Fietsen en streekproducten proeven op Texel

Texel

Afgelopen pinksterweekend maakte ik voor het eerst kennis met Texel. En wat deed ik tijdens die eerste kennismaking? Fietsen en streekproducten proeven! Een prima manier om het eiland te leren kennen. Wil je ook happen en trappen op Texel? Lees dan alles over een smakelijke fietstocht langs de lekkerste streekproducten in de omgeving van Den Burg.

Ontbijten in Den Burg

Startpunt van de fietstocht is de gezellige hoofdplaats van Texel: Den Burg. Heb je nog niet ontbeten? Zoek dan een plekje bij lunch- en ontbijtcafé Lokaal 16. Hier scoor je het lekkerste ontbijtje van Den Burg met ambachtelijk gebakken brood, luxe beleg, goede koffie en verse fruitshakes.

Lokaal 16, Gravenstraat 16, Den Burg. Geopend van maandag t/m zondag: van 9.00 tot 17.00 uur.

Lokaal 16 Den BurgLokaal 16 Den Burg Texel
Wijn proeven bij de Kroon van Texel

Na een uitgebreid ontbijt bij Lokaal 16 heb je niet alleen genoeg brandstof voor een fietstocht, maar ook alvast een bodempje gelegd voor de eerste proeverij. De eerste tussenstop is namelijk bij Wijngaard de Kroon van Texel. De noordelijkste wijngaard van Nederland is met een omvang van circa 3 hectare goed voor zo’n 6.000 liter Texelse wijn.

Tijdens een rondleiding vertelt eigenaar Jan-Jaap je alles over de wijngaard, de druivenrassen en het wijnmaakproces. Na afloop proef je drie lekkere wijnen van de Kroon van Texel. Misschien lijkt het nog wat vroeg voor een wijntje, maar volgens Jan-Jaap is 12 uur ’s middags de beste tijd om wijn te proeven.

Van begin mei tot en met eind september kun je bij Wijngaard de Kroon van Texel zonder te reserveren een rondleiding bijwonen op: vrijdag om 14.00 uur, zaterdag om 11.00 uur of dinsdag om 11.00 uur. Kosten: €9,- (2018).

Wijngaard De Kroon TexelFonteinsnol Texel
Kaasfonduen bij kaasboerderij Wezenspyk

Met drie kleine wijntjes in de benen fiets je verder richting kaasboerderij Wezenspyk, waar al meer dan 35 jaar Texelse kaas wordt gemaakt. Een leuke tussenstop is uitkijkpunt Fonteinsnol (nol betekent hoge duin). Vanaf de toren kijk je uit over het bos van natuurgebied de Dennen met in de verte een strookje zee. Stap onderweg naar de kaasboerderij ook nog even af om het fotogenieke kerkje van Den Hoorn op de gevoelige plaat te zetten.

Eenmaal bij kaasboerderij Wezenspyk kun je een kijkje nemen bij de ambachtelijke kaasmakerij of het landschapspad volgen naar het Schapenmuseum. Ben je uitgekeken op de boerderij? Schuif dan aan in het Kaascafé voor een kaasplankje of kaasfondue met drie verschillende Texelse kazen. Say cheese!

Bij kaasboerderij Wezenspyk is het ook mogelijk om een boerderijtoer met kaasproeverij bij te wonen. Iedere zaterdag om 11.00 uur en van april t/m oktober ook op dinsdag en vrijdag om 14.00 uur. Kosten: €5,50 (2018). De kaasfondue wordt van dinsdag t/m zaterdag geserveerd tussen 12.00 en 16.00 uur voor €16,95 voor 2 personen.

Den Hoorn TexelKaasfondue Kaasboerderij Wezenspyk Texel
Een taartje of ijsje eten bij de Zelfpluktuin

Na de kaasfondue heb je natuurlijk nog trek in een toetje. Rijd daarvoor richting de Zelfpluktuin via natuurgebied de Hogeberg. Dit is het glooiende landschap tussen Den Burg en Oudeschild, waar de weilanden vol staan met schapen en lammetjes. Een prachtig gebied om doorheen te fietsen of om even af te stappen voor een wandeling.

Aan de voet van de Hogeberg vind je de Zelfpluktuin. Bij dit duurzame familiebedrijf kun je niet alleen je eigen groente en fruit plukken, maar ook plaats nemen op het fijne terras. Bijvoorbeeld voor ambachtelijk schepijs of een fruittaartje. Tip: bestel er een verse fruitlimonade of smoothie bij.

