De mooiste muurschilderingen van Sofia

Een paar weken geleden was ik op stedentrip in Sofia. Een stad waar het barst van de gave streetart. Ik wandelde langs de mooiste muurschilderingen van Sofia en laat je in dit blog graag meegenieten van  deze kleurrijke pareltjes.

De wijk Hadzhi Dimitar

Niet te missen voor liefhebbers van streetart, is Hadzhi Dimitar. In deze buitenwijk in het noordoosten van Sofia vind je de mooiste en grootste muurschilderingen van de stad. Het doolhof van betonnen Oostblokflats is dankzij het Urban Creatures Festival iets minder troosteloos dan voorheen. Het afgelopen decennium hebben nationale en internationale artiesten de betonblokken namelijk opgefleurd met kleurrijke kunstwerken. Tijdens een dwaaltocht door de betonnen jungle stuit je op een paar prachtige meesterwerken.

De heilige van Bailovo

Een van die pareltjes in de wijk is een portret van Dobri Dobrev, beter bekend als de Heilige van Bailovo of Opa Dobri. Deze onbaatzuchtige man wandelde tot zijn dood elke dag 20 kilometer naar de Alexander Nevsky kathedraal om daar geld te collecteren voor goede doelen. Met de donaties onderhield hij verschillende weeshuizen, ziekenhuizen en talloze daklozen. Helaas stierf hij vorig jaar op een respectabele leeftijd van 103 jaar. De muurschildering dateert uit 2013.

God’s Gift

Een andere blikvanger vind je in het centrum van Sofia, vlak bij het Nationaal Cultuur Paleis. De muurschildering van een Bulgaarse bruid is gemaakt door de Bulgaarse artiest Nasimo. Het kunstwerk heet ‘God’s Gift’ en is een ode aan de schoonheid van Bulgaarse tradities. (Locatie: Shandor Petyofi street 55, op de zijgevel van de Sun and Moon bakery).

Muurschilderingen in het centrum

Daarnaast kun je verspreid in het centrum van Sofia nog veel meer mooie muurschilderingen bewonderen. Hieronder vind je een impressie van deze kleurrijke creaties. Ook heb ik een kaartje gemaakt met de locaties van de mooiste muurschilderingen in Sofia. Scheelt jou weer een hoop zoekwerk. Uiteraard kan ik niet garanderen dat alle kunstwerken nog steeds zichtbaar zijn, soms is streetart namelijk maar van tijdelijke aard.

Liever op pad met een gids? Wandel dan mee met de gratis Sofia Graffiti Tour voor het verhaal achter de muurschilderingen.

Ben jij weleens in Sofia geweest en heb je toen ook mooie muurschilderingen gespot? 

 

5 REACTIES

  1. Heel vet! Ik houd echt van street art; het is ook zo’n mooie manier om grauwe gebouwen wat op te fleuren 🙂

    Wat vond je verder van Sofia? Ik twijfel een beetje om er heen te gaan of niet. Ik lees er namelijk niet bepaalde positieve verhalen over. Ook niet perse negatief, maar lees nooit echt dat het een aanrader is. Wat vind jij?

    • Lastig, want het is natuurlijk heel persoonlijk. Ik hou wel van Oost-Europese steden en heb het prima naar mijn zin gehad, maar Sofia is niet met stip binnengekomen in mijn favorietenlijstje. Ik vond de sfeer wel fijn en er zijn super veel leuke restaurants en koffietentjes. En het fijne is dat het allemaal geen drol kost. De bezienswaardigheden (veel kerken) zijn mooi, maar de meeste heb je in een dagje wel gezien. Hoewel wij dat zelf niet gedaan hebben, is het wel leuk dat je vanuit de stad gemakkelijk de bergen in kan, Sofia ligt aan de voet van de Vitosha berg. Leuk combi dus van stad en natuur. Verder ook wel wat verpauperde straten, maar ze zijn wel druk met het opknappen van de stad. Ik kan zelf dat rauwe randje wel waarderen en die mix van een Oostbloksfeer met westerse invloeden. Ik zou zeggen: gewoon gaan om er zelf achter te komen 😉

  2. Zo grappig, ik ben al vaker op plekken geweest waar jij ook bent geweest en wij hebben zo’n ander oog voor dingen. Die muurschilderingen zijn me echt niet opgevallen, gek he? Wel heel mooi!

    • Inderdaad grappig. Maar niet zo gek dat de muurschilderingen in Sofia je niet zijn opgevallen. De meestn vind je namelijk in die buitenwijk. Hier ging ik speciaal naartoe voor die muurschilderingen, anders was ik daar ook niet zo snel beland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.