Kunst en natuur: Beeldenroute de Grebbelinie

beeldenroute grebbelinie

Zestien verrassende kunstwerken en een bijzonder groen landschap. Dat zijn de ingrediënten van Beeldenroute de Grebbelinie. Vorige maand stapte ik op de fiets om deze 15 kilometer lange tocht te rijden. De ideale combi van kunst en natuur. Fiets je mee?

Sinds ik niet lekker in mijn vel zit, stap ik steeds vaker op de fiets. Kilometers vreten met mijn haren in de wind. Even lekker mijn hoofd leegtrappen. Vogelvrij zijn op twee wielen. Toch is doelloos rondfietsen niet aan mij besteed en stippel ik vooraf graag een route uit om nieuwe plekken te ontdekken. Dit keer is de route al voor mij uitgestippeld door 14Karaats. Dit kunstenaarscollectief organiseert tot 1 oktober een tijdelijke Beeldenroute door het Grebbelinielandschap tussen Veenendaal en Renswoude.

Bezoekerscentrum de Grebbelinie

We starten onze tocht bij het gloednieuwe Grebbelinie Bezoekerscentrum in Renswoude. Het voormalige Fort aan de Buurtsteeg is pas sinds 8 juli geopend voor publiek. In de interactieve expositieruimte kom je alles te weten over de geschiedenis van de Grebbelinie. Een ruim tweehonderd jaar oude verdedigingslinie van forten en bunkers tussen Rhenen en Spakenburg.

Na een korte wandeling over het terrein rond het bezoekerscentrum zijn de eerste drie kunstwerken al in the pocket. En hoewel het zeer aantrekkelijke terras van restaurant Grebbelounge lonkt, springen we meteen daarna op de fiets om de overige 13 kunstwerken te gaan bewonderen.

Bezoekerscentrum Grebbeliniebeeldenroute-grebbelinie-fietsen-11beeldenroute-grebbelinie-fietsen-10
QR-codes en tastkastjes

De tocht begint op een smal dijkje met een zevental QR-codes langs het fietspad. Het blijkt kunstwerk nummer 5 te zijn: De Grote Grebbegraai. Door de codes te scannen met je mobieltje kun je een hoorspel over de omgeving beluisteren. De route bestaat dus niet alleen uit beelden, zoals je misschien van een beeldenroute zou verwachten.

Een paar kilometer en mooie beelden (van o.a. een tank en een lepelaar) verder fietsen we dan ook langs een stuk of tien tastkastjes. De knalrode kastjes zijn gevuld met natuurlijke materialen uit de omgeving. Het is de bedoeling dat je hier met je vingertoppen probeert te voelen wat erin zit. Naar het juiste antwoord blijf je voor altijd gissen. Over de eierschellen, beukennootjes en eikeldopjes zijn we vrij zeker, maar was dat nou echt een dot varkenshaar?

beeldenroute grebbelinie qr-codesbeeldenroute-grebbelinie-fietsen-2beeldenroute-grebbelinie-fietsen-3 beeldenroute-grebbelinie-fietsen-4
Een Poëziebos, gluurgedichten en schommels

Na deze eigenaardige prikkeling van onze tastzintuigen en een wandeling door het Poëziebos, is het tijd voor een bourgondische tussenstop. Een biertje met bitterballen op het terras van restaurant de Dennen doet wonderen. We fietsen weer verder langs de laatste beelden, wandelen een rondje bij het wonderschone Kasteel Renswoude en spieken nieuwsgierig door de kleine gaatjes van de gluurgedichten. Onderweg worden we nieuwsgierig aangestaard door grazende koeien en pony’s.

Het laatste kunstobject blijkt te bestaan uit vrolijk gekleurde schommels. De gedachte erachter? Volgens de kunstenaar maken schommels het mijmeren aangenaam en zeggen ze iets over de vredestijd waarin we nu leven. Dankbaar maken we gebruik van dit laatste kunstwerk om nog even al schommelend te mijmeren over deze verrassend leuke fietstocht door het bijzondere Grebbelinielandschap. Daar waar ooit zo hard gestreden is voor onze vrijheid…

Meer zien van en lezen over deze regio? Bekijk dan mijn fotoblog: herfst op de Utrechtse Heuvelrug

beeldenroutebeeldenroute-grebbelinie-fietsen-16beeldenroute-grebbelinie-fietsen-9beeldenroute1Beeldenroute schommels
Praktische info en tips

– De kunstwerken van Beeldenroute de Grebbelinie zijn nog tot 1 oktober 2017 te bezichtigen.
– De route telt drie startpunten in Renswoude: Restaurant de Dennen, Camping de Grebbelinie en Bezoekerscentrum de Grebbelinie.
– Op deze locaties zijn gratis folders verkrijgbaar met de route en informatie over de kunstwerken.
– Ook kun je bij deze locaties je auto parkeren.
– Reis je met de trein? Stap dan uit bij Veenendaal- de Klomp. Op dit station zijn OV-fietsen te huur en het ligt op slechts 1500 meter van bezoekerscentrum de Grebbelinie.
– Tijdens de route even stoppen voor een hapje of drankje? Dat kan bij restaurant de Dennen of restaurant Grebbelounge (bij het bezoekerscentrum).
– Bij de Expositie MAKING OF kun je zien hoe de kunstwerken tot stand zijn gekomen. Openingstijden: ma t/m vrij van 9 tot 17 uur en zondag van 12 tot 17 uur. (adres: Renswoudseweg 1, Ederveen)
– Hoewel de route maar 15 kilometer is, raad ik je toch aan om minstens een paar uur uit te trekken voor de fietstocht. Door het interactieve karakter van sommige kunstwerken kost het namelijk best veel tijd om alles goed te bekijken. Wil je onderweg ook nog lekker lunchen en de Making of expositie bezoeken? Dan kun je er wel een heel dagje uit van maken.

Beeldenroute Grebbelinie Renswoudebeeldenroute-grebbelinie-fietsen-8Lijkt het jou leuk om deze Beeldenroute te fietsen? En heb jij nog tips voor mooie fietsroutes langs kunst & natuur? 

6 REACTIES

    • Ik woon vlakbij, dus las het in de plaatselijke krant. Anders had ik er waarschijnlijk ook nooit van gehoord. Ik wist niet goed wat ik ervan moest verwachten. Was bang voor een paar saaie beelden in een weiland, maar vond het een verrassend leuke tocht.

  1. Goh, ik wist niet eens dat deze route bestond joh! Lijkt me zeker wel wat, alleen jammer dat we dan eerst met de auto weer zo’n stuk moeten rijden waardoor je toch best wel al veel tijd kwijt bent. Zoiets moeten we dan eigenlijk combineren met een hotelletje erbij. Ook niet verkeerd natuurlijk maar voor oktober lukt dat denk ik niet meer, bijna alle weekenden zitten wel al vol…

    • Jammer inderdaad dat het voor jullie zo’n eind weg is. Een hotelletje is natuurlijk altijd een goed idee, maar dan moet je er wel de tijd voor hebben. Helaas is het maar een tijdelijke route. Wel leuke plannen in die volle weekenden?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.