De Zelfpluktuin is van half mei tot eind oktober geopend van maandag t/m zaterdag van 9.30 uur tot 17.30 uur. Het aanbod fruit, groente en bloemen wisselt dagelijks.

De Zelfpluktuin Oudeschild TexelFruittaart Zelfpluktuin Texel
Een visje proeven in de haven van Oudeschild

Waarschijnlijk zit je na de kaasfondue en het toetje voorlopig wel vol. Maar mocht je na je bezoek aan de Zelfpluktuin toch nog trek hebben, rijd dan naar de haven van Oudeschild voor een (scharrel)visje van Vispaleis en palingrokerij Van der Star. Geen zin in vis? Ook dan is het de moeite waard om even in Oudeschild af te stappen. Voor een wandelingetje door de haven of voor een drankje op een van de gezellige terrasjes.

Extra tip: ga mee garnalenvissen op een echte Texelse viskotter. Lees mijn verslag over deze boottocht vanuit de haven van Oudeschild.

Garnalenkotter Oudeschild Texel Haven Oudeschild Texel
Speciaalbiertjes drinken bij de Texelse Bierbrouwerij

Zet na je bezoekje aan Oudeschild weer koers richting Den Burg. Onderweg kom je langs de Texelse Bierbrouwerij. Heb je dorst? Stap dan af voor een Texels speciaalbiertje..of vier. In het proeflokaal van de brouwerij kun je een plankje bestellen met vier proefglaasjes, waaronder natuurlijk de bekende Texelse Skuumkoppe. Proost!

Bij de Texelse Bierbrouwerij kun je ook deelnemen aan een rondleiding met proeverij. Kosten: €12,50 (inclusief proefplankje en een origineel Texels bierglas). Bekijk de website voor actuele openingstijden.

Texels speciaalbier Proeflankje Texelse Bierbrouwerij
De smaak van Texel proeven in Den Burg

Na ongeveer 20 kilometer fietsen ben je weer terug in Den Burg. Wil je je fietstocht afsluiten met een lekker diner van streekproducten? Laat je dan culinair verrassen bij Drank & Spijslokaal Het Schoutenhuys. In het voormalige gerechtsgebouw worden ‘Gerechies van de Schout’ geserveerd. Een verrassingsdiner van veertien echt Texelse gerechtjes verdeeld over vijf gangen.

Andere tips in Den Burg: authentieke tapas bij Casa Molero (vergeet niet vooraf te reserveren) of de op Texel wereldberoemde PEEK kroketten en bitterballen bij Vibes Foodbar. Ook lekker: de Vibes Foodplank. 

Restaurants Den BurgBen jij weleens op Texel geweest en heb je nog aanvullende tips voor lekkere adresjes? 

6 REACTIES

  1. Wat leuk zeg! Wil toevallig binnenkort ook Texel eens bezoeken. Ik ga dit zeker onthouden. De zelfpluktuin vindt ik ook een super gaaf concept.

  2. Hey leuk, ik ben net terug uit Texel en was ook bij de brouwerij, zelfpluktuin en lokaal 16. Leuk hè!! Timmers Bakkerij in Den Burg is een superleuke tearoom (mega-goedkope en lekkere gebakjes, ook heel goed ijs) en natuurlijk mag je één van de strandtenten niet missen. Ik vond Paal 19,5 en Faro2 heel leuk.
    Groetjes!

    • Wat leuk dat je ook net op Texel bent geweest en veel dezelfde plekjes bezocht hebt. Echt een fijn eiland! Timmers bakkerij klinkt goed, ga ik onthouden voor een volgende keer.

    • Ik heb het destijds gefietst met behulp van Google maps. Dat is natuurlijk niet zo ontspannen fietsen, dus je zou ook de volgende knooppunten kunnen volgen: 50 – 48 – 46 – 45 – 14 – 25 – 40 – 39 – 38 – 39 – 42 – 51 – 50. Je moet dan alleen voor sommige adresjes een klein beetje van de route afwijken. Voor de wijngaard moet je na knooppunt 46 bij de Catherinahoeve een klein stukje links i.p.v rechts. De kaasboerderij ligt tussen knooppunt 45 en 14, Oudeschild bij knooppunt 38 en voor de Bierbrouwerij en de Zelfpluktuin moet je na knooppunt 42 op de Schilderweg rechtsaf slaan ip.v. links. Het is maar een klein stukje van de route af. Totaal aantal kilometers is dan denk ik ongeveer 25, startpunt in Den Burg. Alvast veel plezier op Texel!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.