De mooiste uitzichtpunten in Tallinn

Kohtu viewpoint Tallinn

Als je de oude binnenstad van Tallinn betreedt, is het net alsof je een middeleeuws sprookje binnenwandelt. Slenterend door de smalle straatjes raak je niet snel uitgekeken, maar ook het uitzicht op de stad is om door een ringetje te halen. Sprookjesachtige panorama’s van oranje daken, oude stadsmuren en statige kerktorens. Dit zijn de mooiste uitzichtpunten in Tallinn!

Twee uitkijkpunten op de Toompea-heuvel

De Toompea-heuvel, ook wel de Domberg genoemd, staat in de oude binnenstad van Tallinn. Op de heuvel vind je maar liefst twee uitzichtpunten: Patkuli en Kohtu viewpoint. Vooral voor het uitzicht vanaf laatst genoemde platform moet je wel eerst even een weg door de toeristen banen. Maar dan heb je ook wat: het uitzicht is fantastisch!

Lees ook: 10 x gratis zien en doen in Tallinn

Toompeas heuvel Tallinn
Uitzicht op het moderne deel van Tallinn

Vanuit het parkje op de Harju Hill heb je niet alleen uitzicht op het Vrijheidsplein en de St.John’s kerk, maar ook op het moderne deel van de stad. De laatste twee decennia schoten de wolkenkrabbers in Tallinn namelijk als paddenstoelen uit de grond.

Vrijheidsplein Tallinn
Het uitzicht vanaf de oude stadsmuur

Aan de Müürivahe straat (48) vlak bij de beroemde Katariinasteeg kun je een stukje over de oude stadsmuur wandelen. Niet te missen zijn de doorkijkjes met mooi uitzicht op de vele kerktorens van Tallinn. Entree Hellemann Tower: 3 euro (2017).

Panorama TallinnUitzicht stadsmuur Tallinn
Uitzicht vanaf een bijzonder Sovjet bouwwerk

Hoewel het uitzicht vanaf Linahall zeker niet het mooiste uit dit rijtje is, sta je na het beklimmen van de trappen wel op een heel bijzonder uitkijkpunt. Dit betonnen evenementencomplex werd namelijk gebouwd voor de Olympische Spelen in 1980. Tegenwoordig ligt het met graffiti bespoten Sovjet bouwwerk er verlaten bij en is het alleen nog in gebruik als populaire hangplek voor jongeren (en als uitkijkpunt voor toeristen uiteraard).

Linnahall Tallinn
360 graden zicht vanaf de Sint-Olaf kerk

Misschien wel het mooiste uitzicht heb je vanaf de toren van de Sint-Olaf kerk. Na een duizelingwekkende klim van 258 treden word je beloond met een spectaculair uitzicht op de oude binnenstad en de haven. Toegang: 2 euro (2017).

Ook leuk om te lezen: hoe overleef ik een regenachtige stedentrip in Tallinn? 

Uitzicht Tallinn haven
De skyline vanaf de kustweg richting Pirita

Een leuk uitje vanuit het centrum van Tallinn is een fietstocht naar het strand van Pirita. Tijdens dit heerlijke ritje langs de kust zie je in de verte de skyline van Tallinn. Een bijzonder panorama met op de voorgrond grote cruiseschepen en daarachter de kerktorens die overal statig bovenuit steken.

Lees ook: op de fiets van Tallinn naar Pirita

Pirita Tallinn
Het hoogste bouwwerk van Estland

In Pirita staat ook de televisietoren van Tallinn. Met een hoogte van 314 meter het hoogste bouwwerk van Estland. De toren zorgde tijdens de Olympische Spelen in 1980 voor televisie – en radioverbindingen. Op de 21ste verdieping, op een hoogte van 170 meter, vind je een observatiedek en café. Ik heb zelf helaas niet de hogesnelheidslift (€10 – 2017) naar boven genomen, omdat er een grijze deken van bewolking boven Tallinn hing. Bij helder weer schijn je echter zelfs de Finse kust te zien liggen.

Lees ook: Tallinn versus Riga

Televisietoren Tallinn
Uitzicht op de binnenstad vanuit de stadhuistoren

Tot slot nog een uitkijkpunt dat ik zelf niet getest heb. In het centrum van Tallinn kun je namelijk ook nog de 115 treden van de toren van het stadhuis beklimmen voor een uitzicht op de binnenstad.

Stadhuis TallinnBen jij weleens in Tallinn geweest en heb ik toevallig nog een mooi uitzichtpunt gemist? 

2 REACTIES

    • Haha, snap ik! Veel plezier alvast. Ik vond trouwens een bezoek aan de Patarei gevangenis echt een aanrader. Weet alleen niet of die in de winter ook open is, anders zou ik er zeker een kijkje gaan nemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.