Kleurrijke streetart in Mechelen

streetart mechelen muurschilderingen

Eind september was ik op stedentrip in zonnig Mechelen. Ik genoot niet alleen van het bourgondische leven, maar ging tussen het eten en drinken door ook op zoek naar mooie muurschilderingenin deze charmante Belgische stad. Kijk maar mee! 

Mechelen Muurt

De zoektocht naar mooie streetart in Mechelen blijkt niet heel lastig. Thuis download ik een wandelroute langs de 10 muurschilderingen van Mechelen Muurt. Een kunstproject van stadsartiest Gijs Vanhee, die in 2015 negen lokale en internationale kunstenaars uitnodigde om de muren in de Mechelse binnenstad op te fleuren.

Zelf schilderde Gijs Vanhee een leeuwenkop op de hoek van de Korenmarkt. ‘The Gift’ staat symbool voor het project: een gebaar van de straat terug te geven aan de mensen die er wonen, door kale muren aan te pakken met kleur en verhaal. En zo schuilt er achter elk kunstwerk van Mechelen Muurt wel een verhaal.

Op de muur van ons hotel Holiday Inn Express Mechelen City Centre (aanrader!) spotten we al meteen een muurschildering van de Belgische kunstenaar Samuel Vanderveken. Volgens de kunstenaar kan je erin zien wat je wilt, daarom heet het werk ‘Imagine’.

Ook leuk: fietsen langs de mooiste streetart in Oostende

Muurschildering Korenmarkt Mechelenmechelen muurt imagineIk zal in deze blog geen uitgebreide uitleg geven bij alle tien de kunstwerken, maar zet wel graag mijn eigen favorieten in het zonnetje. Zo was ik bijvoorbeeld zeer gecharmeerd van ‘de Pelikaan’ van de Belgische grafische kunstenaar Dzia. Deze kleurrijke creatie vind je in het Lekkernijstraatje (alleen al van de straatnaam word je toch vrolijk!?).

Verder mag je wat mij betreft ook de Langhestraat niet overslaan. In deze straat kun je namelijk twee van de mooiste kunstcreaties bewonderen. Voor het fotografische werk ‘de Onderwaterhond’ heeft de Mechelse artiest Bart Smeets uitsluitend gebruik gemaakt van spuitbussen. Tegenover deze levensechte hond schilderde de Argentijnse kunstenares Milu Correch de allereerste muurschildering voor Mechelen Muurt. Op een 12 meter hoge gevel schittert ‘Alice Duerme’.

mechelen muurschildering pelikaanonderwaterhond muurschildering mechelenmuurschildering mechelen de langhestraatTot slot verdient het kunstwerk ‘Elsewhere’ nog een vermelding. Deze bijzondere muurschildering is samengesteld met gerecycleerde onderdelen. De Belgische grafische kunstenaar Strook (Stefaan de Croock) creëerde zijn werk met houten deuren en kasten.

Benieuwd naar het verhaal achter alle kunstwerken? Neem dan eens een kijkje op de website van Visit Mechelen en download de wandelroute langs de 10 muurschilderingen.

mechelen muurt streetartmuurschilderingen mechelen muurt
Meer muurschilderingen van Gijs Vanhee

Naast zijn muurschildering voor Mechelen Muurt, creëerde stadskunstenaar Gijs Vanhee nog meer murals in Mechelen. Ik spotte er drie in de binnenstad. Zo stond ik in de Moensstraat ineens oog in oog met een uil, die hij op de muur van de bibliotheek schilderde. Ook toverde hij in 2015 een blauwe hond op een grauwe muur in de Blauwhondstraat. Eén keer raden waar hij zijn inspiratie voor deze creatie vandaan haalde…

Op de valreep vond ik nog een verborgen muurschildering in de Rik Wouterstuin. Deze kleine stadstuin werd in mei 2016 geopend en is een ode aan de Mechelse kunstenaar Rik Wouters. Op de muur achter de vliet prijkt een meterslange muurschildering.

streetart mechelendsc_1466-01rik wouterstuin mechelen
Meer kunst op straat

In het Groot Begijnhof en op een hoek van de Grote Markt (met de Frederik de Merodestraat) kwam ik overigens ook nog twee oude muurschilderingen tegen die de tand des tijds niet helemaal hebben doorstaan. De ‘jazz’ schildering werd in september 1999 geretoucheerd. Hoog tijd voor een nieuwe renovatie dus.

street art mechelenNaast muurschilderingen vind je in Mechelen nog meer kleurrijke kunst op straat, zoals de kanariegele Opsinjoor naast de Sint-Romboutstoren. Deze legendarische lappenpop van een dronkenlap werd geboren in 1647 en is inmiddels uitgegroeid tot mascotte van Mechelen. Het gaat om hetzelfde beeld als de bronzen variant op de Grote Markt, maar dan twintig keer zo groot.

Daarnaast staan er vlak bij de Romboutstoren houten paspoppen opgesteld voor figurentheater De Maan. En even verderop vind je ‘De Cellekens’, een voormalig opvanghuis voor alleenstaande vrouwen. Dit historische monument is inmiddels gerenoveerd tot een kunst- en cultuurcentrum. Gluur vooral even door het hek om de prachtige binnentuin te bewonderen, waarin kunstenares Mariette Teugels haar bronzen beelden tentoonstelt.

opsintjoor mechelenstraatkunst mechelenBen jij weleens in Mechelen geweest en heb je toen nog mooie straatkunst gespot die ik over het hoofd heb gezien? 

6 REACTIES

  1. Hoi, ik was afgelopen zomer een weekendje in Mechelen. Leuke stad met zeker wel mooie street art. Ik heb ze bijna allemaal gezien, de Pelikaan helaas gemist.. weer een reden een keertje terug te gaan. Groetjes Susanne

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.