoeken: Milaan, Florence en Marrakech.
– Steden die hoog op mijn bucketlist staan: Madrid, Valencia en Porto.
– Steden die ik dit jaar nog ga bezoeken: Gent, Napels en Kopenhagen.

Meer lezen over stedentrips in Europa

Wat zijn jouw favoriete stedentrips in Europa? 

Dit artikel over mijn favoriete stedentrips is geschreven in samenwerking met GoEuro.

6 REACTIES

  1. Van dit lijstje heb ik alleen Londen bezocht, schaam schaam! De overige steden zou ik graag nog een keer willen bezoeken. Vooral Rome staat hoog op mijn lijstje! Ik ga de stedentrip top 100 meteen even bekijken voor leuke inspiratie! 😉

  2. Leuk om jouw top favorieten te lezen. Rome is mijn all time favourite. Boedapast vind ik ook wel heel tof en Lissabon ook. Verder zou Sevilla in mijn top komen te staan. En Krakau zou ik graag eens bezoeken.

    • Sevilla ben ik nog nooit geweest, dus daar kan ik niet over oordelen. Krakau ben ik als kind geweest, dus daar zou ik graag nog eens naar terug willen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.