Streetart in Oostende: fietsen langs de mooiste muurschilderingen

muurschilderingen oostende route Crystal Ship

Eind juli genoot ik van een fijn weekend aan de Belgische kust. Eén van de hoogtepunten van mijn verblijf in Oostende, was een fietstocht langs de muurschilderingen van The Crystal Ship festival. Vandaag neem ik je mee langs dit artistieke parcours door Oostende. Spring maar achterop en geniet van de mooiste streetart in Oostende!

Op een zomerse zondag stappen mijn vriend en ik op onze huurfiets. De lucht is blauw, de zon staat stralend aan de hemel en het is bijna windstil. Perfect weer dus voor een fietstocht langs de kunstwerken van The Crystal Ship. We starten op de Zeedijk waar we zigzaggend manoeuvreren langs dagjesmensen en vakantiegangers. De kabbelende zee en de eindeloze horizon altijd in ons vizier. Ik geniet volop van de zilte zeelucht en de glinstering van de zon op het water.

The Crystal Ship fietsroute

Onder de bogen van de Koninklijke Gaanderijen fietsen we richting het eerste kunstwerk. De abstracte schildering van de artiesten van Disorderline weet me eerlijk gezegd niet echt te raken, dus springen we snel weer op onze fiets om de route over de Zeedijk te vervolgen. Aan de rand van Mariakerke slaan we linksaf en na ruim een kwartier op de pedalen, staan we oog in oog met een van de indrukwekkendste kunstwerken van The Crystal Ship. De gigantische muurschildering is door de artiest Fintan Magee met oog voor detail op de zijgevel van een flatgebouw geschilderd. Ik ben oprecht onder de indruk van de eerste aanblik op deze creatieve uitspatting.

Een paar foto’s later volgt er een soort speurtocht naar nog meer streetart, waarbij we regelmatig van de route afwijken en soms zelfs een beetje verdwalen. De tocht leidt ons dwars door Oostende. Een stad die zeker niet de schoonheidsprijs verdient, maar die wel fascineert omdat geen straat hetzelfde is. Eenmaal weer aangekomen in het centrum, stoppen we voor een welverdiende pauze. Bij de Vistrap proeven we een Oostends garnaalvlootje, dat we wegspoelen met een pintje op het zonnige terras.

Streetart Oostende: de Oosteroever

Een uurtje later vaart het veerpontje ons gratis naar de overkant, waar we naar de kop van de oostelijke strekdam fietsen om van het uitzicht op de stad te genieten. De route op de Oosteroever voert langs Fort Napoleon en een kunstmatige waterplas met oesterkwekerij. Hoogtepunt is echter het imposante kunstwerk van Guido van Helten: een karakteristiek portret van een bekende Oostendse visser. Hoewel ook de laatste kunstwerken in het centrum mooi zijn, weten ze de schoonheid van deze bijzondere creatie niet te overtreffen. Wat ons in het centrum echter wel weet te treffen, is de smaak van een Oostends speciaalbiertje bij Café het Botteltje. Een prima afsluiter van een bijzondere fietstocht.

Streetart Oostende: de mooiste muurschilderingen

Nieuwsgierig geworden naar de muurschilderingen? Dan raad ik je zeker aan om ze te gaan bekijken in Oostende, maar voor nu heb ik hieronder alvast een selectie gemaakt van de mooiste muurschilderingen inclusief leuke weetjes.

>> Meer lezen over Oostende? Bekijk dan ook eens mijn fotodagboek over de Belgische kust.

muurschilderingen oostende route Crystal Ship

Deze reusachtige muurschildering van een inwoonster van Oostende is maar liefst 40 meter hoog. Zie jij welk dier er in het spiegelbeeld van het schilderij is afgebeeld? Kunstenaar: Fintan Magee (Austalië).

muurschilderingen oostende route Crystal Ship

De bewoonster van dit huis vroeg specifiek naar een muurschildering met dieren die in Afrika voorkomen, omdat ze vorig jaar op reis ging naar dit continent. Kunstenaars: Smates en Lacatelli (België).

muurschilderingen streetart oostende

De achtergrond deze muurschildering bestaat uit dichtgemetselde ramen, waardoor er reliëf in het kunstwerk zit. Kunstenaar: Zio Ziegler (Verenigde Staten).

muurschilderingen oostende route Crystal Ship

Dit kunstwerk is een hommage aan de Oostendse kunstenaar James Ensor. De paarden en maskers zijn elementen uit zijn schilderijen. Kunstenaar: Jaz (Argentinië).

muurschilderingen oostende route Crystal Ship

Quote van de kunstenaars van deze muurschildering: “We left our families, we abandoned our homes, we worked for nothing, we slept on floors, we partied hard, we lost our minds, we danced with the devil, we faced our fears, we swallowed our pride, we gave our hearts, we tried and failed, we followed our dreams, we are Cyrcle, we never die!” – kunstenaarscollectief Cyrcle (Los Angels).

