Russian Navy Day in Sint-Petersburg

Russian Navy Day Sint Petersburg

Eerder schreef ik over vijf leuke evenementen in het buitenland. Maak er maar zes van, want wij hadden het geluk dat we op Russian Navy Day in Sint-Petersburg waren. Tijdens de Free Walking Tour de dag ervoor vertelde onze gids over deze nationale feestdag. Een aangename verrassing dus! Benieuwd naar onze belevenissen op deze bijzonder feestelijke dag?

Stipt om 10.00 uur staan we tussen duizenden Russen aan de kade van de Neva rivier te wachten op de start van de botenparade. Er klinkt een kanonschot en er wordt een grote ballon opgelaten. Iedereen kijkt vol verwachting dezelfde kant op, maar er gebeurt verder eigenlijk niks. Ondertussen raken wij aan de praat met wat Russische mannen die naast ons in het gras grote blikken bier zitten te drinken. Een echt gesprek kun je het niet noemen, want de mannen komen niet veel verder dan:

‘You beautiful, vodka is beautiful!’

De man naast me probeert te vragen wat ik van Rusland vind. “How Russia?” Als ik antwoord met ‘beautiful’ en daarbij mijn duim opsteek, krijg ik een high five en wordt me een blikje bier aangeboden dat ik gezien het tijdstip vriendelijk afsla.

Marineschepen, matrozen & vodka

Op wat rondvaartboten na, is er na een tijdje nog steeds geen schip voorbij gevaren. Onze Russische vrienden houden het voor gezien en nemen afscheid van ons met een high five. Wij blijven nog even staan, maar rond elf uur leggen we ons erbij neer dat de schepen blijkbaar niet gaan varen. Als de marineschepen niet naar ons komen, dan gaan wij maar naar de marineschepen. We besluiten om langs de kade te wandelen om de aangemeerde schepen te bewonderen. Ineens komt er een hele stoet mariniers en matrozen voorbij marcheren en begint iedereen te applaudisseren. Zijn we toch nog getuige geweest van een parade!

Langs de kade wemelt het van de mensen. Uitgedoste Russen die met vlaggen lopen te zwaaien en hele gezinnen die als matroos verkleed zijn. De vodka vloeit al rijkelijk op dit vroege tijdstip. Onderweg nemen we plaats op een terrasje om naar dit vermakelijke schouwspel te kijken. Nadat we alle marineschepen inclusief onderzeeër van een afstandje hebben bewonderd, houden we het voor gezien in dit drukke gedeelte van de stad. Dit betekent voor ons echter nog niet het einde van Navy Day. ’s Avonds om 22.30 uur staat er namelijk nog een vuurwerkshow op het programma en dat willen wij natuurlijk niet missen.

Vuurwerk, uitgelaten Russen & vodka

Als we die avond weer richting de rivier lopen, horen we in de verte het vuurwerk al knallen. We versnellen onze pas en wanneer we dichterbij komen, zien we het kleurrijke vuurwerk al boven het Winterpaleis uit schieten. Aan de kade is het nog drukker dan die ochtend, maar toch weten we een mooie plekje te bemachtigen. Ik weet niet of het door de vodka komt, maar de Russen zijn in een uitgelaten stemming op deze zwoele zomeravond. Het werkt aanstekelijk, want onder luid gejuich en applaus genieten we van het vuurwerk. Wat een bijzonder moment!

Na afloop zie ik ineens een man voorbij rennen en voordat ik het goed en wel doorheb, duikt hij over de reling de zwarte diepte van de Neva in. Al snel volgen er nog meer Russen die (al dan niet met kleren aan) met een flinke aanloop de rivier induiken. Totdat de politie een einde maakt aan de waterpret en de mensenmassa langzaam wegtrekt…de lange nacht in.

Russian Navy Day Sint PetersburgRussian Navy Day Sint PetersburgRussian Navy Day Sint Petersburg Russian Navy Day Sint Petersburg Russian Navy Day Sint Petersburg Russian Navy Day Sint PetersburgRussian Navy Day Sint PetersburgRussian Navy Day Sint Petersburg

Russian Navy Day Sint PetersburgRussian Navy Day Sint Petersburg Russian Navy Day Sint Petersburg Russian Navy Day Sint Petersburg Russian Navy Day Sint Petersburg Russian Navy Day Sint PetersburgRussian Navy Day Sint PetersburgRussian Navy Day Sint PetersburgRussian Navy Day Sint PetersburgRussian Navy Day Sint PetersburgRussian Navy Day Sint Petersburg (3)Russian Navy Day Sint PetersburgRussian Navy Day Sint Petersburg
Russian Navy Day: wat en wanneer?

Russian Navy Day is een nationale feestdag waarop Russische mariniers en veteranen in het zonnetje worden gezet. Russian Navy Day vindt elk jaar plaats op de laatste zondag van juli. Volgende editie: zondag 31 juli 2016.

Benieuwd naar nog meer van mijn belevenissen in Sint-Petersburg? Bekijk dan ook eens het fotodagboek van mijn 6-daagse stedentrip.

Ben jij ook weleens aangenaam verrast door een leuk evenement of bijzondere feestdag in het buitenland?

4 REACTIES

    • Ha, heb je m’n artikel over de visumaanvraag gelezen? Het is niet heel lastig, maar vooral veel formulieren invullen. Je kunt ook een visumbureau inschakelen, dan is het helemaal een eitje. Kost je natuurlijk wel weer extra geld. Visum zelf is al 65 euro, maar ik moet zeggen: het was het dubbel en dwars waard. Ik vond Sint-Petersburg echt een bijzondere en verrassende stad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.