muurschilderingen oostende route Crystal Ship

Deze vaas met op het eerste gezicht eenvoudige vormen, heeft veel referenties naar de Griekse mythologie. Kunstenaar: Agostino Lacurci (Italië).

muurschilderingen oostende route Crystal Ship

Kunstenaar ROA

Dit kunstwerk in het centrum van Oostende is gemaakt door de Gentse graffitisensatie Roa; wereldwijd bekend om zijn muurschilderingen met reusachtige (knaag)dieren.

muurschilderingen oostende route Crystal Ship

Toen de eigenaar van dit huis aan de kunstenaar vroeg om de ramen niet te beschilderen, kwam hij met een creatieve oplossing door de ramen te beplakken met tape en daarop verder te schilderen. Kunstenaar: Elian (Argentinië).

muurschilderingen oostende route Crystal Ship

Een ode aan Oostende

Dit kunstwerk is een ode aan Oostendse muzikanten, waaronder Marvin Gaye. De berooide en verslaafde zanger ontvluchte Amerika in 1981, waarna Oostende zijn nieuwe thuishaven werd. Zijn wereldhit Sexual Healing zou zelfs bedacht zijn in de Belgische badplaats. Kunstenaars: Jeps en Jucte (België).

muurschilderingen oostende route Crystal Ship

Het muurportret ‘Homage to the past and future’ staat voor het hedendaagse Oostende: een bloeiende stad vol diversiteit. Kunstenaar: Eversiempre (Argentinië).

muurschilderingen oostende route Crystal Ship

Dit is het karakteristieke hoofd van visser Norbert Desmit, wereldberoemd in zijn woonplaats Oostende. De kunstenaar van dit imposante portret startte met het linkeroog, waar hij twee dagen over deed. Na vijf dagen stonden beide ogen erop en daarna ging het razendsnel met de rest van de schildering. Kunstenaar: Guido van Helten (Australië).

muurschilderingen oostende route Crystal Ship

Deze muurschildering staat afgebeeld op de zijgevel van het huis van de burgemeester van Oostende. De artiest kreeg carte blanche van de burgemeester met als resultaat een rode vissersboot, geïnspireerd op Oostende en de zee. Kunstenaar: Siegfried Vynck (België). Welke muurschildering in Oostende is jouw favoriet?

Praktische informatie The Crystal Ship Streetart in Oostende

Wat: The Crystal Ship in Oostende is het grootste festival in Europa rond kunst in de openbare ruimte. Het artistieke parcours telt meer dan twintig muurschilderingen van internationale kunstenaars.

Wanneer: de kunstwerken zijn gemaakt van 26 maart tot 10 april 2016 en blijven minstens vier jaar zichtbaar.

Waar: verspreid over Oostende. De routes langs de kunstwerken zijn verkrijgbaar bij Toerisme Oostende (Monacoplein 1). De fietsroute is 25 kilometer lang en leidt je langs alle 22 kunstwerken. De wandelroute telt 8,5 kilometer en brengt je langs 14 kunstwerken in het centrum en aan de Oosteroever (je mist dan echter wel een van de mooiste kunstwerken: de gigantische muurschildering van Fintan Magee).

Volgende editie: het is de bedoeling om in 2018 een tweede editie van The Crystal Ship te organiseren met nog eens twintig nieuwe kunstwerken.

Meer lezen over België

Geen blogpost meer missen? Volg me dan op Facebook of Bloglovin. 

6 REACTIES

  1. Ja, dit vind ik dus een geweldige tip! Als de zomervakanties voorbij zijn gaan we eens kijken voor een nachtje die kant uit. (We wilden toch al weer een keer naar de kust, dus dat komt mooi uit!) Ik ga binnenkort naar Leeuwarden en ga daar dan de streetart bekijken. Ik heb gehoord dat er veel moois te zien is, dus dat is gelijk (alvast) mijn tip aan jou!

    • Bedankt voor je tip! Ik had inderdaad al gehoord dat er tijdens de Alde Feanen trip ook een streetart tour in Leeuwarden op het programma staat. Ik ben erg benieuwd. Leeuwarden is niet bepaald de eerste stad die in me opkomt als ik aan streetart denk. Deze route in Oostende is ook echt een aanrader en niet eens alleen vanwege de muurschilderingen. Het is ook heel leuk om over de Zeedijk te fietsen 🙂

  2. Gaaf dit! Vooral de muurschildering met de leew vind ik ontzettend mooi. In Doel (België) vind je ook veel streetart, maar dit is niet echt een stedentrip. Meer voor als je er toevallig in de buurt bent, want veel is er niet te doen. Als ik mij niet vergis vind je in Londen in de wijk Shoreditch ook veel streetart.

    • Ja, Doel! Daar wil ik graag eens heen..hadden we eigenlijk op de terugweg vanuit Oostende wel langs kunnen gaan, maar toen heb ik er niet aan gedacht. Volgende keer misschien. Bedankt voor je tips.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.